Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Plan bana för ODF

Standardformatet för affärsdokument ODF har fått en skjuts denna vecka då MS mislyckades på nytt att klubba den proprietära efterbildningen genom ISOs BRM-kommitte. Efterbildningen kallas officiellt för DIS 29500 och även oofficiellt för OOXML, MSOOXML och MOOX. Dock har inte kommit i bruk ännu, inte ens i utvecklarens egna producter. Däremot används ODF redan idag i både Koffice och OpenOffice.org/StarOffice samt Symphony, Notes, m fl. och kan användas av samtliga utan varken avgift eller begränsningar.

Ifjöl fick ett flertal länder bland annat sverige står med den långa näsan efter ha påverkats av både intrig och mygel. ISO-segern gör inte slut med problemmet fast det planar banan för affärsdokument-formatet ODF.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Inte än på ett tag i alla fall Smile
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hateballs bild

Underbart Laughing out loud

rejass bild

Inte alls säkert. Det är inte alls otänkbart att det kommer att bli så att ISO accepterar OOXML trots det omtalade mötet i Genève.

Jag hinner tyvärr inte skriva mer om detta just nu. Men kolla gärna Ciarans blog där det finns mer länkar.

Marcus

turbokapitalists bild

Som sagt ISO-segern gör inte slut med problemmet fast det planar banan för affärsdokument-formatet ODF. Det finns minst en omröstning kvar inom ISO och sedan alla möjliga krångel MS själv kan skapa på marknaden.

Det blir nödvändig att processen sker i dagsljuset och inte i hemligheten.

Utanför ISO-processen kan vi göra två saker. 1) fimpa tidsfördrivande diskussion om "vaporware" som MOOX. Inte ens MSO 2007 använder sig av specifikationen. Visst kan man prata om den då det blir aktuellt men det är inte aktuellt före det finns i bruk. IETF t ex kraver ett par exemplar före något blir godkänt. ISO kunde tänka föjla sådana riktlinjer. 2) kör igång med ODF. Det finns både program och verktyg.