Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

*pust* Äntligen börjar det likna något! (Linux + M1330)

Krånglade vidare idag med min XPS M1330 från Dell. Försökte återigen få igång Mythbuntu, men det ville sig inte riktigt.
Som läget är nu så har jag följande upplägg på partitioneringen:
* Primär 1: Windows Vista (NTFS, 30GB)
* Primär 2: Dells Ubuntu 7.10 (ext3, 40GB-50GB)
* Primär 3: /boot (ext3, 3GB)
* Primär 4: Utökad partition (resten av hårddisken)
--- Logisk 1: Linux-swap (3GB)
--- Logisk 2: Lagringspartition (NTFS, resterande plats)

Jag slopade alltså den minimalistiska Linux-distribution jag ville ha istället för Dell MediaDirect. Kanske ger mig på det projektet igen i framtiden, nu när jag sett att det går att mappa om MediaDirect-knappen. Vet inte riktigt om det var jag som tabbade mig eller om det blev något annat problem med Mythbuntu, men jag tror det stöp på själva bootloadern.

Efter att alla operativsystem var installerade enligt ovan så bootade jag Vista-skivan, tog upp en kommandoprompt och körde rmbr.exe från ett USB-minne. Rmbr.exe är som namnet låter ett verktyg för att manipulera MBR:en, och programmet ligger med på Dell MediaDirect-skivan. Det används för att ställa in vilka partitioner som ska bootas när man trycker på MediaDirect-knappen och Power-knappen på datorn. Från början är de mappade till MediaDirect-partitionen och Vista. Jag har nu ställt in det så att Vista bootas om jag trycker på MediaDirect-knappen, och Ubuntu bootas* om jag trycker på Power-knappen Laughing out loud Det är lite coolt att kunna boota olika OS beroende på startknapp på datorn!

* Egentligen lämnar det över kontrollen till GRUB som jag installerade i början på Ubuntu-partitionen, varför jag nu gjorde det... kunde väl lika gärna lagt den på /boot?

---

Hittade den här sidan vid en av googlingarna idag:
http://intr.overt.org/blog/?page_id=56

Kommer nog titta lite på den imorrn när jag tweakar systemet yttligare. XPS-datorerna verkar helt klart vara Linux-vänligare än det mesta.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Haha, partitionering är ett helvete ibland. Jag kommer ihåg när jag råkade dumma en pågående SUSE-installation och sabbade partitionstabellen. Lösningen var att ange partitionerna via cylinder i fdisk. Smile
Men angående MythTV, är det ett måste? Om du bara ska använda datorn till lokal data och lite web-innehåll så bör Elisa också fungera bra, ( http://elisa.fluendo.com/ ).
Tror inte det Elisa klara tv-in dock.

fredentofts bild

3GB /boot ?
Tänkte du köra så många olika kärnor?
Eftersom det bara är kärnor och grubconfig som ligger där känns det där som ett ofantligt slöseri med utrymme.
 
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Jag kunde nog undvikit ompartitionering ett par gånger om jag säkerhetskopierat MBR:en. Men latheten kombinerat med kortsiktighet och naivitet gjorde att jag hoppade över den detaljen Laughing out loud

MythTV är absolut inget måste. Det var snarare kombinationen med Ubuntu i Mythbuntu som lockade. Enkelheten etc. Nu blev det i princip tvärtom. Elisa ser mycket trevligare ut, och det faktum att den saknar PVR och sådana funktioner är snarare en fördel för mig. Min dator har ingen tv-in, så sådana funktioner kommer förbli oanvända Smile
Elisa verkar dessvärre få de funktionerna i framtiden, men det blir väl ett senare problem. Ska jag köra med Elisa kanske jag får skapa min egen lilla distribution.
Det bästa vore om det fanns en färdig distribution för just det jag vill ha, ett media center utan PVR-funktioner egentligen. En snabb-bootande distribution för filmtittande etc. Geekbox kan vara ett alternativ, men förutom det och Mythbuntu är jag inte alls insatt i alternativen Smile Förslag tas gärna emot!

FoHs bild

"Ofantligt" är väl att ta i! Sett till procent av hårddisken är det inte mycket, även om det "bara" är 160GB Smile Jag vet en gång tidigare där jag tog till lite snålt med utrymme på /boot, inte så att utrymmet tog slut, men det var inte mycket rum för att växa. Kommer inte ihåg vad jag hade för storlek på den då, men jag ligger hellre på mycket god marginal än tvingas ändra storlek på partitioner. Det är ett ofantligt tidsslöseri Laughing out loud Men visst, den skulle kunna vara 2GB mindre utan några problem. Om jag ändrar storlek på den, flyttar den, och sedan ökar på storleken på Primär #2 så bör det ju inte ta SÅ mycket tid. Men först ska jag pimpa GRUB:en lite Tongue

misiu_mps bild

100 - 200 MB för /boot är helt tillräckligt. Och så finns det ju inte mycket att "vaxa" i /boot. Tar platsen slut så är det dags att avinstallera/radera några gamla kärnor.

FoHs bild

Den gången jag hade problem så var storleken på /boot ungefär det du nämner. Minns jag rätt hade jag kanske 4 kärnor, om recovery-kärnorna i Ubuntu är separata kärnor och inte samma kärnor med andra boot-parametrar. Jag tror det sista, av vad jag kan se i min nuvarande /boot, men hur det låg till då vet jag inte. Hur som helst så tog de upp rätt mycket plats per styck (eller om det var ramdiskarna?), möjligtvis var de okomprimerade av nån anledning? Skönt att ha plats för några stycken, utifall de skulle besitta några egenheter som uppdagas. Sen går det väl att använda gemensam /boot mellan flera olika installerade distributioner?

Nu ska jag ha lite splashbilder ligga på /boot också, men det blir nog inga gigabyte direkt Smile 3GB tog jag till för säkerhet och i min osäkerhet, men minskar jag den så kommer det bli 1GB som minst. Har knappast användning för några hundratals megabyte på annat håll Smile
-
Förresten, när vi är inne på /boot. I GRUB var det tillagt ett alternativ för att boota Vista-partitionen, tillagt från Ubuntu-installationen så klart. Jag är inte helt säker, men det verkar som det inte fungerar riktigt som det ska. Vista börjar bootas, man får ett felmeddelande om att autochk saknas, sen blinkar det till en blåskärm med en del text och datorn startas om. Nästa gång man bootar Vista så får man startmenyn där man kan välja att köra i säkert läge etc. Att göra det ger dock samma problem. Lite lustigt. Som det är nu verkar det som att jag bara kan starta Vista med MediaDirect-knappen, vilket är iofs precis som det bör, något annat har jag inte användning av egentligen, men man höjer ju lite på ögonbrynen åt det hela Smile