Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux på laptop

Hej!

Jag funderar lite på att byta min bordsdator mot en laptop och har lite funderingar.
Efter en stunds letande har jag kommit fram till två datorer som jag skulle kunna tänka mig att köpa och därför funderar jag hur de kommer att fungera med linux, antagligen med (k)ubuntu.De två som jag fastnat för är dessa:

http://www.multitronic.fi/?prod=C90S-AK030C
http://www.multitronic.fi/showprod.php?prod_id=VGNFZ21M.EC1&b=1

Tyvärr ser infon endast ut att vara på finska, hoppas ni inte har något emot det Tongue
Någon som vet om det är några problem med att köra linux på dessa? Annars tar jag gärna mot förslag på andra laptopar, helst från www.multitronic.fi eller www.digicomp.fi.

Tack.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Jo, de verkar nog vara bra. Det enda frågetecknet gäller möjligen grafikkortet. Det är väl ett av de senaste korten från Nvidia och jag hittade inte att de skulle vara supportade tillsammans med Compiz Fusion. De kan ju fungera trots allt men du kanske bör titta lite mer på det först.
(Compiz Fusion är ögongodis för Linux, som får Vista och Mac att verka gammaldags och trista.)

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

pbs bild

Det kan sannolikt bli problem med WLAN, eftersom de inte alls anger kortets modell. Samma sak med modem, tv-kort samt Asus fingeravtrycksläsare och webkamera. Och sedan kan ju extra funktionsknappar på tangentbordet och suspend/hibernate som vanligt också ställa till med problem.
 
Om jag skulle vara du så skulle jag mejla dem och fråga efter närmare specifikationer innan jag köper. Oftast behöver man veta det exakta chipsetnamnet för att få veta om man har chanser att få det att fungera. Det här gäller speciellt WLAN och det traditionella modemet.

adms bild

Tack för svaren =)
Har kollat runt lite, och det verkar inte som om någon av datorerna har något annat problem med linux förutom de sakerna som redan nämnts. Annars ska de fungera bra med linux. Hur som helst ser det ut som det lutar mot Asus c90s...

adms bild

Jag hittade en till Asusdator, och förvånades lite över priset.

http://laptoping.com/asus-m51sn.html
http://www.multitronic.fi/?prod=M51SN-AS049C

Vad tror ni om denna?

Kristians bild

Nvidia är hyfsat duktiga på att pumpa ut drivare. När jag köpte min laptop för två år sedan fanns inget stöd för kortet så jag körde med "nv" i en månad fram till att den uppdaterade rutinen trillade in

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Kristians bild

Nätverkskort kan man nästan alltid få igång med ndiswrapper (inte optimalt men ofta mycket välfungerande). I värsta fall får man köra med ett instickskort

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------