Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

KJ: Graphicsmagick, vägen till ny avatar

Jag tog lite omvägar och så men i stort kan jag säga att jag som förberedelse sparade den bumpmapp som gimps "bevel"-script använde när jag skapade de avatarer som Marcus använder till LP4.

Många delar av processen går att göra på en rad men det är tydligare på detta sättet.

Sedan skulle jag skala om bilden jag valt

gm mogrify -resize 120x whoo.jpg

Beskar den så den blev kvadratisk.

gm mogrify -crop 120x120 whoo.jpg

Nästa steg blev helt ogjort senare men jag tar med det då det förklarar varför jag helt plötsligt jobbar med en fil som heter kisse... Vad det skulle göra? Stansa fram den där badge-formen med rundade hörn som avatarerna har. cut-out.png var helt enkelt en bild med den formen. Allt utanför badgen var transparent.

gm composite -compose In whoo.jpg cut-out.png kisse.png

Sedan körde jag bumpmappen, med vissa bumpmaps som jag hade gick detta bra, men då jag inte gjort dem genomtänkt så påverkades färgen på bilden och när jag försökte med den bumpmapp som jag snott från gimp så bumpades även de transparenta områden så jag fick göra om cut-out-steget... Ändra ordninge på stegen eller att modifiera bumpmappen kommer lösa detta permanent.

gm composite -compose Bumpmap kisse.png bump.png kisse_ny.png

Sedan så hade vi ju ett blänk på avatarerna så det snodde jag och ritade över min avatar.

gm composite -compose Over avatars/blänk.png kisse_ny.png avatar.png

Ni kanske undrar kanske varför jag väljer ett nytt namn för varje steg. 1) Vissa steg kräver att man skriver resultatet till en ny fil och dessutom vill jag ha kvar något att gå tillbaka till då ctrl-z gör något helt annat i kommandoraden.

BilagaStorlek
resultat.png25.82 kB