Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vad kostar MS-Office?

Jag skall snacka öppen källkod för kommunalfullmäktige i nästa vecka. Det kunde då vara bra att veta ungefär hur mycket kommunen betalar för MS-office per dator/installation. Är det någon som vet? Dels kostar den väl att köpa in och dels betalar de väl också licensavgift per år eller något sådant.
Dessutom undrar jag vad kan det kosta för kommunen med Windows XP i inköp och licenser per dator?
-
Jag förutsätter att kommunen har dålig koll på detta, som de flesta kommuner (70%). Därför är det bra att själv kunna uppskatta de ungefärliga kostnaderna.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fedors bild

Det är nog olika avtal i olika kommuner. Men sanningen brukar oftast vara att de är billigare än vad man tror. Microsoft brukar ju ge generösa priser för t.ex skolor eftersom de är en stor fördel om elever lär sig att använda deras produkter.

lokpests bild

Antagligen köper kommunerna (och skolorna) inte licenserna en och en utan betalar en klumpsumma utefter ungefär hur många datorer de har för en licens som de sedan får installera på dessa.

Vet att högskolan jag går på har köpt en så kallad campus licens som gick på någon stans mellan 3 och 4 hundra tusen.

misiu_mps bild

Annars för de som undrar så kostar MS Office Standard Svensk, fullversion, 4500 kr för gemene man.

pluns bild

Allt som köps går via volym samt ramavtal. Plus sånt som IT nissarna
kallar utvecklingsprogramvara för utvärdering som slinker förbi.
http://www.microsoft.com/sverige/government/ramavtal_kommentus.mspx
Är nog inte uppdaterad...för lat för att kolla hos Kommentus samt
Statskontoret Smile
.
Varenda öre som en kommun betalar till Microsoft AB har varje medborgare rätt att se bokföringen för.

jonasbjorks bild

I Helsingborg betalar man 414 kr/maskin (då ingår Windows och Office) och år. Jag är lite osäker på 414 kr, men det ligger däromkring. I kommunen (eller staden som vi är) finns nästan 7000 maskiner igång. Varje år.

Detta är troligen den största anledningen till att de inte ens vill titta på Linux/OpenOffice. Vad är 414 kr/år för något man förstår hur det fungerar? Ekonomiskt är det inte rätt att byta ut Windows+Office mot Linux+OpenOffice. Det finns andra saker som motiverar ett byte.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lokpests bild

Jag skulle fokusera mer på ofriheten och inlåsningseffekten än priset på produkten. Att man inte kan modifiera sagda sak att passa ens egna ändamål.

tux-svens bild

OM man väljer något annat än MS så blir det väl mer jobb för svenska konsulter, till en början i alla fall. Då stannar pengarna inom sverige och bidrar till stimulans för svenskt näringsliv och höjer kunskapen hos svenska IT-företag. En annan viktig grej är ju åtkomligheten på de dokument man producerar, vilken standard de följer. MS vägrar ju följa svensk standard SIS/ISO 26300.

Faktum är i alla fall att en skola som vill ha ett antal "nya" datorer, och har svag ekonomi, kan damma av de maskiner som inte duger för Windows och installera Ubuntu och open Office på dem istället. Det måste, hur man än räknar, bli billigare än nya maskiner med Windows på.

För övrigt hörde jag nån som talade om ca 800 kr/per maskin och år....?
Jag tänkte egentligen bara försöka övertyga dem om OO istället för MS-office. Det är så liten skillnad i användarinterfacet att de knappast märker nån skillnad. Men det finns fortfarade skattepengar att spara. Det är bara gamla tröga personer som har svårt att lära om. För ungar går det lika bra med OO som MS-Office, enligt vad ungar säger i alla fall.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mindlights bild

Vad kör de för mailsystem?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

tux-svens bild

Citat: "Tycker att alla skolor borde börja använda Open Office istället för MS alternativ. En kompis som läser på gymnasiet har precis läst Datorkunskap A (Microsoftkunskap A). De fick massa fina läxor som involverade Word och Excel. Nog för att många har det hemma, men att alla sitter på senaste Office-paketet kan man inte förutsätta. Inte direkt något som man hostar upp pengar för bara sådär heller. Vore lämpligare med ett alternativ som är gratis istället."
Det är åxå ett gott argument att framföra till kommunalpolitikerna.

