Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux Core Kernel Commentary

Förra veckan så lånade jag ut boken "Katedralen och Basaren" till en arbetskamrat. Dagen efter så kommer han med en bok som han tyckte att jag skulle läsa. Jag lånar ut en liten tunn pocketbok och han kommer med en bok som är i liggande A4-format och på över 500 sidor.
-
Bokens namn finns i titeln men jag nämner den igen. "Linux Core Kernel Commentary". Boken är riktigt gammal (tryckt 1999) men inte mindre intressant för det. Första delen av boken har källkoden till linuxkärnan i tryckt format. Denna del tar upp ungefär två tredjedelar av boken. Den andra delen börjar med lite fakta och historik och sen går den igenom delar av källkoden. Man får lära sig lite om hur dom kodat och varför dom kodat på just det sättet. Och man får lära sig hur delar av koden fungerar.
-
Bokens andra del börjar med lite viktig historik och dom börjar på rätt ställe. Dom börjar med att berätta om hur Ken Thompson och Dennis Ritchie börjar utvecklingen av Unix på AT&T Bells laboratorier. Sen går dom vidare med och berättar hur BSD föds och tar Unix på en helt annan resa än vad AT&T gör.
-
Nästa viktiga historiska steg som nämns är när Richard Stallman skapar nästa viktiga steg i utvecklingen och skapar GNU-projektet. Detta gör det sen möjligt för Linus Torvalds att börja arbetet med sitt "lilla" projekt som vi känner till som Linux.
-
Dom historiska händelser som nämns är väldigt avgörande för dom möjligheter som vi nu sitter med. Utan Thompson och Ritchie så hade vi inte haft Unix och C. Utan BSD så hade vi inte sett en alternativ utveckling av Unix och utan Stallman så tror jag inte att vi hade haft en sådan stor utveckling och rörelse kring öppen källkod/fri programvara. Sen har vi då Linus Torvalds som tog allt vidare genom ett viktigt och fantastiskt projekt.
-
Om det inte redan finns så borde man skapa en version av Hall of Fame för datorvärlden och där känns personer som Thompson, Ritchie, Stallman och Torvalds som självklara val att hamna där.
-
Tillbaka till bokens innehåll. Första kapitlet av andra delen innehåller en introduktion till Linux, en kort historik om Linux och Unix, en presentation av GNU General Public License och lite om utvecklingsprocessen av Linux. Andra kapitlet börjar med att titta lite på koden och sen går det vidare med att ta upp olika delar av källkoden och dess utveckling.
-
Trots bokens ålder så har det varit en riktigt intressant läsning och jag kommer leta upp en nyare variant av boken. Och jag rekommenderar andra att titta på denna bok om man vill fördjupa sig lite i kärnans källkod.
-
http://home.pacbell.net/s-max/smorg/lckc/index.html