Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Div. småstrul.

Så var det dags för nästa problem.
1. Jag har bara ljud i 2 av mina 6 högtalare. Har provat diverse instälningar uatn resultat. Förslag?
2. Hittar inte Synaptic. Finns inte det i Fedora?
3. Min skrivare vill inte skriva ut något. Den är inställd som standardskrivare. Istället för en sida text kommer det 5-6 blanka sidor.
4. K3B vill inte bränna mp3 filer. Den vill ha MAD bl.a, tror jag det var. Var hittar jag det?
Tror att det var allt för den här gången.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pbs bild

2. Nej, Fedora har istället någonting som heter Pirut och som du hittar i Program-menyn under namnet "Lägg till/ta bort program".
3. Vad heter skrivaren? Är du säker på att du har valt rätt modell i skrivarinställningarna?
4. Navigera in på http://rpm.livna.org/ och klicka på länken "Fedora X repository RPM" där X är den version av Fedora som du använder. I dialogen som poppar up borde du få välja mellan att antingen installera paketet eller spara det på hårddisken. Efter att paketet är installerat går du in på "Lägg till/ta bort program" och installerar någonting som heter k3b-extras-nonfree (använd sökfliken).

mindlights bild

Okej. Detta är ett sånt där inlägg från någon som egentligen inte vet något om ämnet du tog upp men ändå inte kan hålla käft Wink

Alltså, 6 högtalare säger du. Är det så att du har ett surroundsystem i din burk?
Isf är detta emulerat i mjukvara för att få fram detta (i windows alltså) och följaktligen måste drivaren i Linux vara gjord att klara motsvarande hjältedåd.
.
Dum fråga men... har du googlat efter ditt ljudchip och kollat vad som står på nätet om det och Linux? Borde inte bara vara du som haft problem liksom.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

hoths bild

Min mixer (kmix) har stöd för 6 kanaler. Om ditt kort har sex utgångar och du använder Kmix så bör det fungera. Nu har jag iofs. inte sex utan bara två högtalare själv så jag kan inte testa om det verkligen fungerar.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

distens bild

Synaptic finns att installera i "Lågg till/Ta bort programvara" om du vill ha den pakethanteraren istället.
----------
Play Ogg

Marcuss bild

1. Vanligtvis är där bara 2 högtalare igång eftersom de flesta kort inte emulerar ut surround i etc MP3 då det bara är "Höger Vänster" som är igång.

Prova starta en DVD film och se om det är samma sak!

mindlights bild

Okej. Här kommer ett förslag som INTE är ett förslag att byta dist... men har du testat med Ubuntus LiveCD?

Boota på CD och se om det funkar?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

misiu_mps bild

noobys bild

Tack. Jag fick leta ett tag innan jag hittade den efter installatrionen. Den låg inte på samma ställe som i ubuntu, men nu vet jag. Det går inte en dag utan att man lär sej nåt nytt.

noobys bild

Jo, det är ett surroundsystem. Såhär i efterhand skulle jag nog nöjt mej med ett vanligt tre högatalar kit men jag fick det här så billigt så jag kunde inte låta bli.
Hursomhelst, det funkar i windows, där får jag ljud i alla 6 burkarna så det verkar som att det är nåt som fattas i linux.
Det här är inte min grej heller men det skiter jag i, jag tycker att det är kul ändå.
Jag har inget problem med att du "lägger dej i". Sålänge man inte kastar pekpinnar omkring sej och är besservissrig (finns det ordet?)så har i alla fall inte jag nåt problem med det. Tyvärr så är det väldigt vanligt på andra forum med en sån attityd (läs vissa mac forum).
Så fortsätt gärna att "lägga dej i".
Nä, jag har inte googlat än, men jag ska.

noobys bild

Jag har bara 5 ingångar på mitt kort men å andra sidan så är det bara tre sladdar som kommer från subwoofern och som ska in i datorn och dessutom så funkar det ju i windows så problemet borde ligga i linux.

noobys bild

Jo, nu har jag googlat och enligt sweex hemsida så ska mitt kort funka i linux. Sen stod det här: \"cmipci\". Vad gör jag med det?

noobys bild

Min skrivare är en brother hl 2030 och den står som standardskrivare. Linux hittade uppenbarligen den själv vid installationen för jag har inte gjort nåt. Men uppenbarligen så är det nåt knas ändå eftersom det kommer 5-6 tomma blad istället för ett med text. Frågan är bara vad som hänt?

pbs bild

Även Yumex finns tillhands för den som är missnöjd med Piruts funktionsurval (Pirut är menat att vara så enkelt som möjligt).
 