---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

iaidokas bild

Det lär inte finnas någon kommun som har behov eller resurser av att hacka om en kontorssvit. Så det låter inte som nått vidare starkt argument.

 
Test.

Test.

tux-svens bild

vart vill du komma? Primärt tänkte jag att de skulle börja med OO i skolorna. Där är väl Firefox och OO Writer kandidaterna i första hand.
Jag kom nu att tänka på att brandväggar och antivirus inte heller behöver inköpas, det kostar väl också pengar antar jag.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mindlights bild

"OM man väljer något annat än MS så blir det väl mer jobb för svenska konsulter, till en början i alla fall. Då stannar pengarna inom sverige och bidrar till stimulans för svenskt näringsliv och höjer kunskapen hos svenska IT-företag."
.
Okej? Det där får du gärna vidareutveckla för just nu ser det ut som att om kunderna väljer Microsoft Office så behöver de inte, till skillnad från öppen källkod, betala för konsulter...
Vad var det nu vi sa om free as in free beer?
.
"Det måste, hur man än räknar, bli billigare än nya maskiner med Windows på."
.
Nej. Inte om man inte är hemmaanvändare som kan sitta och felsöka på intermittenta fel (fel som inte är konstanta utan uppträder lite då o då) på hårdvaran i en evighet utan att det "kostar pengar" och inte heller kan luta sig mot hårdvarutillverkare för att få ett färdigt, fungerande operativsystem som matchar hårdvaran... så blir det troligen dyrare.
Se det såhär:
En stationär burk idag kostar en sisådär 4000kr inkl färdiginstallerat Windows XP. Då ingår ett års garanti. Du kan köpa till 3 år. Ta MSI-paketet, länka in den som en Group Policy Objekt den gren (OU) i ADt som datorobjekten ligger i och tvinga på en installation.
När datorerna sätts igång installeras Office.
Klart.
.
Begagnade Linuxdatorer:
Du sitter med, i bästa fall, 5 likadana plus 5 av varierande modell. Du installerar Ubuntu på samtliga. Klart på nån halvtimme med ditt streamlinade system som tankar alla samtidigt. 1 av dessa har trasiga hårddisk, 1 funkar inte ljudet. Resten lirar. Du skickar ut 7st i organisationen. 1-2 kommer tillbaka p g a konstigt beteende eller att de hänger sig eller något.
Vad gör du med dem då? Slänger eller felsöker?
.
Under tiden sitter avdelningen med nya windowsdatorer och kör sina datorer, har inga driftstopp och verksamheten lirar så bra som personalen nu kan.
Bara där har du en besparing.
.
Vad jag vill ha sagt är att TCO (Total Cost of Ownership) inte handlar om inköpspris bara utan ekvationen är så mycket större...
.
I min ekvation räknar jag kallt med att de inte kör groupware med Outlook/Exchange.
Då kan du ju skrota OOo direkt.
.
By the way. Avtalen är individuella. Kommuner har grymt bra avtal. Oftast (har inte sett någon som avviker men kan inte garantera att det är så hos alla) så ingår full incidentsupport hos Microsoft OCH fria uppgraderingar.
Lägg in den kostnaden i OOo och behovet av en fungerande groupwarelösning om du nu ska jämföra. Annars blir det Äpplen och Päron i din ekvation.
.
PS. Innan folk flippar ur nu och hojtar om att Microsoft prisdumpar: Kolla vad målarfärg (Nej, RIKTIG målarfärg och inte Bauhaus / IKEA / ÖoB-färg) kostar dig per liter. Dra av 50% direkt så har du vad en ensamföretagande målare betalara i samma affär för samma färg.
Kolla samma saker gällandes el-, vvs och reservdelar till bilar.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

tux-svens bild

Detta fann jag åxå på en webbsida, Citat: "Jag håller med många här att självklart skall man testa openoffice och den räcker för de flesta, hade alla varit laglydiga så hade nog många mer kört den." Alltså, skolan frammanar illegal piratkopiering av programvaror genom att ha MS-office installerat på sina datorer....
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

att någon annan förlorar några pengar? Fantastisk ekvation. Dessutom är tydligen Citroën-Pegeout, franska polisen. tyska arbetsförmedlingen med flera ena riktiga klåpare som inte har har förstått den ekonomiska beräkning som du tar för given som korrekt. Om någon tjänar så mycket pengar som Microsoft, så säger sunda förnuftet att det finns pengar att tjäna på att INTE använda sig av Microsoft. För övrigt, vad är det som säger att man måste ha exakt det som MS erbjuder. Det borde vara de faktiska behoven som styr. Köper du alltid en bil med skinnklädsel, taklucka, metalliclack, avståndsradar, backningssensor, elektriska säten, nivåreglering och fyrhjulsdrift bara för att tillverkaren erbjuder det? Troligen inte om du kan få en bil betydligt billigare utan ett par av de finesserna.
Om en kommun anlitar en inhemsk konsult för att lösa ett problem och sedan delar med sig denna lösning som öppen källkod till andra svenska kommuner så MÅSTE det självklart finnas ekonomi i det.
Det är horribelt i att låte MS-produkter sätta ribban: Jag skulle själv inte klara mig utan minst 4 skrivbord, som går att snurra på i en kub, och det skulle bli dyrt att låta en konsult bygga om Windows så det passar mig. Stjälpbar kub är ju standard i dag som jag ser det....det är MIN ribba. Smile
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jonasbjorks bild

Är du inne på mina sidor och snokar? Smile

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mauths bild

Det där med skolan frammanar illegal piratkopiering av programvaror genom att ha MS-office installerat på sina datorer.... är ett mycket bra argument. OO finns för alla och skolan kan dela ut skivor med programvaran på till studenterna.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

elwiss bild

Precis, är det kommuner du debatterar med så tror också på at gå på demokrati aspekten och frihetstänket. Varför skall man stödja ett monopolistiskt multinationellt företag? Varför inte lära ut något som alla oavsett privat ekonomisk situation kan ladda ner och använda?

Den typen av argument är bättre än att prata pengar vilket ofta är träskmark såvida man inte har flera olika scenarior att stödja sig på och vilket Ms lät kan sparka undan genom att SKÄNKA programvaran. De har gjort det förr och kommer att göra det allt oftare.

elwiss bild

Microsofts mjukvaruavdelning drar nog in mest pengar på företagen, inte kommunerna. Företagarna har inte samma sjyssta prissättning och tenderar även att handla på sig en massa andra programvaror i stacken, ett par SQL Server, en Office server och annat krims krams som ger mervärde i en Ms only miljö.

Som jonas säger får inte ekonomiska argument vara det tyngsta, dels för att som mindlight inflikat, de är diskutabla och dels för att Ms trots allt är ett företag av sådan dignitet att de kan bestämma sig att ge bort windows utan att det skulle orsaka några större besvär i deras budget. Vad är argumenten då om man får windows gratis och office för en hundralapp eller två?

mindlights bild

"I princip så tjänar Microsoft miljarder dollar utan att någon annan förlorar några pengar? Fantastisk ekvation."
Kan du bara förtydliga var i mitt inlägg du menar att jag antyder det?
Och när du har gjort det så får du gärna fortsätta med att förklara vad du menade med följande: "OM man väljer något annat än MS så blir det väl mer jobb för svenska konsulter, till en början i alla fall."
Jag hittar fortfarande inte logiken.
.
Dina antaganden utgår från nån slags svartvit världsbild.
Vad jag påvisade var att dina exempel och ekvationer inte riktigt når ut hela vägen i det ekonomiska perspektivet.
När du stirrar dig blind på inköpskostnaden för en ny dator så försökte jag påvisa den stora bilden, att inköpet bara är en liten liten del i ekvationen.
.
"Om en kommun anlitar en inhemsk konsult för att lösa ett problem och sedan delar med sig denna lösning som öppen källkod till andra svenska kommuner så MÅSTE det självklart finnas ekonomi i det."
Jepp. Men innan du drar den slutsatsen får du gärna slå upp ordet förvaltning och läsa på vad just förvaltning kostar.
Din slutsats verkar på något sätt också förlita sig på att kommunen, utan att satsa pengar på att nyanställa och underhålla systemerare och kravställare, bara kan trolla fram nya produkter via konsultbolag som är optimala.
.
"För övrigt, vad är det som säger att man måste ha exakt det som MS erbjuder. Det borde vara de faktiska behoven som styr."
.
Men det är ju PRECIS det jag säger. Du sitter och jämför OOo med Microsoft Office och blundar helt och hållet med nyttan av ett fungerande groupwaresystem.
Det faktiska behovet är att man behöver ett fungerande groupwaresystem, inte bara ett office som är snarlikt det man hade igår.
Det faktiska behovet för en organisation där 99% av användarna inte fattar något om hur datorer ska köras i en stordriftsmiljö är att man får support från en stabil leverantör.
.
Inget av detta bemöter du i ditt svar på mitt inlägg.
.
"...det är MIN ribba."
Jepp. Men nu var det inte för dig du skulle hålla föredrag. Att predika för redan frälsta gör liten nytta.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

