Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Novell och Microsoft - Nu live på en scen nära dig.

Okej.
Idag blev jag mutad.

Jepp...faktiskt.
Fick frukost, usb-minne (2GB) och lunch för att gå på ett seminarium om virtualisering och Microsoft/Novells registrerade partnerskap.

Okej. Det var inte helt enkelt att genomlida kan jag säga och jag var inte ensam.
Killen snett framför mig somnade och snarkade i typ 2 minuter
(Innan hans granne väckte honom...DET var humor kan jag säga)
...eller varför inte ta kvinnan snett framför åt andra hållet som stoppade in headsetet i öronen och drog igång en ljudbok i sin nalle.
(Att hon sen glömde koppla in headsetet och höll en egen föreställning för oss som satt runt omkring henne i typ nån minut innan hennes granne uppmärksammade henne på problemet var iofs också lite kul.)
Dessa två incidenter säger en HEL DEL om Magnus Hoijs (IDG) och Nils Molins (IDC) presentationer. Mycket siffror och staplar om helt ointressanta saker och som av någon konstig anledning verkade spela båda Microsoft och Novell rakt i händerna.
(Tröttsamt att de spenderar nästan 2 timmar på att rabbla siffror för at på något sätt motivera en halv dags fokus på produkterna som senare ska presenteras)

Sen var det fika. Kaffe... i mängder. För man ville inte göra som de där andra gjorde.

Men okej. Sen var det ju dags. Dags för det där som man väntat på. Lite hårda fakta om Microsoft Windows, Novell SUSE Enterprise Linux och Xen.
Vad som stöds, vad som inte stöds, vad som rekommenderas och som inte rekommenderas.
Allt hoppades vi på.

Först deklarerade Microsoftkillen och Novellkillen hur mycket företagen kramade varandra numera och hur omöjligt detta varit för 6 månader sedan... och hur mycket de trivdes i varandras sällskap.
De proklamerade att nu var det en nyordning på G. De var samspelta. Microsoftkunder kunde med gott samvete köra SUSE Linux för det var stabilt, snyggt, underbart och supportat av Microsoft. Deras kunder behövde inte ringa Novells support utan Microsofts support tog hand om rubbet.
Snyggt faktiskt tänkte jag. Transparens är något som vi tycker om. Det gör ens liv lättare. Och nu när de är så samspelta och har full koll på varandra... Jävlar vilken dynamik. Open Source och Closed Source. Hand i hand.

Microsofts representant går igenom deras verktyg och intygar att nu stödde de Linux i botten med hypervisor och även Windows virtual server om så krävdes... Kunden hade full valfrihet. Its your choice!
Han plöjde på och helt ärligt. Det var inte bilförsäljarsnack. Det var Microsofts produkter med färdiga appar och agenter för att mäta prestandatörst på cpu, minne, disk och nät på befintliga servers för att planera vilka som ska in i vilka hostar.
Snygg och enkel lösning.
han passade på att flika in att första virtuella maskinen som sattes upp i Xen blev då "mother" till de andra.... Att välja Windows som mother var särdeles bra då, som vi alla vet, Linux inte har speciellt bra hårdvarudrivrutiner och stöd. För nu kunde alla childs connecta till motherns hårdvara och utnyttja dens drivrutiner om så behövdes. Fråga mig inte hur det gick till... men det var en ascool feature faktiskt. Löser en hel del problem som dyker upp i Linuxvärlden på ett enkelt sätt.
Men vad jag fortfarande inte kan förstå. Det är hur Novellkillen står helt tyst och villigt tar emot pungsparken.
Alltså, gå in på nästan vilken jävla HP-server och kolla specarna. Samtliga stödjer minst två Linuxdistar (oftast RedHat och Suse). Det är inga problem idag att få hårdvarustöd på RIKTIGA servers i Linux.
Goddamn. Inget motstånd. Inför typ 200 gäster, IT-chefer m fl som förmodligen har 99% windowsservers i sina hallar och som kanske...bara kanske sneglar på Linux men definitivt redan har förutfattade meningar om just... Linux...
The show must go on.
Sen visade han hur snyggt och enkelt det var att flytta in befintliga servrar in som virtuella i hostarna.

Glimrande. Imponerande.

Sen byggde han kort på med Microsoft Windows Terminal Server, som faktiskt är desktopvirtualisering. Microsoft Softgrid som är applikationsstreaming (en app som körs centralt och visas i ett fönster på din burk) som är... virtualisering av appar. Wow. Snyggt.
Microsoft Virtual PC... virtuell PC.... Been there, done that.

