Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Säkerhet på enklaste sätt!?

Jag har sen igår funderat lite kring säkerhet och vad man kan göra utan något direkt krångel. Säkerhet är alltid en stor fråga och det finns massor man kan göra för att göra sin dator/server säkrare. Dock kommer man aldrig vara helt säker.
.
Några punkter som jag tror kan vara till hjälp är:
.
1. Vara medveten - Man skall vara medveten om risker och om möjligheter.
.
2. Välj en distribution som du känner att du kan lita på. Då tänker jag på distributioner som täpper till så fort som möjligt efter att nyheten om hål kommit ut. En distribution som är relativt enkel att uppdatera regelbundet. För att nämna några saker.
.
3. Utnyttja enkla redskap (tänk dock på att även dessa har säkerhetshål och uppdateringar på dessa är även där viktiga). Enkla redskap kan vara rotkitsjagare (rkhunter/chkrootkit), script for ssh (denyhosts/blockhosts) etc.
.
4. Anpassa dina konfigurationsfiler. Det finns tips på saker du kan göra med dina konfigurationsfiler för att göra saker säkrare. Konfigurationsfilen till OpenSSH är en sån som är bra att titta mer på.
.
5. Lär dig att övervaka ditt system på ett effektivt sätt. Försök hitta bra verktyg som hjälper dig att övervaka ditt system på ett sätt som inte är tidskrävande eller svårt att lista ut.
.
6. Driver du servrar eller administrerar nätverk (för att nämna nåt). Prenumerera gärna på rss eller epostlistor som tipsar om senaste hålen. En bra distribution har en egen sådan, men nöj dig inte med den. Ta en allmän också. För att vara uppdaterad så räcker det oftast att läsa rubriker och eventuellt inledande texter.
.
Det är lite som jag funderat över och som jag tror kan vara bra att tänka på. Jag skall titta mer på detta och se om jag kan ge lite mer ingående tips Smile