En sorts förbättring lovas också i och med att Fedora 9 kommer att innehålla PackageKit, en bakgrundstjänst och ett därpå liggande grafiskt gränsnitt (både GTK och Qt) som kan användas som GUI för ett flertal olika pakethanteringssystem (bl.a. yum, apt, smart och zypp). PackageKit hoppas man på att ska på sikt ersätta alla större distars grafiska pakethanteringsverktyg.

noobys bild

Nu har jag kollat lite. Jag får ljud i alla 6 burkarna både när jag spelar mp3, cd-skiva och dvd-film när jag kör windows.
I linux händer inte så mycket, mp3 och dvd vill inte funka alls. Det saknas nån insticksmodul. Förslag?
När jag spelar vanlig cd-skiva kommer det svagt ljud i en burk.
Det står "Enjoy 5.1 surround sound" på ljudkortets kartong och på sweex hemsida står att det ska funka i linux.Såhär skriver sweex
"Yes this card is supported by Linux by using the \"cmipci\" driver."
Fast jag fattar inte vad som menas med cmipci.
Mig spelar det inte så stor roll om det inte blir nåt supersurround-ljud, jag vill bara ha ljud i alla burkarna.

distens bild

Till ditt skrivarproblem, om du har en HP-skrivare, så kan du kolla att du har paketen hplip och hpijs installerade.
----------
Play Ogg

pbs bild

Enligt openprinting.org borde din skrivare fungera "till största delen". Du kan öppna Fedoras skrivarinställningsprogram och prova mellan olika drivrutiner (t.ex. hl1250) som programmet föreslår åt skrivaren.

mindlights bild

Sweex är Taiwangrejor.
Ett "ickemärke" s a s.
.
Det är inte nödvändigtvis dåligt.
I ditt läge är det ofta bra då de håller sig till enkla billiga lösningar.
.
Vad jag ville få fram med mitt förra inlägg var att om du t ex köper ett Sweex SATA-RAID PCI-kort för 300kr så är det billigt av den enkla anledningen att det är din drivrutin i Windows, och i slutändan då din CPU, som sköter raid-matematiken.
Detta skiljer sig då från de dyrare RAIDkorten på marknaden som kostar 10ggr mer då dessa har egen CPU som sköter detta och således märks inte diskaktivitet som förslöande för datorn.
Dock är det så att drivrutinen för samma SATA-kort i Linux inte ger RAID.
Mest för att det väl är onödigt att lägga det på drivrutinsnivå när du kan ha det på operativsystemsnivå och där det då drar lika mycket CPU-prestanda att driva runt.
.
Varför jag babblar om RAID när din fråga rör surround?
Enkelt.
Killarna som gjorde drivaren i Linux skiter i om det är ett Sweexraid. De gjorde en generell drivis som går in och och kollar vad kortet bygger på för komponenter. Vilket controller chip som är basen.
Det är den drivisen snackar med oavsett tillverkare av kortet.
.
Så kolla på ditt moderkort, alternativt speca upp här vad du har för tillverkare och modell, så ska vi nog kunna hjälpa dig ytterligare om vi bara vet vad för ljudchip du har.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

Okej. Googlade lite snabbt på cmipci och hittade infon på alsas hemsida:

http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Module-cmipci

Det kanske kan hjälpa dig med rätt drivare?

noobys bild

Jag tar tacksamt emot all hjälp kan få, för som jag skrev tidigare, det här är inte min grej men att jag skiter i det för jag vill lära mej.
Det har kanske inte med saken att göra men anledningen till att jag köpte sweex och inte ett dyrare kort var bara för att testa en sak. Jag hade tidigare ett obehagligt tjut i mina gamla högatalare och några kloka personer tipsade om att jag kunde prova ett separat ljudkort istället för det som är integrerat på mitt moderkort. Så för att inte slänga en massa pengar i sjön om det skulle visa sej inte fungera så köpte jag ett billigt kort. Och, faktiskt, oljudet försvann.
Men, så dök det här med surroundet upp då...
Hursomhelst, mitt moderkort heter asus a8v-vm.
Jag lämnar härmed över mitt problem till dej, för jag fattar inte ett smack av det där med RAID och vad det nu heter.

noobys bild

Lite roligt det där med "till största delen". Provade att skriva ut efter att ha valt hl1250 och ut kommer 10 blanka sidor. Tidgare kom "bara" 5-6...
Provade igen och plötsligt så fungerar det, ut kom en (1) testsida. Provade igen med ett egenhändigt skriven text och ut kommer en (1) sida.
Fixat, alltså.
Tack för hjälpen.

noobys bild

Nu har passerat min kunskapsnivå rejält. Finns det inget enklare sätt?

mindlights bild

Ok... då är det inte moderkortet du ska kolla chippet på...utan på ditt ljudkort (inte så vanligt numera med ljudkort som sätts i separat).

Vad har du för chip på det? Modell på ljudkortet?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

noobys bild

Ok, mitt ljudkort är ett sweex sc 002. På kartongen står det även 5.1 surround. Det har jag som sagt satt i själv eftersom det integrerade gjorde så att det tjöt i högtalarna tidigare.

mindlights bild

...och det är inte bara du som har problem:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=522882

Här är en kille som snackar Linux, Surround och C-Media PCI CMI8738-MC6:
http://www.johannes-bauer.com/dolby/

En sak han skriver där är att man bör stänga av sitt moderkorts ljudkort i bios.
Det kommer inte lösa ditt problem men att felsöka och ha Linux med två olika ljudkort kan vara förvirrande s a s.

Tyvärr har jag inte mycket mer än såhär att hjälpa dig med.
När du googlar är mitt råd att googla på "CMI8738-MC6" och inte "Sweex" då du annars missar mycket info för att alla som har liknande problem inte har samma ljudkort, men väl samma ljudchip, som du.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...