Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: En dag med många utmaningar

Idag hände mycket i mitt liv som linuxförespråkare. Skolstadschefen, SeniorNet och Malmöträff.

Vi börjar i skolan. Jag har kommit så långt med USB-minnena att de bootar upp hyfsat snabbt. En del maskiner ligger under två minuter, andra tar lite längre tid på sig - men de bootar iaf. Sista problemet jag har med projektet är att när jag skapat en mapp på skrivbordet och bootar om maskinen med USB-minnet så är det inte längre en mapp - utan en fil med suid-flaggan satt istället för att vara en mapp. Innehållet i mappen är borta.. Det löser jag nog imorgon! (optimist som man är)

På eftermiddagen körde jag iväg till skolchefen och utvecklingschefen för Skolstaden där jag jobbar. Vi hade möte om det gymnasieprogram jag driver: Teknikprogrammet - Open Source. Det var ett givande möte och jag kommer berätta mer om det vid ett senare tillfälle..

Tillbaka till skolan igen, en kopp kaffe och ett samtal med en lärarkollega. Jag undrade varför vi datalärare inte samarbetar mer. Jag är t.ex. ganska dålig på design. Det har aldrig varit min grej riktigt. Däremot kan jag teknik. Varför inte hjälpa varandra? Jag skulle t.ex. kunna hoppa in i en webbdesignkurs och köra lite PHP med eleverna (något de inte gör i den kursen idag). Vi kom överens om att vi skall ha ett möte (datalärarna) och komma på vad vi kan göra.

Sen for jag iväg till Statoil, klockan var snart 16.00 och jag hade inte ätit mer än en macka i elevkafeterian på morgonen så det blev en korv med bröd och en 50cl Coca-Cola. Jag körde vidare hem till Lasp, en medlem på LP, och blev förvånad - han kör XP hemma! Något är fel i denna värld Wink Jag och Lasp gick igenom kvällens föreläsning på SeniorNet. SeniorNet är en förening för 55+ där man har möjlighet att lära sig använda informationsteknologi (IT). Lasp har vid ett tidigare tillfälle frågat mig om jag kunde tänka mig berätta om Linux för dem och det är klart jag vill det.

18.00 var det föreläsning på SeniorNet. Lasp hade presentationen (gjord i Impress) på ett USB-minne och på plats hade de en windowsdator (XP) ansluten till en projektor.. Tror ni det fungerade? Nope. Förutseende som bara jag är hade jag min laptop med mig och startar upp Linux. In med USB-minnet och där var presentationen. Redo och klar. Jag berättar lite om vem jag är, vad jag gör och vad jag tror på. Jag pratar om öppen och fri programvara och drar många exempel på saker man kan relatera till i verkligheten. Klockan blir 18.30 och vi konstaterar att nu sitter Marcus Rejås nere i Malmö.. Jag visar upp Linux och de program som kommer med. Klockan blir 19.30 och jag och Lasp lämnar seniorerna med en bunt CD-skivor med olika live-distar. Ringer ThinClient-Staffan och berättar att vi är på väg ner.

Tio minuter senare är vi i Lund (egentligen tog det ungefär 35 minuter, men 10 låter tuffare) och hämtar upp Staffan. Lite senare gör vi entre i Malmö. Som vanligt träffas MOSIG-gänget på La Trattoria. En liten restaurang i Malmö. Vi dricker och äter och pratar Linux. Bor du i närheten av Malmö och har missat träffarna - kom nästa gång. Det är verkligen trevligt. Trots att det är linuxnördar (inkl mig själv) så pratas det mycket. Hälften av gänget försvann strax innan 22.00. Vi var ett par tappra som var kvar medan den trevliga tjejen som jobbade där höll på att stänga. Kvart över elva bestämmer vi oss för att lämna, utan att ha blivit utkastade!

Det var trevligt att träffa Marcus igen. Under åren har vi gjort en del saker tillsammans, t.ex. www.fritis.se . Marcus är numera engagerad i Free Software Foundation Europe och brinner mycket för fri programvara. Någon på LP brukar skriva om RMS-talibanerna. Marcus torde vara en sådan, men bilden som ges på LP av denna person överensstämmer inte alls med verkligheten. RMS-talibaner är inte alls farliga. Det kanske skiljer sig med de som är riktiga FSF:are och de fjortisar som hänger på Lunarstorm och hört talas om GNU och FSF och tycker det verkar coolt..

Vägen hem, förbi Lund, var regnig och eländig. Det gick inte alls lika snabbt som det brukar, men vad gör det? Lasp är trevlig att prata med och vi har en del ideer på vad vi kan göra. Jag återkommer till de ideerna framöver, klockan är snart 02.00 och jag har en ny dag med mina ungdomar på gymnasiet om sex timmar.

God natt Sverige, var ni än är!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

abergmans bild

Jag instaämmer, även om Lasp hade en del synpunkter på mitt språk så är det en skönsubbe:).

Jag hörde något om pizza Maffia på La Trattoria, det var nog det äckligaste jag ätit på länge, nästa gång blir det något annat!

Nej nu ska jag nog dra och dela ut lite grejer med chefen!
-----------
www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

jeffs bild

Haha, nu blir vi alla otroligt nyfikna - vad hade han att invända på ditt språkbruk?
_______________________
Jeff - Din egen delivery service

------

jonasbjorks bild

Andreas räds inte att använda kraftfulla uttryck..
.
Andreas berättade om hur man lär fyraåringar att simma. Det var en mycket intressant pedagogik. Man släpper ner barnet i vattnet och säger "simma". Han berättade också att barnen faktiskt simmar. Hjärnan klarar sig utan syre i tre minuter och man drunknar bara en gång i livet iaf.
.
Andreas hade också med sin eeePC (minidator) och visade upp den och Ubuntu Mobile. Missade att skriva det i natt. Bara en sådan sak gör det ju värt att komma på MOSIG-träffarna.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .