Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Prova något nytt

Jag kör nu ubuntu med fluxbox men har en laptop där jag vill testa något annat. Har funderat på debian eller archlinux. För -nackdelar med de båda? Någon som har ett annat förslag, vad ska jag testa?

Finns det fler bra fönsterhanterare som är värda att testa förutom gnome, kde, fluxbox/openbox och xcfe? Jag har fastnat för fluxbox och tycker det är toppen, men vill gärna prova något annat.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Arch är väldigt trevlig, snabb och tar lite RAM - 15 MB utan X och 80 MB med ett enkelt Gnome Smile Åandrasidan är det ganska mycket manuellt pillande, fast dokumentationen är bra (finns en bra wiki). Om något krånglar så vet man var man ska ändra

Debian Stable är just väldigt stabil, men lite föråldrad. Unstable är färsk men just lite för unstable (ungefär samma versioner som Arch men den senare känns mer robust). Testing är den fina mellanvägen. Debian är aningen snabbare än Ubuntu men konfigurerar inte lika mycket automatiskt (men nästan).

Det är kul att testa olika distar och fönstermiljöer - hoppas att du finner en du gillar så att du kan börja nyttja PROGRAMMEN som medföljer Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

polters bild

Förslag på fönsterhanterare/skrivbordsmiljö är Enlightenment e17. Snyggaste miljön som finns i min åsikt, och väldigt snabb. Det kan vara bra att ha en backup-fönsterhanterare dock, eftersom e17 fortfarande är under ganska tung utveckling.

extons bild

sandkim!

Ang. fönsterhanterare: Jag kan tipsa dig om GRML-EXTON LiveDVD. Systemet innehåller 17 (!) olika fönsterhanterare. Intressant även på många andra sätt. grml är minst lika bra (tycker jag) som t. ex. Ubuntu. Du kan läsa mera om GRML-EXTON här: http://linux.exton.net/content.php?content.194


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

tobiers bild

Av linuxdistributionerna kan jag rekommendera mest av allt Arch Linux, min favoritdist. Gällandes fönsterhanterare finns det egentligen bara två alternativ: *box om du vill ha blingbling, ion3 om du vill ha en effektiv fönsterhanterare.

elwiss bild

Fast ja, du har rätt, e17 är riktigt läcker

sandkims bild

Verkar grymt snyggt, men är det mycket tyngre än KDE och Gnome? Föredrar snabbhet och enkelhet framför allt för mycket ögongodis. Men det verkar helt klart värt att testa.

misiu_mps bild

e17 är mycket snabbare och lättare än Gnome eller KDE och lämpar sig även för äldre datorer. Ja, det stämmer. Trots all ögongodis. Detta pga dess designprinciper som är att vara ... just läcker och snabb.
Nackdelen är att den inte är riktigt färdig än - saknar en del funktionalitet jämfört med gnome men har nog mer än vad fluxbox erbjuder.