Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ibland garvar man rått åt andra...

Jag hjälpte en kompis idag, med datorproblemen han haft. Han har en nyköpt dator, med Windows Vista. Tekniskt sett har han en monstermaskin, och snabbt bredband så att få upp en internetsida på skärmen borde inte vara ett tidsödande väntande. Men det är det! Ibland tar det bortåt minuten innan en vanlig sida från blocket.se är läslig på skärmen, och då gör kompisen ingenting annat med datorn än väntar på att IE skall rendera klart.

När jag löst problemet med att han inte kunde surfa trådlöst (vilket var anledningen till att jag var där från början) installerade jag openSuse 10,3 på datorn och testade.

Som jag väntade mig, fick jag inte på något sett igång den trådlösa USB-prylen. Det blev till att surfa trådbundet. Men jag garvade _rått_ åt en sak jag upptäckte. Och i det här läget var mitt garv inte riktat åt kompisen eller dennes dator, utan mot Microsoft! Med precis samma hårdvara som jag upplevde som _gräsligt_ långsam med Vista var Linux och Firefox ett under av hastighet! Jag kunde hålla på och klicka fram och tillbaka på vilka sidor jag ville, det tog sällan mer än någon enstaka sekund innan den var färdigrenderad på skärmen. Och det mesta av den tiden var väntan på att servern skulle svara!

Det interesantaste med kvällen var dock kompisens reaktion på det hela. Självklart vill han kunna surfa trådlöst från den stationära datorn också, så han slipper dra nätverkskabel från nedre våningen upp till kontoret. Men han väljer att ta smällen att behöva dra kabel och surfa med Linux och Firefox, istället för att surfa trådlöst med Vista!

Min egen åsikt om kvällens händelser: Hurra hurra hurra!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Vad är det för dongel? Kanske funkar med ndiswrapper?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

kimjohanssons bild

En kompis hade problem med sin XP-dator på den tiden då både XP och hans dator var nya. Samma problem fast värre, han lyckades inte surfa alls. Han gav sig på än den ena och än den andra nätverksinställningen... Tills en dag då jag kom på besök och lade märke till att något ändå pågick i IE... så jag installerade Opera för att testa och visst, det fungerade utmärkt.

Problemet med IE var då att Grafikdrivrutinen var "keff".
---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

jonasbjorks bild

Det är IE7 som är skitseg. Installera Firefox i Vista och hans dator är nog nästan lika snabb som med Linux..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

uffe_nordholms bild

Det var en D-Link av något slag. Jag hittade en del instruktioner på nätet, där skribenten föreslog (bland annat) just ndiswrapper (vilket jag själv använder), men jag valde att försöka via tillverkarens Linux-drivisar. Det sket sig dock, och jag brydde mig inte om att försöka ta reda på varför. Jag skall kanske göra ett försök till, vi får se.

Huvudsaken för kompisen är att han kan surfa, och nu kan han välja: trådlöst men långsamt med Vista, eller trådbundet men bländande fort emd Linux.

uffe_nordholms bild

TYST! Sådana förslag kan jag ju inte ta på allvar, vi tappar ju en konvertit! Det är mycket bättre att låta kompisen tro att det beror på Vista än på IE... Om det sedan verkligen är så eller inte är en teknisk finess som han inte behöver veta så mycket om.

På ett seriöst plan kan du säkert ha rätt, men jag tror på det hela är det bättre för kompisen att fortsätta med Linux än Vista. Han har inga ambitioner att spela spel, och gör egentligen inte mycket mer än surfa på nätet. Eftersom det är jag som 'drabbas' när han får problem känns det bättre för mig att han har ett OS som jag faktiskt vet något om...

pluns bild

Njau..."konvertiterna" måste nog övertygas med lite mer "list"..Smile
.
Nuläge... Firefox2 samt IE7 kör ju fast ute på nätet oavsett OS.
FF2 är ju lika segt på Linux utan Adblock Plus. (sen finns det då "profeter" som förordar andra orientaliska "hemsnickrade" webläsare,
gör enbart en newbie förvirrad)
.
Vad som trasslar till det ännu mer är om en ägare har ett ATI kort
alternativt kör en äldre nVidia drivare (proprietära drivare installerade). Även strul med vissa Intel kort. Senaste nVidia drivarna 169.09 samt 169.12 är lysande.
.
Sedan kan vissa ha trasslat in sig i gamla versioner av Adobe Flash eller värre Gnash. Det finns bara en senaste ver av Adobes Flash och den ska användas.
.
Hursomhelst... FF3 kommer ut om någon vecka eller 2, "its ready when its ready". Oavsett OS så ska FF3 marknadsföras inkl Adblock Plus för det är något helt oslagbart idag....har testat både med Linux o Windooze.
.
Läget är lysande med att MS inte hunnit börja testa IE8 samt SP1 för Vista dröjer i Sverige. Bara att en användare byter till Firefox gör att många börjar fundera på vad de kör för OS och program egentligen, har jag blivit lurad av MS frågar sig många... Smile
.
I Hardy har man finputsat/finslipat FF3 samt XUL 1.9 inkl cairografik så nu är den bländande...Smile Oslagbart !!!

polters bild

Du är enbart här för att förespråka likriktning, eller hur? Några av de där orientaliska webläsarna är riktigt bra, och fyller sina funktioner.

Och du får köra precis vad f*n du vill men att säga att man 'ska' använda Adobes stängda plugin är nog tusan att ta i. Särskilt med tanke på att det är en officiella spelaren som har varit ansvarig för så många Firefox-krascher i GNU/Linux-datorer, inte Gnash.
Tänk om Flash hade varit fri mjukvara... tror du Flash hade varit så dålig i Linux då?

mikaeljs bild

Plun vill att linuxanvändare blint skall lyda ett fåtal stora aktörer och ignorera mångfald och valfrihet. Plun tror också att alla användare är för dumma för att göra egna val. Plun är inte medveten om att små projekt har gjort stora saker för utvecklingen och vi hade inte kommit så långt utan dessa.
Jag kör inte Gnash idag på grund av lite småbrister men har funderingar på att gå över till den på nån dator och hjälpa till att testa och få den att bli bättre. Gnash är ett schysst alternativ som fungerar med rätt många sidor idag.
Om plun får bestämma så skall alla köra Ubuntu med produkter endast utvecklade av Canonical och Novell. Man skall inte köra några GNU produkter då dessa styrs av GPL och FSF. Fy för GNU GCC m.m. då Stallman har ett finger med i spelet... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~