Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Apt-get

Hejsan.

Funderar på att tanka hem Ubuntu 7.10. Läste även att en nyare version kommer släppas i april 2008.

Vad jag undrar över är om apt-get. Vad jag har förstått så använder Debian och Ubuntu samma typ av upgraderingspaket eller hantering.

När det släpps en ny version, dröjer det inte ganska länge innan dessa paket släpps för den nya versionen.

Om jag t ex vill tanka hem viktiga verktyg för att programmera, kompilera etc...

Kommer dessa finnas tillgängliga i apt-get när den nya verionen släpps?

Sen undrar jag vad det är för skillnad och ta hem ett program från tillverkarens hemsida eller via apt-get?

Apt-get installerar programmet åt mig automatiskt, det vet jag. Finns det andra skillnader?
T ex vart lägger sig källkoden och alla filer som ska kompileras när man tankar hem via apt-get?

Kul om någon kunde berätta om skillnaderna och om det är värt och installera en ny version av Ubuntu om man är bekväm och tar hem det mesta via apt-get.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Eftersom Ubuntu och Debian i huvudsak använder binärpaket så kommer du inte möta källkoden vid installation av paket på dessa distar (Om du inte installerar source-paket, då hamnar koden oftast i /usr/src).

Angående allt annat.
Det är inga problem med program till någon Debian/Ubuntu-version. De distarna hör till de som har absolut mest i sina programvaruförråd.
Du kan vara hur bekväm du vill, för i sanningens namn så kommer du med största sannolikhet inte behöva röra källkoden till ett program. Såvida du inte vill alltså. Detta beror helt enkelt på att allt mellan himmel och jord finns i Ubuntus repos.

Ubuntu paketsök: http://packages.ubuntu.com/

mindlights bild

"m jag t ex vill tanka hem viktiga verktyg för att programmera, kompilera etc... Kommer dessa finnas tillgängliga i apt-get när den nya verionen släpps?"

Jadå.
Det är ju inte så att alla appar automatiskt har kommit ut i en ny version till nästa version av Ubuntu så många är exakt i samma version som i föregående Ubunturelease.

Så paketen skapas inte om utan de återanvänds s a s.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pluns bild

Om dina frågor går det att skriva en uppsats...Smile

- Debian är Ubuntus "Moder" och det mesta i botten på Ubuntu kommer från just Debian.
.
- Varje utveckling av en ny version startar med en import av Debian Sids paket, dvs unstable. Sker då var 6:e månad, det mesta sköts automagiskt av datorer.
.
- Eftersom utvecklingen går så snabbt numera så finns det starka skäl att köra senaste versionerna. För servrar eller företagsmiljöer kan det vara vettigt att köra en "rock solid" LTS version. Ubuntu 8.04 blir en sådan.
.
- När en version är utgiven så ändrar man minimalt bland paketen, enbart säkerhetsuppdateringar eller angelägna uppgraderingar med stora mervärden för en utgivning.
.
- Istället bakporteras eller hanterar man det via Launchpads PPA om man vill köra senaste versionerna. Kolla Meny System>Administartion>Programvarukällor, föreslagna uppgraderingar ibockade gör att man får uppgraderingar snabbare.
-
Under Meny System > Hjälp o Support så beskrivs det här.
Getdeb är också ett alternativ för att snabare få nyaste paket om
man är ute efter någon funktion, http://www.getdeb.net/

Debians paketsökning:
http://packages.debian.net/
Blanda INTE Debian/Ubuntu om du inte vet vad du gör...Smile brukar bli en röra...

larsemils bild

Du behöver inte kompilera paket i Ubuntu. Du laddar hem ett paket som installeras automatiskt på rätt ställe utan att du behöver fundera på det.

Det kan dröja lite innan de nyaste paketen dyker upp så då kan du få installera det manuellt, t.ex från officiella hemsidan för mjukvaran eller från ett annat mjukvaruförråd.

Observera att dessa inte stödjs officiellt av Ubuntu och kan förstöra ditt system - dock går det bra 999 av 1000 ggr. Smile
inputs bild

Tack alla för Era svar.