Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

European Union Public License (EUPL ) i 22 språk

"European Union Public License" (EUPL) är nu publicerade i 22 språk, bl a svenska. Licensensen är GPL-kompatibel och syftar befrämjande av driftskompatibla alleuropeiska e-förvaltningstjänster för offentliga förvaltningar, företag och medborgare.

Ett pressmeddelande om EUPL (på engelska) fördjupar bakgrundsinformation.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Jag boirde ha startat en liten ny tråd, men tycker att detta hör till
http://www.idg.se/2.1085/1.142914
Vi´la France
.

_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

dps bild

Kul, att EU verkar gillar open source. Smile

mandolins bild

I all välmening vill jag påpeka att det heter "på 22 språk". Blev det månne en alltför hastig översättning från engelska? Wink

(Ja, naturligtvis förstår jag vad rubriken vill ha sagt. Jag sklule föstrå äevn om det sttåt "i 22 sråpkena", men det gör ont i öga och öra.)

emwiks bild

Jag är lite imponerad av utgångspunkten för licensen. Det viktigaste här är att koden förblir Fri, inte att den stannar under exakt samma licens. För att göra EUPL kompatibel med andra licenser har man helt sonika lagt till en paragraf som tillåter en att byta licensen till en annan om man vill, och så bifogar man en lista på licenser som det är tillåtet att byta till.

I urvalet till denna lista har man (vilket beskrivs i Study of the compatibility mechanism of the EUPL v.1.0) föredragit licenser där koden fortsätter vara fri, framförallt för att EU inte vill hamna i en situation där de köper i stort sett sitt eget program utan att få tillgång till den nya källkoden. Därför går till exempel BSD- och MIT-licenserna bort, vilket är lite tråkigt men ändå förståeligt.

Observera också att EUPL 1.0 inte är kompatibel med GPLv3, bara med v2.

Lasps bild

Man kan faktiskt säga, EUPL föreligger i 22 språk.
Jag tror att det är så det har gått till.

_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

mandolins bild

Man kan säga vad som helst, men jag ska äta upp min virtuella hatt om ifrågavarande konstruktion är korrekt enligt exempelvis Svenskt språkbruk. Jag återkommer när jag undersökt saken närmare.