tux-svens bild

Något fann jag på SweClockers...? Är DU inblandad där också? Smile
Nu vet jag hur jag skall justera upplägget till på Måndag i alla fall.Smile
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Jag har faktiskt skickat ett mail till Jonas i detta ärende. Hoppas det inte fastnar i hans beryktade spam-filter... -Jonas..hallå..??
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Jag har ändrat kraftigt i mitt anförande inför kommunstyrelsen efter att ha hört ert resonemang. Jag har sista utkastet ute på remiss just nu. Det bygger mycket på demokrati och tillgänglighet även för de som inte har så gott ställt eller de som har annat OS hemma. Dessutom det här att inte fresta barnen till att köra piratkopior av MS-O. OCH att man faktiskt själv kan kolla hur programvaran är gjord via källkoden om man är nyfiken, vilket jag hoppas att dagens ungdomar fortfarande är.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mindlights bild

...och för att förtydliga min ståndpunkt ytterligare:
OSS har idag Linux, OOo, Mozilla Firefox, MySql och PostgrSQL.
Det är en nästan helt komplett svit för ett företag.
.
Det enda jag ser som fattas är en bra, enkel och fungerande Groupwarelösning... idag finns ingen sådan tyvärr och jag förstår verkligen inte...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

tux-svens bild

Så får man 266 000 träffar. Sedan kan man fråga sig, är det för groupwaren man har datorsystem på kommunen eller ens om den är viktigast? Det är väl bara ETT av flera verktyg? Tyngdpunkten ligger väl i att kunna maila och skriva dokument och spara/lagra dokumenten (i ODF-format på sikt?). Groupwaren kanske inte är exakt i sin funktion som MS.. so what? Måste allt vara precis som MS lösningar? Kommunen kanske klarar sig utmärkt med de lösningar som i dagsläget finns för Linux? (För övrigt maler kommunens kvarnar så långsamt att det säkert finns en ännu bättre groupware-lösning för Linux innan de malt färdigt)
-
Licenser skall betalas år efter år... I priser som Jonas talade om så blir det ca 15 millioner på 5 år, bara för Helsingborgs kommun. Det finns 290 kommuner i Sverige. Helsingborg är väl något större än medelkommunen kanske, så låt oss sänka till 10 femårs-millioner gånger 290 så hamnar vi på 2.9 miljarder i licenser till MS under 5 år. Även om siffran inte är korrekt så är det en indikation på vilka summor det rör sig om. I Statskontorets rapport som kom för drygt 5 år sedan ungefär, beräknade man att Sverige DÅ skulle sparat någonstans omkring 5-6 miljarder per år genom att gå över till öppen källkod. Nu har väl den siffran ökat ytterligare, förmodar jag. Det är våra skattepengar vi talar om.
-
Men som jag sa tidigare så skall jag i första hand endast försöka få kommunen att använda OO i skolan, istället för MS-Office på XP-datorerna. Bara för att få upp ögonen för öppen källkod. Så du kan känna dig helt lugn, de kommer antagligen att köra Windows den närmaste tiden också.
-
"Microsofts miljarder" var inte något bemötande, det var ett kallt konstaterande, att när någon håvar in massor med pengar så finns det alltid nå'n som betalar kalaset. JAG vill inte vara med och betala i detta fallet!
-
Jag förstår inte varför du "uppmuntrar" alla som försöker göra något för öppen källkod på det viset du gör. T.ex varför skulle en dator med intermettenta HW-problem fungera sämre med Linux än med Windows? Fast det är väl något som jag missat efter alla år som HW-reparatör och HW-konstruktör. Mig spelar det i alla fall mindre roll, jag är van vid att kämpa i motvind, med betydligt tuffare utmaningar än detta, annars hade jag inte alls suttit här och skrivit idag.
-
Tips: OM du vill göra något POSITIVT för öppen källkod, anslut dig då till nå'n community som pysslar med groupware och för över din energi på att HJÄLPA dem att åstadkomma nåt som är mycket BÄTTRE än MS....

