Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: You luv diz

Idag har jag byggt USB-minne som bootar Ubuntu med MySQL, Apache, PHP, Eclipse, JDK, OpenOffice.org, Citrix, codecs.. Svenska som språk rakt igenom och alla applikationer som följer med i en normal Ubuntu-installation.

Bootningen sker mot Ubuntu Live-CDn och jag har provat USB-minnet på fyra laptops varav en är 64bit (AMD) och en eeePC. Det flyter på så bra. Saknar dock atheros drivare (eeePC hade inget WLAN) och Broadcom (64bit saknade WLAN). Jag har missat att lägga in SSL-certet för Citrix och MySQL ger ett felmeddelande vid uppstarten.

Minnet tar ganska lång tid att starta upp (från meny till skrivbord). Runt två minuter. När man väl är inne går det lika snabbt som att köra från hårddisk. Jag har testat att skriva Hello World i Java med Eclipse och kompilerat - det fungerade. Jag testade ett PHP-skript och körde det mot den lokala Apachen - fungerade. MySQL fungerade också.. Nästan allt verkar fungera.

Installationsikonen startar installationsprogrammet och jag kommer troligen kunna installera Ubuntu på en hårddisk med den.

Windows hittar inte min FAT32-partition (den tredje på minnet), det visade sig att Windows bara hittar den första partitionen på ett USB-minne. Att Ubuntu hittar den kommer kanske inte som en överraskning. Skall se om jag kan skapa FAT32-partitionen som första och boota Ubuntu från den andra partitionen. Tanken med FAT32-partitionen är att eleverna skall kunna använda minnet som ett "vanligt USB-minne" också.

Skall fixa till "felen" och undersöka om jag kan snabba upp uppstarten lite.

Alla paketen är uppdaterade, jag har lagt in multiverse och universe i APT-sources. Saker som sparas i hemkatalogen finns kvar när jag bootar om systemet.

Skall se om jag kan byta kärnan på bootningen också, så den kör den senaste. Hade en tanke på att fixa till en del bokmärken i Firefox. Typ Java API Docs och sånt.. men kom på att jag sätter startsidan i Firefox till en webbsida på nätet istället så kan jag lägga till länkar och dokumentation vartefter jag kommer på att det behövs.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tufftuffs bild

Kör Windows 98 istället. Jag lovar, den hittar den förväntade partitionen på USB-stickan! Sedan dess har det bara gått utför med Windows... Tex Windows 2000, som säger att partitionen (med ext3) är trasig, och erbjuder sig att fixa problemet!
//TuffTuff

shaggohs bild

Har ni fått' tag på resten av leveransen :]? Jag antar också att det är för tidigt för o' fråga om vi ska ha någon lektion imorgon? Annars har vi sovmorgon Wink vilket betyder att jag kanske kommer igång med Eclipse under natten \\ Maximillian te1a

Kristians bild

Windows 98 SE was the shit Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Jo det verkar ju smart att köra ett osupporterat OS..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tufftuffs bild

Jodå, det finns mer än en anledning till att jag kör Linux Smile