Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ett steg på väg i energisparningsproblemet

Tittade lite på Dells wiki för Ubuntu 7.10 på M1330 och kom vidare en bit på energisparfunktionerna. Nu klarar datorn av att gå in i sömnläge (eller är det viloläge det heter på svenska?), sk Suspend (to ram). Hibernation fungerar fortfarande inte, vilket det borde med den patch som fanns på wikin. Hur som helst verkar problemet vara relaterat till nvidia-drivarna. Ska felsöka lite där, se om man kan byta drivare och få det att fungera. Kanske testa att köra utan Compiz, kan det påverka? Dell rekommenderade att uppgradera till senaste nvidia-drivaren, som skulle ha bättre stöd för energisparfunktioner. Testar nog att installera den också, i sinom tid. Energisparlägena är ju annars klassiska problem i Linux. Suspend var väl kanske det viktigaste läget att aktivera, så har man iaf en första säkerhetsgrej för lågt batteri.
-
Problemet jag hade med fönster som hamnade på fel ställe på skärmen när jag körde Compiz har jag löst iaf. Ett pinsamt fel orsakat av mig själv, eftersom jag stängde av plugin:et Put Tongue Har gjort det förut vet jag, eftersom det även har andra funktioner som jag inte tycker mig vilja ha så stängde jag av det utan att läsa allt vad det gör. Compiz fungerar annars ganska bra, med undantag för att det inte syncar riktigt med workspaces. Så vitt jag kan komma ihåg har jag alltid haft det problemet med det aktiverat. Vill man flytta över fönster genom att högerklicka på dom (gnomes hantering antar jag) så försvinner de helt enkelt från programfältet, och dyker inte upp på de grafiska ytorna för workspaces nere till höger.
-
SMBIOS som jag rapporterade att jag skulle testa fick jag att fungera efter lite modprobe:ande med andra moduler man behövde. Dessvärre fungerade inte det program som jag allra helst ville ha igång, nämligen dellLEDCtl. Problemet är att WiFi-lampan, som lyser i ett härligt blått sken, inte lyser när WiFi:t är aktiverat, eller öht för den delen. Min tanke var att med dellLEDCtk kunna göra ett litet script som körs när man aktiverar switchen (den genererar en keyevent), men programmet saknade tydligen stöd för den här plattformen, eller nåt sånt stod det. De andra programmen fungerade dock fint, nämligen för att kontrollera skärmljusstyrkan, avstängning och påslagning av wifi, bluetooth och dylikt samt se status för dessa. Detta har jag ju dock redan aktiverat i systemet, de fungerade out of the box. Jag misstänker att anledningen till att lampan inte lyser kan ha att göra med drivrutinen. Jag förstår inte riktigt varför lampan för Bluetooth lyser när WiFi:t inte gör det. Bluetoothen lyser iofs redan när man bootar datorn... Får forska vidare på det.
-
Det är väl de två hårdvaruproblem som jag är medveten om och funderar över just nu. I och för sig har jag fingeravtrycksläsaren att krångla lite med, men jag är inte säker på att jag vill ha igång den. Det var roligt ett tag. På sätt och vis är det väl lite säkrare att inte behöva skriva lösen varje gång gksudo eller sudo behöver användas, det kan ju stå nån och kika över axeln Tongue Efter vad jag läst så ska det finnas en drivrutin som fungerar med läsaren, och det ska gå att använda den för somliga funktioner. Låg prio på det. Sen var det omkompilering av amsn mot tk/tcl8.5... ja, det finns ju att göra om man vill Tongue Måste ju ha lite tid att blogga också!
-
Något riktigt positivt jag kan rekommendera är annars att fjärrkontrollen som följer med fungerar utan något som helst extraarbete. Knapparna på den är mappade till vanliga keyevents. Paus på fjärren ger samma resultat som att trycka på paus-knappen på datorn osv. Helt enkelt som ett litet mini-tangentbord som går via ir Smile Nu kan ju nyttan av en fjärrkontroll ifrågasättas, men får jag igång tv-ut så blir det ju genast mer intressant Tongue

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

Jag har lagt märke till dina bloginlägg m m senaste tiden angående din nya Dell och Linux.
Vad som förvånar mig är att M1330 säljs med Ubuntu men ändå är det problem med få igång den med Ubuntu?
.
Finns det inte support från Dell att tillgå alls?
.
(Bara nyfiken för mina erfarenheter är att det är ett helvete att få garantier från hårdvarutillverkare att burkar fungerar problemfritt under Linux (Desktop) med hänvisning till "vi kan inte garantera stöd för all hårdvara".)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pluns bild

Klart det finns support i de civiliserade länder där man kan köpa en Dell/Ubuntu dator Smile
.
http://www.ubuntu.com/dell
.
Det är alltså upp till kunden att köpa/välja sitt supportpaket inkl att det sköts av Canonical. För den som då inte väljer att erhålla support så finns då communityforum både hos Dell samt Ubuntuforums.
.
En lite krånglig sak kan vara garantifel på hårdvara om det är mjukvarufel eller ett hårdvarufel, men mitt intryck är att det huvudsakligen funkar i de här länderna.

mindlights bild

Okej.
.
My point: Om nu Ubuntu är supportat... varför allt strul???

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Ptja, den Ubuntu-image som jag installerade är Dells egenhändigt komponerade. Den är alltså något bättre än originalet. Men hela grundproblemet är väl att det inte är Dells (eller Ubuntus för den delen) hårdvara. De kan inte gärna tvinga hårdvaruleverantörer att fixa drivare till Linux. Jag tänker t.ex. på problemen med energisparfunktionerna som nVidia rimligtvis borde lastas för. Drivare för fingeravtrycksläsaren bör väl inte heller Dell lastas för osv. Det här är väl inget unikt för Dell eller ens Linux? Vad gör man som datorleverantör om en av mjukvarorna har en felaktiv drivrutin? Rekommendera en annan drivare på sin höjd? Jag vet inte riktigt.
-
Nu vill jag inte på något vis inge intrycket att jag är nöjd. Dell skulle säkert kunna göra mycket mer. Men hur det än är så är det en dator som ur Linux-synpunkt fungerar mycket bra. Säger dom som vet Smile
-
Mycket av strulet står jag nog själv för Smile

mindlights bild

SJÄLVKLART ska Dell få en pungspark. Nej, det är inte Nvidias fel.
DU har ingått ett köpeavtal med Dell. Du som kund ska inte behöva bry dig om att Dell har taskiga underleverantörer till sina produkter.
.
Köp en ny, snordyr Volvo och konstatera att Haldex-diffen krånglar.
Inte fan ringer du upp Haldex och frågar om råd.
Du raka vägen till Volvo och säger att de a) fixar skiten eller b) tar tillbaka skiten.
Alternativ c) behålla skiten och betala av den i typ 5 år är inte ett alternativ på min karta.
.
Vad jag menar är:
Linuxcommunityt ska inte sitta och vara tacksamma för att Dell släppte datorer utan Windows.
Om det är så att vi ska vara tacksamma för att Dell släpper halvfungerande produkter och sedan skyller på att deras underleverantörer inte vet vad de sysslar med så är vi ute på helt fel spår.
Money talks. Den ENDA som kan sätta press på Nvidia att släppa bram fungerande drivare är DELL i detta fallet.
Du köper 1 grafikkort för 5000kr... Dell köper 100000 st för 500kr.
.
Vem lyssnar Nvidia på?
.
Alltså. Dell ska har veckans pungspark då de inte levererat en produkt de kan säga "Köper du en Dell får du inte bara en vanlig PC. Vi tar hand om dig och vårt namn står för fungerande och no worries".
Det är därför du köper HP, Dell och Lenovo.
Inte för att de är snälla och släpper datorn med förinstallerat, nästanfungerande Linux.
Då kan man lika gärna köpa en no-name-bärbar utan Windows.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

abergmans bild

Ja! fuck systemet!..

Gud vilken värdelös kommentar, men jag va tvungen:)
-----------
www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

FoHs bild

Nu resonerar du helt galet i mina ögon. För det första är det en väldigt haltande jämförelse du kommer med. Den hade väl kunnat fungera om Dell levererade en dator utan någon mjukvara och gav garantier på att all hårdvara fungerade. Då"hade det varit en relevant jämförelse. Men nu är det ju så att i datorvärlden har vi inte mycket nytta av hårdvaran utan mjukvara Smile
-
Det är idiotiskt att klandra Dell för att tredjepartsmjukvara innehåller fel. Det här är inget unikt för Linux naturligtvis, utan de som gör drivrutiner kan naturligtvis göra mindre bra sådana till Windows också. Ska vi då klandra datortillverkaren? Jo, tjena. INGEN datortillverkar varken kan eller vill gå ut med sådana garantier
-
Alternativet då? Jo, förinstallerad mjukvara dom de kan garantera fungerar med hårdvaran men som på INGA VILLKOR får bytas ut. Statisk mjukvara. Ungefär som att köpa en TV eller en spelkonsoll (undantaget PS3 då). Inte mycket till frihet där inte!
-
Sånt där fanatiskt RMS-resonerande där man inte viker en tum är i mina ögon att skjuta sig i foten, inte se skogen för alla träd osv. Jag spyr på det. Om de krav du ställer måste uppfyllas hade vi inte ens haft något Dell+Ubuntu-samarbete inom överskådlig framtid. Det är lite begära löneökning för något som man inte lärt sig än. I den verkliga världen fungerar det så att man skaffar sig högre kompetens och sedan får betalt för det. Linux-världen fungerar på samma sätt, det går inte att begära att Dell, nVidia eller vilka det än är ska ha felfria produkter INNAN vi tänker använda dom. Tänk dig en sån där järnvägsvagn där det står en person på varsin sida och "pumpar" vagnen framåt. Det är så Linux-användarbasen och företagen måste göra. Samarbete, den ena växer och den andra ger lite.
-
Men OBSERVERA att jag nu inte säger att vi ska buga och bocka och tacka för det vi fått. Vi har naturligtvis rätt att vara kritiska och begära mer, speciellt om man faktiskt köpt produkten i fråga. Men att racka ner på någon som försöker med goda avsikter, men inte når riktigt ända fram måste vara bland det mest idiotiska man kan göra. Snacka om att kväsa något. Skulle man göra så med ett barn som försöker göra något? "Fan, om du inte kan göra det här perfekt så kan du ju lika gärna lägga dig ner och dö!"
-
Edit: Förresten. Du lägger ju till det själv, systemet är inte så med Windows. Med andra ord inget fel på hårdvaran. Förstår inte hur du kommer fram till att Dell ska få en pungspark för att tredjepartsmjukvaran inte fungerar för alla plattformar. Om något borde det väl vara Canonical som ska få en pungspark för att de ingått ett avtal med Dell utan att kunna garantera att deras operativsystem fungerar med hårdvaran. Ändå de som står för supporten och inte Dell. Med andra ord har ansvaret skjutits över.