---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Jag tror att du är på rätt väg. Läs även vad Mats Odell säger i denna tråd.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

elwiss bild

Nä, det är bara collaboration servrar som Zimbra eller ren CMS som Alfresco, Joomla och Plone. Ingen korspollinering där inte ..

mindlights bild

Tänkte bidra med lite tips på googlingar så att vi för diskussionen på samma nivå:
microsoft only sells good software 3.600.000 träffar, bill gates is sexy 1.800.000 träffar och vista is better than linux 2.810.000 träffar.
Dock kan vi konstatera, på samma stabila vetenskapliga grund, att Linux faktiskt verkar vara mätbart, men icke märkbart, bättre än Vista då en sökning på linux is better than vista ger 2.820.000 träffar. Detta gör dock mig väldigt deprimerad för värre stolpskott i operativsystemsvärlden än Vista är svårt att hitta... och om då Linux ligger i samma klass... *snyft*
.
"Kommunen kanske klarar sig utmärkt med de lösningar som i dagsläget finns för Linux?"
Peka gärna ut dem. Jeeesus. Jag har plöjt ner timmar på att hitta likvärdiga system och de enda med stabil kommersiell support som finns att tillgå är stängda Novell Groupwise och stängda Lotus Notes.
Om du är dum nog att ha säljare som råkar vara urbota korkade nog att vilja synka sin nalles kalender mot ditt groupwaresystem så får du söka upp 3:epartsleverantörer och plöja ner en del tid.
.
"Licenser skall betalas år efter år... I priser som Jonas talade om så blir det ca 15 millioner på 5 år, bara för Helsingborgs kommun."
Men jeeeesus igen!
Du snackar om att man hyr en programvara. Det är inte det Hbg m fl har. De har "software assurance". De får när som helst uppgradera till en senare version, vilket ingår i avtalet alltså. De har en support som väntar på incidentrapportering.
Det är DET du betalar för.
Sen Statskontorets fina utredning du helt okritiskt hänvisar till:
Eh... Statskontoret gör upphandlingar för ramavtal.
Hur många open source-leverantörer fanns med i ett stako-avtal de... låt oss säga... 5 åren?
Nä. Tänkte väl det. Jävligt trovärdig utredning. Kanske dags att vi ställer de som styr o ställer i statskontoret till svars för att få reda på hur det egentligen står till med nyttan och ekonomin med Open Source.
"Men som jag sa tidigare så skall jag i första hand endast försöka få kommunen att använda OO i skolan, istället för MS-Office på XP-datorerna. "
Jepp. Det är bra. Bara in med ännu ett system. In med mer utbildning till folket som ska stödja det. För det var ju det där med "förvaltning" jag nämde...just det.
"T.ex varför skulle en dator med intermettenta HW-problem fungera sämre med Linux än med Windows? Fast det är väl något som jag missat efter alla år som HW-reparatör och HW-konstruktör."
Läs om. Läs rätt. Jag har aldrig påstått att en gammal trasig dator är bättre med Windows än med Linux.
Vad jag försökte förklara var att du idag köper en märkesPC för 4000kr. Med Windows XP förinstallerat och fungerande. Du behöver bara installera Office på den så är den klar för leverans. Färdig. Inga mer pengar spenderade. Chansen att den kommer tillbaka från organisationen är inte speciellt stor. Du har oftast på platsen service OM den skulle paja. Nedtiden är oftast max 2-3 dagar på sin höjd.
Jag hoppas att du som då är HW-reparatör med mångårig erfarenhet vet med andra ord att felsökning på gamla burkar ofta är tidskrävande. Tid är pengar och då helt plötsligt är det ingen ekonomi i att återvinna gammalt skrot.
Men skit i vad jag säger utan titta på IT-organisationerna där ute. Förr återvann man PCs för att på senare år byta ut allt med 3 års mellanrum.
Om jag inte har rätt... lita åtminstone på de som sitter i ledningsposition på företag som gör miljonvinster årligen.
