Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 7.10 på Lenovo 3000

Efter massa "fissel" har jag nu fått igång Lenovon på Ubuntu. Först provade jag med Suse gnome 10.3. 3-D funkade utmärkt och jag kunde snurra och stjälpa kuben helt perfekt. Volymknapparna gick åxå att få igång. Men jag lyckades inte intuitivt få det att bli fler skrivbord och lite annat som jag ville ha igång i användargränssnittet. I detta läget försökte jag inte nå't speciellt med Broadcom-interfacet heller. Den inbyggda kameran verkade inte alls upptäckas av systemet.

Nu försökte jag med LP-Ubuntun istället. Live var det ju rätt upplösning och det verkade bra. Däremot efter installation fick jag problem med grafikkortet. Upplösningen skall vara 1280x800, men vid omstart blev det betydligt lägre med en taskig skärpa. (Intel 945-kort) Till slut tröttnade jag och installerade original-Ubuntu istället.
Med original-Ubuntu blev upplösningen korrekt - även efter omstart. Däremot kan jag inte snurra på kuben. Men 3-D är faktiskt igång. Broadcom-kortet gick lätt att konfigurera och funkar utmärkt. Kameran verkar inte systemet upptäcka alls.
När det krånglade i LP-Ubuntu såg jag att systemet klagade på att det var moduler som var kompilerade med olika bibliotek i samband med grafik-bekymren. I original-Ubuntu finns inte "Avancerade skrivbordsinställningar" med under "System -> Inställningar" och det är väl där skillnaden ligger antar jag. Jag skulle gärna vilja prova och se om det går att snurra och stjälpa kuben nu.
I Synaptic ser man att det finns några olika Compiz-konfigurations-managers. De flesta paketen anges som Oubuntu 1.1 men det finns åxå Oubuntu 3-paket med. Vad är skillnaden och hur går de att kombinera?
Precis nu kom det en uppdatering av drivern till grafikkortet åxå som jag installerade så förutsättningarna kanske har blivit bättre t.o.m...

EDIT: Nu har jag fått igång kuben åxå. det funkar alldeles utmärkt nu. Nu återstår bara att installera Thunderbird, Digikam och lite annat smått o gott. Det här hoppas jag att innehavaren av datorn skall uppskatta såsmåningom.. Smile

Personligen tycker jag att det är besvärligt att köra dator med pekplatta. Men det blir nog en vana.

Det hela har dessutom varit lite extra jobbigt, när man är van vid KDE och....- Yast.