Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Adobe implementerar DRM i Flash

Det är organisationen EFF som rapporterar att Adobe kommer att införa DRM-funktioner version nio av sin Flashplayer, och version tre av sin Flash Media Server. Enligt den amerikanska lagen DMCA (Digital Millenium Copyright Act) får inte fria varianter, så som Gnash, kringgå detta, utan risk att bli stämda.

Det återstår att se om populära sidor som youtube kommer att använda sig av dessa funktioner, och vilka bieffekter det får för den växande remix-kulturen kring online-media.

Hur kommer detta att påverka oss, kommentera!

Källa:
http://www.eff.org/deeplinks/2008/02/adobe-pushes-drm-flash

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fedors bild

Frågan är om den officiella flash spelaren för linux kommer stödja DRM.
Troligtvis inte men om det skulle göra det skulle det bli det första DRMet som officiellt stödjer Linux.

En annan sak som jag frågat mig länge är om sajter som youtube faktiskt har betalat licenser till Adobe. Det finns trots allt open sorce alternativ för "flash film formatet".

jonasbjorks bild

Jag vill bara förtydliga att DCMA är en amerikansk lag och den gäller inte vare sig Sverige eller Europa.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pluns bild

Jo nu finns det bara en "officiell" spelare som addon
för Firefox och det är Adobes Flash.
Gnash är och troligen förblir en förvirrad "RMS" skapelse för
att spela ett proprietärt skyddat format.
.
Sen konsekvenser... att man kanske inte kan skicka upp
upphovsrättskyddat material från SVT är väl kanske en konsekvens och
det är ju bara bra, SVT tillhandahåller ju inslagen.
.
Flash/Gnash är en bedrövlig historia där det totalt bröt ihop i Gutsy.
Säkerhetshålet i december är det här
http://secunia.com/advisories/28161/
Pga att den nya versionen av Flash dels slog ut Gnash samt även Konqueror som gjorde man ingenting....Smile Skandal egentligen !

polters bild

Usch och fy. Om de envisas med att implementera sin DRM-lösning i Flash-spelaren till Linux så kan dom dra dit pepparn växer. Då struntar jag nog heller helt i youtube.

pluns bild

Jo nu äger väl Google You Tube samt kör sitt eget.
DCMA är då klart tillämpligt eftersom Google har sitt säte på amerikansk mark.
.
Angående amerikansk upphovsrätt och deras grisbolag sedan finns det väl mycket att debattera..Smile
.
Angående svensk upphovsrätt och SVT är det väl högst rimligt just nu !
.
Man skulle eventuellt önska att SVT lät sina programmakare välja
vilken upphovsrättsform som ett program publiceras med. Ganska säker att mycket skulle publiceras med en Share Alike licens.
.
Vad sedan TV3, TV4 osv väljer är ju upp till dom, fortfarande inte fritt och då får man väl försöka ändra lagstiftningen...Smile

turbokapitalists bild

Stämmer. DMCA är en av de två otrevliga lagstiftingar som klubbades genom kongressen då media var igång med 24/7 täckning av den unga mulliga avsugande praktikanten. Fast allt för många (inclusivkt en del myndigheter *höst*PRV*höst*) verker anse sig som 51sta delstaten.

Men...

i europa råder istället EUCD. Oklart hur långt ner i träsken sverige har fastnat med denna.

Kristians bild

Alla mjukvaror har säkerhetshål - frågan är hur snabbt de tätas. Gnash funkar väldigt bra med sidor som tex. youtube. Med det menar jag att den visar innehållet korrekt - däremot tar den grymt mycket CPU men det är en optimeringsfråga som förhoppningsvis snart kommer lösas.

Visst finns Adobes Flashplugin för Linux men bara i 32-bitarsversion och bara till x86. Världen är dock mycket större än så. Det klart det behövs en fri implementation av flash.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

polters bild

Du plun, denna "förvirrade RMS skapelsen" har gjort imponerande framsteg, och fungerar numer med youtube och flera andra stora leverantörer av flash-baserat material.

pluns bild

Jo det är en ytterst förvirrad skapelse för att spela ett proprietärt format. Smile
.
Är väl bara ett fåtal stollar som skulle komma på tanken om behovet
inkl RMS.
.
Den har också tagit sig in i ubuntus restricted paket som en gökunge.
Bugghanteringen för Gutsy är under all kritik.Ingen verkade ha tid att laga Gnash samt Konqueror istället så valde man att inte göra någonting som strutsen. Sånt här ska bort från Linuxdistar.
.
Sen kan fundamentalisterna sitta och köra Gobuntu och vara nöjda.