DE är inte intresserade av att ha dyra IT-lösningar. De är intresserade av att generera max utdelning till aktieägarna. Det gör man dels genom att ökaintäkter men också genom att minsta utgifterna.
.
Det är väl lika bra att vi konstaterar att vi inte når varandra.
Gå du ut och proklamera OOos förträfflighet men var beredd att kunna svara på jobbiga frågor om integration. (Alltså inget mer avancerat än "Kan man skicka mail direkt från Open Office? Det kan man i Word och det är en förträfflig funktion." eller "Men när jag bokar möten i Evolution, hur ser jag mina kollegors tillgänglighet då?".)
.
Sen tolkar jag din avslutning som att jag motverkar open source i samhället.
Tvärt om. Jag sitter inte och lurar folk. Jag säger som det är. Jag sitter just nu dagligen och letar efter funktionaliteten som t ex Microsoft Outlook / Exchange har... men det finns inga alternativ som är open source.
Jag säger också: VISA mig vad ni föredrar för alternativ. Min tid som konsult ute hos mina kunder är 1000kr dyr per timme. Varje timme extra jag får lägga ner på att sätta upp eller konfa om Compiz, Postfix, Evolution eller försöka mickla in en lösning för synk med nallen mot kalendern är en tusenlapp extra.
Så ingen är gladare än mina kunder och jag om jag får förslag på bättre program än Microsofts.
.
Skit samma. Kör hårt. Föreläs om OOos förträfflighet och hur lika bra det är jämfört med Microsoft Office 2007.
Till skillnad från många här så tror inte jag på att sälja in open source på företagen med religiösa, ideologiska argument... utan bara genom ekonomiska argument.
DET får du en ledningsgrupp att lyssna på.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Zimbra är nog det som är snyggast där.
Dock är jag inte övertygad om ekonomiska effektiviteten där för t ex Hbgs kommun. 100 användare i Zimbras motsvarighet till Exhange 2003 (Zimbra når inte upp till 2007 idag tyvärr) är på över 300kr per användare circa.
Jag är övertygad om att bara där är kommunens avtal en bra bit lägre på Exchangesidan.
Alfresco är... snyggt men jag har hittills inte hittat in i det (trots att jag envist bankat skallen mot väggen ett tiotal gånger). Som jag ser det så är det inte så mycket CMS utan mer dokumenthanteringssystem.
Kan defintivt missat något. Det erkänner jag villigt och jag tar gärna emot råd om hur jag skapar egna, enkla databaser (svårighetsnivå: filmbibliotek), diskussionsforum, kalendrar utöver fillagringsmöjligheter.
Joomla kräver sin man...eller utvecklare för att få ett bra resultat i. Det är en RÄTT hög inlärningströskel för att komma igång och få upp ett snyggt intranät i Joomla.
Plone har jag ingen erfarenhet men vad jag läst tidigare så kräver det i stil med var Joomla kräver.
.
Rätta mig om jag har fel. Jag är defintivt öppen för förslag på CMS som är Open Source. En av mina kunder vill ha Sharepoint men ogillar Microsoft så kan man bara presentera ett alternativ som ligger på ungerfär samma nivå ekonomiskt (inte bara inköp utan även långsiktigt) så är affären i hamn.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Zimbra testade jag för något år sedan och det var en mycket snygg och användbar collbaoration server. Plone är mycket kraftfullt med stor community men tröskeln för inlärning är i klass med mount everest - du konfigurerar på alla möjliga och omöjliga platser, tillika kräver det sin server OCH sin optimering.
Jag gillar Joomla men ogillar PHP, går också bort för mig. Alfresco har nog framtiden för sig men det känns som att det saknas en del fortfarande, jag har t.ex inte sett hur man enkelt kan bygga sina listor som du gör i sharepoint och väljer att koppla vissa fält till en datakälla. Det är en av funktionerna jag verkligen gillar.
Jag är rädd att man fortfarande måste kika på Lotus om man vill köra något crossplatform - men det vill inte du här för du vill bara ha något som är öppen källkod.