Han arbetade säkert igenom 10 powerpointbilder.... och då... helt plötsligt... dyker det upp ett rutnät med text och en överskrift som löd: Novell SUSE Linux Enterprise Server.
Det stod information om olika produkter på höjden längst till vänster.
Varje rad var en produkt, som hade med virtualisering på något sätt, och info om dem.
Novells produkter.
Microsofts representant lämnar över ordet till Novellrepresentanten som... som...

...är helt tyst.

...i 5-15 sekunder. Evighetssekunder.
Han fumlar fram något om "Vi har ju Zenworks för servermiljön...eh..."
Tyst i ytterligare några evigheter.

Då tar Microsoftkillen över igen och drar vidare en 10 slides om deras produkter och hur bra det funkar med eller utan SUSE (gissa vilket alternativ Microsoft föredrar av det...). Snygg presentation etc.
Tilläggas bör att det i Microsoftkillens presentation fattades en del bilder och en del upprepades en hel gånger... men hans crashmanagement fungerade och ingen uppfattade det som några problem.

Microsoft - Novell 10-0. På knockout.

Varför? Jo för att Novell är underdog här. Microsoft äger marknaden. Novell måste kämpa till sig marknadsandelar. När sedan de representeras på scen av två som bevisligen INTE var samspelta och samarbetade (Novellkillen fick höja rösten och överrösta Microsoftkillen för att få sista ordet vid summeringen.... vilket var lite pinsamt) så föll lite av samarbetesfasaden.
Sen att Novell dribblar bort sig när de för en gångs skull kan kommunicera ut att de är en trovärdig och pålitlig spelare i sammanhanget är... tragiskt.

Länk till eventprogrammet: http://prenumeration.idg.se/Tidningar/cs/virtualisering

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

trappskis bild

Utan att ha läst allt så låter det där grymt mycket intressantare än MSDNLive seminariet som jag gick på i November förra året...
Där det mesta handlade om att försökte indoktrinera folk i att alla MS lösningar var de enda och om inte de enda det bästa med mest häftiga features...

Det var ett äkta sömnpiller fö.
Enkom därför skippade jag och en polare en av de tre delarna och gick och handlade på bolaget ist. För att sedan komma tillbaka och äta på buffén som det bjöds på Tongue

lokpests bild

...och Microsoft/Novells registrerade partnerskap.

Och när gör du och Mr Information samma sak? ;-P

elwiss bild

Är det något Ms har gott om så är det evangelister som kan lägga en ljudmatta den mest beprövade får svårt att ta sig igenom.
Varför i hela friden skickar Novell ut en sådan kille ihop med en slipad räv som det uppenbarligen var fråga om här?
INGEN går väl ifrån en sådan schenshow och tänker att "Novell och det där SuSE verkar coolt..." ligga bra att lägga nacken under bilan direkt då..

mindlights bild

Okej. Första delen var HELT ointressant. Jag har alltid hatat siffertugg som a) är en förberedelse för att på något sätt stödja nästa del på en konferrens / ett seminarium och b) är längre än 20 minuter. För om statistik som ska dras behöver ta mer än 20 minuter att plöja igenom så är det ett tecken på att avsändaren riktar sig åt helt fel mottagare.
Om jag inte redan var medveten om de där andra, överskjutande, 10-20 minutrarna som drogs idag så är jag för okunnig i området för att kunna tillgodogöra mig informationen på ett vettigt sätt.

Jag är tekniker. Jag fattar beslut på tekniska grunder. Det är det jag har betalt för.
(Sen kan det vara så att jag inte var helt rätt mottagare för informationen och seminariet... men jag blev tillfrågade och inbjuden så jag antog att de inte bjöd in kreti o pleti Smile )

Men läs gärna vidare så ser du varför du inte skulle gillat seminariet. Det fick som sagt en tragisk twist Sad

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Jag förstår varken det sakliga eller lustiga i ditt inlägg.
Det finns få människor jag har så lite respekt för som Mr.Information... så du får gärna vidareutveckla din tes.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Alltså, om du kollar på länken jag gav så ser du att han inte är någon nybörjare.
Jag utgår ifrån att han fick total blackout för de pauserna kan inte ha varit planderade.
Men det kvittar tyvärr. Jag vet inte vad det kostade Microsoft och Novell att ha detta seminarium... men teater i sthlmcity, frukost, lunch, usb-minne på 2GB... allt runtomkring... IDG som ska ragga publik inom ett visst marknadsområde... vi snackar inga skitpengar... och så är detta vad Novell presterar.

