Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Datormagazin

Datormagazin har tydligen haft en artikel om nedgradering.

http://www.datormagazin.se/nyheter/article202180.ece

NEC erbjuder nedgraderingsprodukt för Windows Vista

Jag försökte svara med följande:

När blir OS fritt?

Det borde väl vara upp till varje enskild kund att få möjlighet att välja operativsystem
Hur länge skall vi acceptera att bli påtvingade.
Vi betalar ju idag en "Windowsskatt".
Nej fram för självbestämmande och valfrihet, kanske blir det då en Linux variant! Säkrare, snabbare, snyggare!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

rolandfranss bild

Det blir nog inte fritt förrän marknaden har blivit mogen. Tror att det är något av en generationsgrej som måste till. När jag kom in i branschen under tidigt 90-tal så var Netware frälsningen, sedan kom NT3.51 och började plocka poäng. Vinden blåser åt olika håll. Min önskan är att det ska blåsa mot fler öppna lösningar i framtiden.

Jag har sålt bärbara med Vista och jag skäms lika mycket varje gång. Jag brukar dock alltid skicka med en Ubuntu-cd och berätta om de alternativ som finns.

nope "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

FoHs bild

Ptja, jag har varit lite i detta dilemma nu när jag köpte en nya dator. Det är en Dell XPS M1330, som skulle levereras med Windows Vista. Ok, tänkte jag. Beställde glad i hågen men först på orderbekräftelsen i PDF-format fick jag veta att det var en 32-bitars Vista-version. Jag tycker det är helt befängt att skicka med 32-bitars operativsystem till en 64-bitars processor. Inte nog med att Dell tvingar på mig ett operativsystem som jag tvingas betala för, detta operativsystem gör att jag inte kan utnyttja min inköpta hårdvara fullt ut.

Mejlade först och frågade om detta verkligen stämde (jag förstår naturligtvis varför de väljer att göra så, 32-bitarsversionen är mer stöd och säkert mindre buggig osv, de vill ju inte ge support i onödan - men det är principen som är viktig här, det är jag som borde få välja). Det gjorde det dessvärre. Då skickade jag ett mejl med följdfrågor om vilka mina alternativ var, om jag kunde få datorn utan os, uppgradera det till 64-bitars för en billig peng (skiljer typ 50 kr mellan OEM-versionerna), om jag kunde formatera den och få pengarna tillbaka osv. Svaret jag fick från deras superba support/kundtjänst var att jag skulle ringa... Det svaret fick jag för övrigt av två olika kundtjänstpersoner.

Jag måste ju säga att jag verkligen inte kan rekommendera en Dell efter det, inte just nu iaf. Får återkomma när hårdvaran kommer och jag faktiskt testar den. Positivt i sammanhanget är förstås att XPS M1330 går att köpa med Ubuntu i USA, Frankrike, Tyskland och Spanien tror jag det var. Det betyder förhoppningsvis att hårdvaran ska fungera riktigt bra med Ubuntu, och dessutom finns det lite länkar och dylikt från deras amerikanska hemsida om Ubuntu på denna datormodell. Jag kommer naturligtvis att installera det. Det börjar väl bli dags att migrera från XP, och varför inte passa på att göra det till Ubuntu istället för Vista. Omskolning blir det hur som Smile

(Värt att nämna kanske också är att jag ringde Microsoft om detta, och killen i supporten hänvisade mig till en sida där man kunde beställa 64-bitarsversionen till självkostnadspris. Dessvärre verkar det bara gälla för detaljhandelsversionerna (retail), som bara säljs som 32-bitars. Kanske kan vara bra att veta för datorintresserade iaf.)

tux-svens bild

Den lär ha kunnat beställas i vilken färg man ville - bara man ville ha svart! Tydligare kan det inte bli, kunden är ett nöt, som bara skall betala och hålla käft! I Östtyskland hade man väl bara Trabant och Trabant att välja på om man skulle ha en bil. Allt detta trodde jag var en svunnen tid......
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Marcuss bild

Hm. klart att du har möjlighet att välja 64bitars arch. När du köper datorn har du ju rätt att välja Windows Vista Ultimate, där det är stöd för 64-bitars. De andra (som jag har förstått det) har inte 64 bitars stöd.