Känns som att detta är en sista pusselbit, det mesta kan man lösa annars, t.o.m affärssystem har opensource som TinyERP & fantastiska Adempiere/Compiere (som får mina mungipor att vattnas). Men var är navet i informationsstrukturen ...

mindlights bild

Vi är rätt samstämmiga tror jag på punkterna om Plone och Joomla. Alfresco tror jag också på inför framtiden. Och det är just enkelheten och möjligheterna i Sharepoint som gör den till en sån killerapp. Inte motorn bakom eller licensformen.
Lotus Notes har jag fått besk eftersmak efter att under 2 veckor nu migrerat en kund från Outlook 2003 till Notes 8 (och JA, det var MIN idé).
Det är ofta folk bjäbbar (nu menar jag INTE någon i denna tråden) om att "bara för att MS sätt är si eller så så är inte det rätt för det eller enkelt för den sakens skull"... men nog fan ligger användargränssnitt några år efter på Notes.
Bara en sån sak som att välja en hög med mail och göra dem lästa / olästa... då ska du upp i menypanelen o välja o ha dig... istället för att högerklicka på bunten och välja "Mark as unread" etc.
Nej, det är inte mer rätt... men det är inte bara Microsoft som kommit på vad högerklick (eller ctrl+vänsterklick på Mac) kan trolla fram och underlätta.
Sen ska vi inte snacka om hur USEL IBMs support är.
Vi hade två klienter där Notes bara tvärdör direkt efter att splashen kommit upp. Den sparar en logg men den är INTE skriven för dödliga utan mer för utvecklarna och det enda man får reda på är att Notes kraschat (No shit Sherlock! När vi väl trodde att "General Protection Fault" var världshistoriens största skämt till felmeddelande så är det tydligen någon som anstränger sig för att få ner den från förstaplatsen...). Ringer man IBM så måste man först göra en felanmälan i växeln. Det är stört omöjligt att få prata med en tekniskt kompetent person för att ställa en så enkel fråga som "finns det inkompatibilitet mellan Office 2003 och Lotus Notes"... Sen visade det sig att det blev ännu mer omöjligt att få prata med en vettig person om man inte hade kontraktsnummer. Efter mycket bråkande kunde IBM söka upp kontraktet på företagsnamnet och man konstaterade att avtalet var Belgiskt (HQ ligger i Belgien).
Well well... inte blev man inkopplad då inte trots att avtalet var platinum eller nått... nej då lovar de att ringa upp inom 2 timmar.
Sagt o gjort, de ringde efter 2 timmar.
Tror ni de snackade svenska?
Nej, då det är ett belgiskt avtal kan man endast få fransk- eller engelsktalande support.
.
.
Helt ärligt?
Jag vet inte vad det där avtalet kostade... men jeeesus... jag är inte imponerad.
Så Lotus... nah...
Just nu fick jag nytändning på Zimbra efter ditt förrförra inlägg så det blir nog att slänga ut Squirrelmail (med sina ¤#!"#% problem med mail skickade från Thunderbird med ÅÄÖ i Tongue ) och in med Zimbra på min lilla debian Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Tråkigt att höra, jag har inte kört Lotus på minst fem år, men på skärmskotten ser det trevligt ut. Att det ser trevligt ut betyder förstås inte att det är trevligt, så det var verkligen trist att höra att användarvänligheten ligger kvar på 80 tals normer.

Grotta nu inte ner dig Zimbra innan du vet om Ms köper yahoo - för i sådana fall lär vä Zimbra dräpas... Wink

mindlights bild

Nah... OSS dör inte av så lätt Wink

Angående Lotus så ser mycket snyggt ut... men under ytan.
Bara en sån sak som Workbenchen eller vad det heter... där man har sina "applikationer"... den är samma som Lotus Notes 4... den finns kvar i samma 16 färgers version.

Ungefär som jag ens saknade den är R5 släpptes på 1900-talet.

Hade den varit OSS hade jag sett med lite blidare ögon på den... men just det estetiska fattar jag inte hur IBM fallerar på gång efter gång...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...