Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Sjukvårdens "Cosmic"

Sjukvården överför alla patientjournaler till datalagrade filer. Det är ett avancerat system som heter Cosmic. Vid flera tillfällen då jag varit i kontakt med vården har personalen sagt att "systemet står stilla, som vanligt" och man kan ibland läsa om långa svarstider och att data förloras vid uppdateringar...Folk som använder systemet är ofta förbannade
Databasservrarna är tydligen Windows 2003 Datacenter.. Databashanteraren är Microsofts nya SQL Server 2005 Enterprise och applikationsservrarna är Windows 2003 Standard.
Min uppfattning är att Windows rötter från hemanvändarens enkla bordsdator som mest var avsedd avsedd för att skriva lite mail och spela spel på, gör sig påminda. I grunden var det en lek- och hobbydator utan riktiga behörighetsnivåer ens.
Ett unix-system däremot var ju från början avsett som fleranvändarsystem med en massa inkopplade terminaler och har en grundstruktur som är mer skalbar och lämpad för tunga applikationer.
Uppdateringar av ett unix/linux-system t.ex är mer proffessionell enlig mitt tycke - det går att uppdatera även program som är igång, man behöver inte starta om - den nya versionen slår igenom först nästa gång man startar programmet. Är det månne (Unix) Linux-brist som är det största felet i sjukvårdens system??? Smile http://computersweden.idg.se/2.2683/1.144539

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Skyll inte dåligt skrivna applikationer på Windows. Dåligt skrivna applikationer blir inte bättre på Linux. Jag lovar Smile

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

fedors bild

Till viss del har det nog ändå en betydelse. "Vi Linux människor" tycker jag allmänt har mycket roligare och bättre visioner angående hur IT-lösningar ska se ut. Smile

mindlights bild

"Min uppfattning är att Windows rötter från hemanvändarens enkla bordsdator som mest var avsedd avsedd för att skriva lite mail och spela spel på, gör sig påminda. I grunden var det en lek- och hobbydator utan riktiga behörighetsnivåer ens."

Okej. Nog dags att uppdatera sig lite.
I NTFS kan du sätta flera grupper och användare med olika rättigheter med arv genom underliggande strukturer.
Hur är det med proffsLinux och Unix i allmänhet? Har för mig att man är HÅRT begränsad till användare, grupp och others... vilket är orsaken till att de flesta stora Unixsystem beskylls för att ha djungel av grupper.

...men å andra sidan kanske det är så att du fortfarande inte kollat på NT4 / Windows 2000 server och Windows 2003 server?

Min rekommendation är att du tar en koll på Windows 2008 server som precis släppts till pressarna.... Då vet du vad SUSE och de andra grabbarna minst måste prestera i funktionalitet framöver Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

nightfalls bild

Ett OS för lek- och hobbydatorer borde rimligen vara ett hobby-OS. Därigenom kom jag att tänka på följande som Linus Torvalds postade den den 25 Augusti, 1991 (jag tog mig friheten att bara ta med en del av citatet samt även markera en sak med fet stil).
.
"Hello everybody out there using minix - I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu) for 386(486) AT clones."
.
Att sen jämnföra tidigare windows versioner som saknade behörighetsnivåer ( 3.11 och tidigare, samt delvis 9x) med senare Linux versioner är lite grann som att jämnföra äpplen och päron.

abergmans bild

Jag hörde det ryktas om att Region Skåne köpt ett excelark för 30mille..
-----------
www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

tux-svens bild

Jag tycker det känns mycket bättre om jag får ha rätt med min teori.Laughing out loud
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

I grundutförande har du rätt angående begränsningar i rättigheter och grupper.
Det som lätt syns är rättigheter för ägare, grupp och "de andra". Men det finns en nivå till och är den satt så avslutas den långa bokstavskodraden med ett +-tecken. Då har mer detaljerade rättigheter satts. Detta finns aktiverat exempelvis i SUN Solaris och Red Hat Enterprise Linux men verkar inte vara aktiverat/installerat på min privata installation av Linux.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

pluns bild

Njau...sjukvårdens system är ju tämligen extrema avseende innehåll och
vem som ska ha tillgång till informationen.
.
Hackare ska motas iväg samt även interna "lurkers"/skvallerspridare ska hållas på avstånd från någons privata journal.
.
Vad nu sjukvården kör är en annan fråga och den svenska Socialstyrelsen håller en som vanligt låg profil och låter utövarna laborera tämligen fritt.
.
Ross Andersson, känd debattör har en liten blogg om läget i England
http://www.cl.cam.ac.uk/~rja14/

"On September 9th, the House of Commons Health Select Committee published a Report on the Electronic Patient Record. This concluded that the NHS computerisation project is failing to meet its core objectives, and that patient privacy is at risk as well as operational effectiveness. I was a Special Adviser to the Committee. (See press comment here, and an article on the implications for HIV treatment.)"

osv

mindlights bild

Alldeles riktigt. Att funktionen kan köpas till tänker jag inte bråka om...
...och om jag installerar OES med NSS så får jag en jävla massa andra finesser.

Det tråkiga är att inga Linuxapplikationer förstår ett dyft av vad det är för utökad funktionalitet... precis som att ditt utökade stöd kanske inte heller återfinns i featurelisten hos typ 98% av alla appar för Linux?

Vad jag vill ha sagt är att Linux och Windows kan man tweaka och förbättra in i det oändliga... du behöver inte köra MS SQL på en singelmaskin... du kan klustra skiten eller varför inte köra Oracle för att tweaka uptime / prestanda?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

nightfalls bild

Det borde räcka med ACL (access control list) och nu tänker jag förstås på extended ACL och inte på minimum ACL som för övrigt är det man ser i normala fall. Det här är redan inkluderat i själva kernel från och med version 2.5.46 .
http://www.suse.de/~agruen/acl/chapter/fs_acl-en.pdf
http://www.suse.de/~agruen/acl/linux-acls/online/

hoths bild

Det var ACL jag tänkte på. Men fullständigt stöd av samtliga applikationer verkar inte vara infört, enligt information från länkarna nedan. Typiskt nog supportas det inte heller av Konqueror.
 

Trist, måste det till ett mellanlager för att få detta att fungea smidigt+ Alternativet tycks ju vara att få alla aplikationer att förstå och respektera ACLerna.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!