mindlights bild

Hehe Smile

Fast systemet är ju inte så om du väljer Windows på samma dator.
My point: Varför ska jag nöja mig med mindre tillförlitlighet om jag kör Linux än Windows?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Plun, du har fel.
"Det är idiotiskt att klandra Dell för att tredjepartsmjukvara innehåller fel."
Nej nej nej. Det är helt rätt.
Det är INTE Nvidia som är din leverantör av någonting i juridisk mening när du som slutkonsument köper en dator från Dell.
Det är DELL DELL DELL. Ingen annan.
Att de sedan valt komponenter som inte fungerar tillfredställande är deras fel. Ingen annans.
Dell, HP och alla de andra stora marknadsför sig som mer än bara hårdvaran.
De tar hand om dig.
Det är därför t ex företag köper Dell, HP och Lenovo framför Kalle-på-hörnet-PCs.
För att de inte säljer en PC till dig. De säljer en komplett lösning. Som de garanterat fungerar.
.
"Men att racka ner på någon som försöker med goda avsikter..."
Ja, det är här ditt resonemang haltar rejält.
Företag har varken goda eller onda avsikter.
Företag levererar vinst.
Dell räknade med att få hem vinst. På en produkt som inte var bättre än Uboxs datorer.
.
"Om de krav du ställer måste uppfyllas hade vi inte ens haft något Dell+Ubuntu-samarbete inom överskådlig framtid."
Precis. Vem bryr sig? Du kan inte komma undan att Dell levererar en produkt som uppenbarligen inte fungerar tillfredställande och som en dator borde fungera år 2008.
.
Om Dell sagt till Nvidia: Grabbs, nu ska vi börja satsa på PCs med förinstallerat Ubuntu. Er drivare och ert synsätt på Linux är inget vi vågar sätta vårt varumärke på så vi kör på era konkurrenters grafikchip istället.
Sen kunde de lätt gått till AMD/ATI och sagt, okej grabbs. Vi nobbade precis Nvidia, nu får ni chansen. Kan ni producera en 100% strulfri , gärna OSS, drivare till AMD/ATI chip så får ni affären.
Tror du AMD/ATI skulle nobba ett sånt erbjudande?
Istället för att göra så kalkylerade företaget Dell med kostnad för att driva fram OSS-drivare till sina chip kontra köra på vanlig hårdvara då Linuxfolket ändå är vana vid strul och har högre strultolerans.
.
Om alla resonerade som du skulle det inte finnnas någon drivkraft för något företag att förbättra dåligt fungerande produkter.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Jag skulle köpa ditt resonemang om det gällde en bil, och om leverantören av bilen har monterat den. Men nu gäller det hårdvara, som Dell garanterat garanterar fungerar, OCH mjukvara. Jag kan nämna att det inte finns drivrutiner för detta nVidia-kort att ladda hem till det medföljande Windows Vista, utan på nVidias hemsida blir man hänvisad till Dell. Jag är med andra ord garanterad en produkt som fungerar, och får support på den, men jag är även LÅST vid just den drivrutinen. Det är inte en lösning som jag på några villkor skulle förespråka bara för att få Dells support. Och det är det ENDA alternativet, för Dell kan naturligtvis inte garantera att varje drivare som nVidia levererar ska fungera. Nu är jag inte låst vid en enstaka drivare. Sen törs jag inte svara på om den drivare som ursprungligen följde med Dells Ubuntu-image blivit utbytt indirekt av mig, men jag tror det är ganska sannolikt eftersom jag aktiverade drivaren via Restricted Driver Manager. Möjligt att den drivaren fungerade perfekt medelst några inställningar i acpi-support som Dells LinuxWiki rekommenderar att man gör, men jag vägrar vara låst vid den. Det roliga i det här är ju att om jag nu laddar ner nVidias senaste drivare, och det fungerar perfekt. Har Dell då helt plötsligt levererat en skitbra produkt?
-
Jag är helt införstådd med att ett företag som Dell inte pysslar med välgörenhet, och i den här kontexten syftar "goda avsikter" på försöket att lansera Linux med sina skrivbordsdatorer, naturligtvis i avsikt att få vinst. Och det är ett bra försök! Du missade min liknelse med vagnen där, verkar det som. Jag undrar om du resonerar på samma sätt med Dells datorer som levereras med FreeDOS Smile
-
"Precis. Vem bryr sig?"
Uppenbarligen inte du, med tanke på ditt resonerande Smile
-
"Du kan inte komma undan att Dell levererar en produkt som uppenbarligen inte fungerar tillfredställande och som en dator borde fungera år 2008."
Jag tycker i allra högsta grad den fungerar tillfredsställande. Så jag behöver inte komma undan med någonting. Det är absolut inga som helst fel på hårdvaran. Att sedan JAG på eget bevåg installerat Ubuntu Linux samt krånglat runt med det kan jag naturligtvis inte ta någon hänsyn till. Diskussionen blir en aning hypotetisk när varken du(?) eller jag vet hur datorn ser ut och fungerar i de länder där den levereras med Ubuntu. Vad jag vet är att det inte ser exakt likadant ut i USA, de M1330 som säljs där med Ubuntu är en aning annorlunda.
-
"Tror du AMD/ATI skulle nobba ett sånt erbjudande?
Istället för att göra så kalkylerade företaget Dell med kostnad för att driva fram OSS-drivare till sina chip kontra köra på vanlig hårdvara då Linuxfolket ändå är vana vid strul och har högre strultolerans."
Ännu ett haltande resonemang. Eftersom vinsten är drivande så väljer man nVidia, för att det är en bättre produkt när det gäller mobila lösningar. Det här är hårdvara som säljs med både Ubuntu och Vista, att ha olika konfigurationer hade säkerligen varit kostsamt. En OSS-drivare i sammanhanget hade varit ganska osannolikt och helt irrelevant, det kunde lika gärna vara en proprietär drivare. Jag tror att Dell i ännu mindre grad är villig att ge support på OSS. Det är en sak om man säljer en sådan produkt, och en annan om man säljer paketlösningar. Sist men inte minst är jag inte säker på att det ska Linuxfolket är deras enda målgrupp, och att de så kallsinnigt (hej cynism!) kalkylerat med att de därför skulle få mindre klagomål och nöjda kunder.
-
"Om alla resonerade som du skulle det inte finnnas någon drivkraft för något företag att förbättra dåligt fungerande produkter."
Helt fel. Då har du missförstått mig. Jag köper inte dåligt fungerande produkter. Men det är här du inte ser skogen för alla träd. M1330 är en bra fungerande produkt, ÄVEN ur Linux-synpunkt. Här råder ganska stor konsensus. Det du bygger ditt resonemang på är att det inte fungerar PERFEKT, och det är en helt annan division. Om företag endast fick leverera perfekta produkter så skulle det knappast finnas utrymme för vinst. Och det är där min liknelse med järnvägsvagnen kommer in. Jag köper gärna en bra produkt som inte riktigt når fram till perfektion, för att stödja ett företag på rätt väg. Om det inte finns en användarbas för företaget att testa på och växa med så är det svårt att nå perfektionen. Om jag köper en produkt av Dell för att visa att jag gillar riktningen de går i och att stöjda utvecklingen så ser jag inte något fel i det. Att föra RMS-resonemang fungerar det också, men med kravet på allt eller inget så måste först den potentiella användarskaran växa sig ofantligt mycket större innan ett företag som Dell skulle våga sig på att lansera en produkt. Allt med vinst i åtanke, för de sysslar inte med välgörenhet.