Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

aMSN färdigt, inklusive webcamera

Har migrerat över min aMSN-profil från Windows till Linux, med lite hjälp från Trappski. Just nu kör jag svn-versionen av aMSN men kompilerat mot tk/tcl8.4 och därför ser teckensnitten skräpiga ut (ingen kantutjämning). Allt annat fungerar, även allt ljud efter att jag apt-get:ade libsnack. Tog även hem och installerade UVC-drivaren för att få igång webcamen, och det fungerade utan några problem (dessvärre, nu kan jag ju se mig själv!).
-
Vad har jag kvar att göra då? Ja, sleep och hibernate verkar inte fungera som det är nu. Jag upplever att datorn svartnar och hänger sig, händer inget när man trycker på powerknappen och power-lampan lyser. Det borde den åtminstone inte göra om man väljer hibernate. Har inte googlat problemlösningar på detta än, det är inte ett sånt jätteproblem för mig. Vore jättebra att få igång det, speciellt när man kör på batteri, men tills vidare klarar jag mig utan.
-
Ska se så att alla mediaknappar är korrekt mappade. Ska försöka få igång lite mer bios-funktioner, så som led-indikering på att WiFi är igång. Laddade hem SMBIOS-paket som innehåller lite dell-program, ska luska vidare och se vad de kan göra.
-
Sen ska jag undersöka om tv-uten fungerar via HDMI, det blir spännande. Relaterat till det här med grafik är det mindre problemet med fönster som ritas straxt utanför skärmen. Trodde först att de ritades utan ramar, men så verkar inte vara fallet, utan det är så att samtliga fönster allokeras i översta vänstra hörnet, straxt utanför skärmen. Det är naturligtvis nån enkel inställning i Compiz som fixar detta, och så länge jag kan flytta fönster enkelt med alt+musknapp så fokuserar jag krafterna på andra problem.
-
Jag känner inget behov av Windows ännu, men det är klart att jag inte kommit så långt än. Sist men inte minst har jag det angenäma problemet att piffa upp utseendet ytterligare, med mac os x-liknande dockor och sådant. Hittills har lösningarna på problemet varit väldigt enkla, så jag känner mig nöjd Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tobiers bild

Kul att saker och ting fungerar!

Får jag ifrågasätta valet av IM? Om du jämför aMSN men andra klienter så är aMSN enligt mina erfarenheter väldigt buggigt, jag kör pidgin och ibland centericq. Men aMSN kanske fungerar bra för dig?

Hur känns GNU/Linux för övrigt? Jag är drygt ett halvårs fullt konverterad användare och har inte sett tillbaka till Winblows.
Dock så har jag mer eller mindre börjat vända mig mot FreeBSD, tycker Linuxvärlden har vissa grova problem. Suck, nu börjar jag igen.. Du får ursäkta Smile

Kristians bild

Jag kör amsn för att den klarar offline-meddelanden, skickar filer i vettig hastighet samt fixar webcam. Det andra är den mig veterligen ensam om i FLOSS-världen

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

FoHs bild

Förutom de anledningar som Kristan ger så bara måste jag ha de sk personal messages. Inte för egen del, men det känns som det kan gå rätt mycket förlorat utan dem (tänker på t.ex. personer som anger i PM anledningar till varför de är away etc). Vet inte om pidgin och andra IM-klienter som stödjer MSN-protokollet har kommit upp till de senare protokollen i serien och kan erbjuda det, OIM och dylikt. aMSN är helt enkelt den klient som klarar av flest av MSN-funktionerna, kanske på delad plats med Mercury (java-baserad). I övrigt finns det inget som håller mig kvar vid den egentligen, förutom vanan. I ärlighetens namn så är det ett ganska gräsligt gui Smile Tycker inte det är så jättebuggigt, speciellt inte vid vanligt dag-till-dag-användande. Jag kör som bekant med SVN-versionen, och något annat kan jag egentligen inte rekommendera.
-
Jag trivs bra hittills. Visst är det mycket pulande för att få ordning på allt som Bara Fungerar (TM) i Windows. Det är en aning jobbigt, men med den här datorn kan jag acceptera det. Här fungerar det mesta. Det har annars varit det som hindrat mig från att gått över förut (på min stationära fungerade inte ljudet tack vare att Creative inte får tummen ur och släpper en drivare, och ljud är ju en ganska viktig sak att ha), samt att jag inte orkat tagit tag i allt, dvs flytta profiler och grejer. Sen skaffade jag en PS3:a för ett par månader sedan, vilket gjorde att jag ytterligare tog ett steg bort från spelande på PC, vilket jag aldrig riktigt gillat med tanke på hur ofta man bör uppdatera hårdvara.
-
Jag kommer nog inte överge Linux-världen för överskådlig framtid. Vet inte riktigt vad FreeBSD skulle erbjuda istället. Varför spanar du däråt? De problem som jag ser med Linux-världen är väl snarare tillhörande fri mjukvara-världen, i underkategorin RMS Smile Det känns mycket som en bromskloss, även om jag naturligtvis beundrar deras arbete.

trappskis bild

aMSN buggigt?
Inte överdrivet.
Längesedan jag stötte på en bugg med aMSN. kört klienten sen version 0.94 och upp till 0.96 fanns det väl relativt många buggar. Men version 0.97 ordnade dessa rätt bra och är nog relativt mycket stabilare än tidigare.
SVN-versionen utvecklingsversion till trots är oftast stabil också. Sålänge inte nya features är påväg att implementeras då dessa som alltid är smått buggiga till en början.

tobiers bild

Största anledningen till att jag ser åt FreeBSD är att jag tycker man går vilse bland alla distributioner, det finns för många! De distributioner som har mest paket att erbjuda med sin pakethanterare tycker jag är dåliga för övrigt, och mina favoritdistros erbjuder för lite paket för att kunna användas vettigt, och jag orkar inte sitta och tanka hem och kompilera s aker för hand hela tiden. Kör man FreeBSD så gör man i stort sett samma sak om man råkar senare hamna i Net/OpenBSD, men i linuxdistarna finns det många saker som kan variera. FreeBSD är inte onödigt krångligt men ändå inte för lätt, plus att det var mitt första Unix-liknande system jag träffade på och vill gärna gå tillbaks tid. För övrigt så är Beastie coolare än Tux Wink

Kristians bild

Alla kör det som passar en själv bäst, men för många distar på linux-sidan? Hehe, OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, Dragon, PCBSD, .....

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

FoHs bild

Valmöjligheten i Linux-världen (eller egentligen i *nix-världen) som ett problem kan jag absolut relatera till. I och med Ubuntus snabba utvecklingstakt och mognad så finns det för mig egentligen inget alternativ nu. Jag har dock inte testat Fedora eller openSUSE direkt, men det är väl isf två distar som möjligtvis kan konkurrera. Hur det än är så vill man i slutändan ha ett operativsystem som man faktiskt bara kan använda utan att behöva ägna flera timmar åt att lösa problem varje gång man gör något nytt Smile Sen gillar jag att pula lite, men det råder det ju ingen brist på ens i Ubuntu, som ni märker Smile Sen finns ju oändliga möjligheter att ändra miljön på eget bevåg. Först vill jag dock ha ett system som Bara Fungerar (TM).
-
Men ja, jag kan absolut förstå frustrationen över alla dessa val man måste göra i Linux-världen, inte bara distribution utan minsta lilla komponent också.

tobiers bild

Det finns väl ungefär fem-sex stycken BSD-distar, medans det finns hundratals om inte tusentals linuxdistributioner?