Så det var nog mest din egen prislapp som avgjorde.

pcfixarens bild

om du vill kunna välja operativsystem själv är mitt enkla råd
det finns idag ett antal butiker som erbjuder ubuntu som alternativ när man köper en dator
det finns ytterligare några butiker som säljer datorer med andra linuxdistar
varför inte köpa av någon av dessa istället för att
"betala windowsskatt"?
länkar till några bra butiker hittar du här nedanför
_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:

http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se http://ammdata.se

Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

fredentofts bild

Jag kan ha missuppfattat, men jag har förstått det så att även en del av de andra finns i 64-bitar, men då måste du vid köp bestämma arkitektur, medan ultimate ger dig möjlighet att välja under installation.
Dvs :
Icke Ultimate: du väljer att köpa 32 bitar eller 64 bitar.
Ultimate: du köper både 32 och 64 bitar.
 
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Alla versioner utom Starter finns som 64-bitarsversioner, men det är bara OEM-versionerna där man har möjlighet att välja vilken sorts skiva du vill ha när du köper (du beställer EN arkitektur, antingen 32 eller 64 alltså. Dell har naturligtvis OEM-versioner men där kan du inte välja!). Detaljhandelsversionerna (aka retail) har bara 32-bitars i boxen (undantaget Ultimate då). Men de versionerna kan du till "självkostnadspris" beställa 64-bitarsversionen på Microsofts hemsida. Här är sidan på engelska: http://www.microsoft.com/windowsvista/1033/ordermedia/default.mspx
-
Så ligger det till. Nu ska jag i ärlighetens namn säga att jag aldrig tänkte tanken att Ultimate-versionen kanske hade levererats i 64-bitarsversion. Även om den gjort det så finns det två stora problem: Det första är att det är en OEM-version och det (kanske?) bara ger mig rätt till EN arkitektur, det kan vara precis vilket som. Ultimate säljs iaf som både 32- och 64-bitars OEM. Problem 2 är väl egentligen det ännu större, varför ska jag betala 1050 kr EXTRA för att få 64-bitarsversionen och en massa annat Ultimate-tjafs i operativsystemet som jag från början inte ville ha? Det är inget problem för min plånbok, men bara för att man har råd behöver man ju inte slösa pengar på vad skit som helst Smile
Det enda rimliga i hela historien vore om man kunde välja arkitektur. Det minsta man kan begära är att Dell informerar i klartext vilken version det är som följer med, INNAN man lagt ordern. Det är inte ett dugg för mycket att begära.
-
Fick sedan höra ett "rykte" som sa att man får mer alternativ om man beställer datorn via telefon. Något jag tycker verkar synnerligen korkat. Varför ha olika utbud beroende på hur kunden väljer att handla produkter av dig? Ringde Dells kundtjänst och frågade om jag kunde beställa denna dator med 64-bitars OS, men enligt den killen så gick det inte.
-
Hur som helst fick jag datorn idag Smile Har pillat lite med den. Den kom med fyra primära hårddiskpartitioner, och eftersom jag lovat mina arbetskompisar att visa lite Linux med Compiz så blåste jag ur alltihopa och installerade Ubuntu 7.10 på den (hade ju fått krångla med partitioner ändå när det var fyra primära). Lösningen är bara temporär, måste återställa datorn sedan. Resultatet när jag tryckte på Dell MediaDirect-knappen efter att jag tagit bort dess två partitioner (antar att det var den funktionens) blev att den raderade hela hårddisken (eller åtminstone gjorde nåt knepigt med partitionstabellen) så jag fick installera om Ubuntu igen. Går ju inte att ha en knapp som med en tryckning nollställer HDn Smile Ska lura ut nån lösning på det här. Hittade hur som helst DVD-filer på Dells hemsida med Ubuntu 7.10 med Dell-patcher inlagda. Ska tydligen vara samma skivor som Dell använder när de sätter ihop Ubuntu-datorer. Risken är väl överhängande att det är 32-bitars Ubuntu dock Smile Återkommer med mer info om Linux-äventyret på denna dator!