Nu ska jag ju tillägga att när jag gick, direkt efter dessa två herrars scenshow, så började frågestunden och paneldebatten där IDG, Microsoft, Novell och några till skulle svara på frågor och spekulera.
Om ett under skedde så kanske Novell sopade mattan med Microsoft... eller åtminstone visade att de minsann visst då var med i matchen... men efter vad jag såg är jag ytterst tveksam.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lokpests bild

förlåt mig!

jentins bild

Microsofts har alltid var showbiz, mycket duktiga på presentationer o lägga fram grejor så det blir massa bling o blang. och detta säljer, klart det gör mycket funkar jäkligt bra på ett enkelt sett, så varför inte.

På den tiden då jag sysslar med Novell installationer så den enda kontakt jag hade med Novell mm var kurser i Stockholm o Malmö, samt mail med info om påbyggnad på utbildning, thats it, när Microsoft kom in i server världen bjöds man på buffeér, långbord , man fick möss o prylar i massor. Alltid tävlingar på seminarium mm. Igen , klart detta säljer...

Sen att jag tyckte att NDS var guds gåva till människan men mina chefer la ner projekt Novell kan jag inte göra mycket åt , då de flesta kunder tyvärr tycker som dem.

Men det är tragiskt att höra att i mina ögon en sådan viktig koallation som Microsoft/Novell inte blir mycket bättre. Här borde ju verkligen Novell tagit sin chans, så antingen fick han en blackout eller så var han helt enkelt inte förberedd.

------------------------------------------
Det är gratis att prova Linux.

mindlights bild

Din ursäkt är accepterad. Självklart.
Men alltså... jag fattade inte om det var ett skämt eller om du menade att jag dyrkade Microsoft eller så...
Jag är uppriktigt intresserad av att få reda på vad du menade.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Alltså... Novell är inte en nybörjare i försäljningssammanhang... och nog fan var det en blackout.
Men min besvikelse var så total. Jag satt verkligen där förväntade mig en GRYM presentation av Suse och Novells grymt bra företagsinriktade produter.

Angående NDS kan jag inte mer än hålla med dig.
Dumpningen av MCSE-kraven på NT4 var också en bidragande faktor till att Microsoft kunde ta över.
Helt plötsligt fanns det drivor av, enligt Microsoft, grymt kompetenta Microsoft-proffs... vilket alla kunder trodde tills... ja... MCSE-konceptet var en "aningen" urvattnat och ingen hade respekt för det.
Sen när Windows 2000 kom så var det bara en 20% som klarade ta sig vidare att uppgradera sitt MCSE i Windows 2000-spåret.

Men helt ärligt... Efter att nu ha testat det Novell SLES 10.1 med Xen så står min åsikt fortfarande fast:
Novell dribblar bort sig. Jag som aldrig kört SUSE innan har svårt att hitta logiken att vissa saker ska konfas i en kontrollpanel och andra i Yast. Det är många sådana saker jag känner fattas i samtliga Linuxdistar (inte bara Suse som förvirrar alltså)... det är nån slags röd tråd.
OES är ett bra exempel.
Där installerar du först SLES och OES kommer som tilläggspaket vilket är bra.
Men kom igen, det är inte bara jag som blir förvirrad när SLES erbjuder OpenLDAP och OES eDirectory... Ska jag slänga in OpenLDAP och sen eDirectory? Om jag nu köpte OES, varför får jag ens valet att fippla in OpenLDAP?
Det är mycket sånt jag vill att Novell jobbar på, för det är precis det som Microsoft och Apple jobbar med. Förenkling och logik.

Skit samma.
Mitt hjärta ligger klart på OSS sida... men verkligheten är tyvärr annorlunda...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lokpests bild

Det var ett skämt, ville driva med mentaliteten att alla som påvisar minsta lilla positiva sidor hos M$ eller deras produkter blir utmålade som 100%-iga M$ dyrkare.

elwiss bild

Angående förvirring - ja det upplever jag också vara en röd tråd. På något vis känns det som att man får en korg med en massa moduler och program och inte alltför mycket är tillrättalagt. Valfrihet är INTE alltid bra, som i ditt exempel..

mindlights bild

Alltså. Jag är medveten om att jag av vissa här anses vara fanatisk för MS produkter etc. och JO, jag har humor.

Men när det gäller Mr.Information så... kom igen grabbs, så jävla indoktrinerad är jag inte Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...