Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Installationsstrul

Har nu provat tre olika sätt o skivor för att installera ubuntu utan att lyckas. Ibland får jag felmeddellande. Xserver kunde inte laddas. Ibland rasslar allt igenom och resulterar i en kolsvart skärm med en fungerande prompt. Om jag ville ha tillbaka DOS har jag disketter med 6.22 på.
Tyvärr måste jag tillstå att hur gärna jag än skulle villja ta med företaget över till Linux så tvekar jag. Ubuntu-Kubuntu-Edubuntu som jag nu har provat är den tredje dist jag testkör. Ingen har fungerat smärtfritt.
Att tro att Linux, oavsett dist skall bli allemans os är nog att ta i. Jag är datorvan och tycker ändå att det är för mycket mickel.
OK nu har jag väl rört om i getingboet antar jag. Men medan ni nu funderar på vad ni skall kasta på mig kan ni kanske också ge mig några vettiga länkar om installation. De jag har tittat på talar bara om hur extremt enkelt detta är....
Kör en ny laptop HP comp 6715s med Amd proc o 1gb ram. Tillräckligt med utrynmme. Det går inte ens att få igång en live session.
Tacksam för hjälp.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

PerBer!

Låter som om du bör testa att köra ett linuxsystem live först. (D v s innan du installerar något till hårddisk). På LINUX.EXTON.NET har du f n 52 livesystem att välja på. Eftersom du tydligen har en sprillans ny dator kan det kanske vara lämpligt att börja med den nya versionen av EXTON-CR, som lagts ut idag. (Innehåller alltså den senaste kerneln 2.6.24 med stöd för nästan all slags hårdvara).


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

andys bild

Jag hör ofta detta med ubuntu, jag tycker att du skall prova opensuse innan du kastar in handduken.

Du har trogligtvis problem med drivaren till ditt grafikkort.

distens bild

Prova Fedora 8. Ibland kan det vara strul med livecdn för att man inte får platts med ett fungerande operativsystem på en skiva som ska passa alla datorer. Fedora har en lätt grafisk installationsskiva på dvd som innehåller en massa nyttiga program. Mer info om Fedora hittar du på:

http://www.fedoraproject.org
----------
Play Ogg

misiu_mps bild

"Ubuntu-Kubuntu-Edubuntu som jag nu har provat är den tredje dist jag testkör. Ingen har fungerat smärtfritt."

Ubuntu-Kubuntu-Edubuntu är i princip alla samma distribution - ubuntu. Det är bara smådetaljer som skiljer dem. Pröva därför först med helt annorlunda distibutioner som suse och fedora som båda är lättanvänliga.
Fungerar inte det så kan vi tänka vidare, t. ex. hur långt in i livecd:n kommer du? Är det så att du bara inte får ett X-server, så kan du se om alt-ctrl-F1 till F7 visar en inloggningsprompt.

X-problem kan oftast överkommas utan ett stort trassel, t.ex. genom att installera ubuntu med 'alternative-cd' och sen manuellt välja en drivrutin för grafikkortet.

Lasps bild

Om livet vore lätt, skulle flera ...
Ja, så är det med Linux!
Det finns ingen Linux att installera. Det är olika distributioner där en maskin typ HP kan vara lite svår pga. Nvidia drivers.
Men som Arne säger. Kör live CD och bekanta dig med rutinerna.
Kanske måste du anpassa sättet att boota. (Flummigt, förlåt) säger Lasp

_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

extons bild

"Inte får plats med ett fungerande operativsystem" skriver du. Det är så att det mesta (vad gäller konfiguration av uppstart och stöd för hårdvara) ligger i kärnan.


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

perbers bild

Glatt överasskad och lite smått chockad konstaterar jag att jag faktiskt överlevde trots en viss kritik gentemot Linux. Inte bara det utan jag fick också en hel del tips som jag faktiskt tänker prova, när tiden räcker till. Vilket naturligtvis är mitt dilemma, tiden. Jag skulle verkligen villja hitta ett linuxsystem för att prova och se om det är ett alternativ som vi vågar erbjuda våra användare. Det måste naturligtvis finnas eftersom Linux i alla dess varianter lever och frodas.
Stort tack till er alla som tog er tid och passade lite tips och inte bara sågade rakt av.

Jag lär säkert dyka upp igen när jag tar tag i Linux, flåt dist, vilken det nu blir. Att det först blev Edubuntu denna gång berodde på att jag ville komma åt deras utbildningsprogram för yngre. Men vi tar nya tag och provar oss fram.
Tackar
Per