Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Central användaradministration

Är lite nyfiken på vad för tekniker man brukar använda när man ska ordna med en central användaradministration i Linux/UNIX. Jag tänker då på ett system där all användarinformation sparas centralt på en server och klientdatorerna sedan kontrollerar användarnamn och lösenord mot den. Lite som Active directory (tror jag det heter?) i windowsvärlden.

Som jag har fattat det hittills brukar man ofta spara användarinformationen i openLDAP men hur gör man sen då? Någon som sitter på någon bra guide?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Jag tror inte det finns någon *enkel* lösning eftersom Redhat o Novell pular ihop sådant här för att sedan tjäna kosing på implementeringen... Wink
.
Men kommande Gnome inkl Ubuntu Hardy så kommer PolicyKit som nästan är en kopia av MS tänket.
.
På servernivå är det hysch/hysch eftersom där tänker Canonical slå sig in mha Landscape

http://www.canonical.com/projects/landscape

Money...Smile

abergmans bild

openmLDAP är fint, det kombinerat med kerberos och någon lösning för att montera /home via nätverket så har du en oslagbarlösning.

Möjligen Novell-prylar som slår det:)
-----------
www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

iveqys bild

ldap ska vara bra men otroligt krångligt. Nis däremot är väldigt enkelt att sätta upp. googla på debian nis howto så får du en väldigt bra guide.

jonasbjorks bild

E-directory från Novell gillar jag..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pbs bild

PolicyKit finns redan i Fedora 8. Fast PolicyKit har väl inte just något å göra med användarhantering i nätverk...

lisardmans bild

vem gör inte de

pluns bild

Jo Policykit kommer att ha mycket att göra med just nätverk och
att vingklippa klåfingriga användare som inte är med på vad
ett företag bestämt ska köras i en burk.
.
Kolla gpedit för Windooze...Policykit är i det närmaste en kopia fast
ingen vill erkänna det) Smile
.
Som jag uppfattat det så kommer Canonicals Landscape att kompletteras med en PolicyKit modul och att hela kalaset kontrolleras via ett gemensamt GUI. Alla sneglar förmodligen på Windows 2008 Server just nu.
.
Jag känner sedan bara till "pillerlösningar" via Cli för att hantera en server och användare (dvs gratislösningar). GUI finns väl för vissa funktioner.

mikaeljs bild

Jag tror inte jag sett någon som är så vilsen i tankarna som du är. Du försöker kritisera saker till höger och vänster och man ser bara gnäll som slängts ut på måfå. Jag har sett inlägg där du pratar illa om Windows/MS, andra där du verkar gilla Windows/MS. Ibland verkar du gilla linux men andra stunder (och dessa oftare) så verkar du nästan avsky linux.
-
Om man skall utveckla en produkt så är det väl klart att man sneglar lite på vad andra gör. Ibland kan det se ut som en kopia men det är ju inte helt enkelt att göra något som är helt olikt.
-
Allt är inte bara pillerlösningar i Linux. Jag vågar påstå att det finns massor av guibaserade lösningar eller frontends till det mesta idag.
-
Du verkar inte riktigt höra hemma i linuxvärlden... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~