polters bild

För mig är det en självklarhet att sträva mot att köra enbart fri mjukvara, och att alla ska kunna göra det. Behovet syns väl väldigt väl just nu när Adobe börjar implementera DRM och sådant skräp. Om Flash hade varit ett öppet format så hade de kunnat bygga in DRM bäst de vill, men någon annan hade alltid plockat bort det. Nu får vi nöja oss med en spelare som förhoppningsvis inte kommer krascha våra webläsare fullt så mycket som Adobes Flash har gjort. Jag tror du skulle bli förvånad över hur många som hoppas på Gnash.

mikehers bild

Helt klart ska INTE GNASH in i maindistar som Ubuntu/Suse!!! av ett enda själ de är för buggiga för vanligt folk och ger bara negativ syn på linux bland "vanligt" folk.

Har märkt en massa såna irriterande problem i linux på sista tiden:

Ubuntu envisas med att slänga in GCJ ihop med Eclipse istället för Sun-java till följ av en massa inkombalitetets problem när man utvecklar Mjukvara i java.

Har lobbat som sjutton för linux på högskolan här och fått en del att testa Linux, men Gnash och GCJ är definitivt INTE stabila nog för att rekomenderas till vanligt folk det bara sabbar.

Gnash har inte en chans att konkurrera med Adobe. Om man nu är emot Flashsrkäpet (vilket jag är) så sluta använd skiten helt.

Hjälp istället till lobba för andra öppna standarder.

Varför envisas folk tex med MSN???

Vad är det som gör att folk inte vill använda användra vettigare IM nätverk som är OSS?

Vore det inte vettigare analysera det och TESTA de öppna standarderna som finns där? (Jabber/IRC) Protokollen finns men ingen använder dem. Facebook och andra communitys växer upp som svampar och lurar in användare i beroende med hjälp av lullul och "fräcka grejer"

OSS borde ta efter där och försöka göra en MSN killer. Protokollen finns så var e problemen?

Skrota Gnash Gnash är bara en RIPOFF av flash dravlet. Nån borde göra ett nytt grafiskt API som är MULTIPLATFORM och öppet istället för att fortsätta denna evenerliga halvdana kopiering som Gnash och andra liknande projekt är. Jag menar om flash käkar upp 75 % av CPU:n och nån gör en ännu sämre renderingsmotor(Gnash) som käkar 99% av CPU:n vad har vi då vunnit på det?????

Men vad gäller DRM skrota skiten omedelbart. Själv skickar jag alltid tillbaka mina original CD:S som de har kopieringhsskyddd och kräver få en icke kopieringskyddad skiva tillbaka i de ca: 20 fall jag gjort det har jag fått dem utbytta också.

Kristians bild

ÖHH??? Gnash tar 99% cpu i nuläget eftersom utvecklarna fokuserat på att få den att tolka innehållet korrekt - optimeringar lär komma.

Jag tror inte att Sun bemödat sig öppna upp Java ifall det inte funnits fria implementationer. IcedTea är på gång så snart ska inte Java vara några bekymmer.

Det finns en öppen "flashkiller" - Moonlight http://www.mono-project.com/Moonlight

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mikehers bild

Öhh tror du på fullaste allvar att SUN släppte Java för att GCJ och OSS rörelsen skrek?

Knappast för dem handlar det om överlevnad de hade inget val. Java är i dödsryckningar och Microsoft C# tar marknadsandelarna från dem. Och ska jag vara ärlig väljer tom. jag hellre C# framför Java. Java ett skämt i jämförelse vad gäller GUI tex.

elwiss bild

Att java skulle vara i dödsryckningar måste vara veckans överdrift om du har lite koll på vad marknaden efterfrågar. Om du inte gillar att koda GUI i det ska jag inte uttrycka mig om eftersom det är en smaksak men både Swing & RCP som används i eclipse erbjuder fullgoda objekt för undertecknad.
Vad gäller gnash så håller jag dock med, inget som jag tänker bemöda mig med att testa så länge det inte är bättre än originalet vilket inte lär hända i första taget ..