Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kurser

För de läsare ute i cyberrymden som inte vet om det kan jag berätta att jag håller kurser i navigation på ett studieförbund här i stan. Och även om det inte ingår i de förarbeviskurser jag håller, så kan det vara bra med lite koll på hur fyrar blinkar.

För blinkar gör de, på olika sätt. Vissa blinkar väldigt mycket, medan andra blinkar mindre. Problemet, för mig som kursledare, är ju att jag inte på ett enkelt sett kan åskådliggöra blinkandet för kursdeltagarna.

Tills nu! Jag satte mig ner här om dagen och bestämde mig för att skapa en webbaserad fyrsimulator, och nu är den klar. Den kan visa de vanligaste ljusen. Jag valde bort tre (F, Al och Mo) beroende på att de är antingen triviala eller svårimplementerade, men de kanske kommer i framtiden.

Nu när simulatorn är klar skulle jag vilja att några datorkunniga personer testade den, så att jag vet att den verkligen fungerar.

För den teknikintresserade kan jag berätta att den använder JavaScript, och blinkandet styrs av en lista med väntetider, uttryckta i tiondelar av sekunder. Alla karaktärer börjar med fyren tänd, varpå datorn väntar den tid den skall innan den släcker lampan och går vidare i väntelistan. Att räkna ut listan med väntetider var tämligen enkelt, utom för karaktären Oc, men jag kom så småningom på att det borde gå att använda samma algoritm som för Fl, och sedan byta första och sista tiderna i listan.

Var finns nu detta datorkonstens underverk? Jo, på

http://www.uffenordholm.se/~uffe/lighthouse/index.htm

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Ser ju riktigt bra ut
Men för mig som mest blir sjösjuk är det svårt att veta vilka data som man kan ange.
Men det skulle vara skoj att veta mer.

jonasbjorks bild

Jag skulle nog vilja se att "applikationen" var smart nog att inte tillåta mig att skriva in felaktiga värden alls. Istället för att som nu få ett felmeddelande hela tiden Wink

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

uffe_nordholms bild

Min tanke med simulatorn är att grafiskt visa hur olika karaktärer blinkar. Kanske jag i framtiden gör något som förklarar för nybörjare/kursdeltagare vad de olika förkortningarna betyder.

uffe_nordholms bild

Jag undrar om det inte skulle bli förvirrande för användaren, om diverse inmatningar spärrades huller om buller. Som det är nu avaktiveras gruppfältet när du väljer ISO, och fältet aktiveras när du väljer någon annan karaktär. Men att tex avaktivera karaktärer beroende på vad du fyller i i fälten för period och grupp skulle nog bara förvirra. Eller att inte låta dig skriva en femma i fältet för grupp när du valt LFL och period 5 skulle nog ställa till med mer förvirring än som det är nu.

Utöver det finns det en bra anledning till att låta bli: kriterierna för att spärra olika saker är för komplicerade för att jag skall bry mig Wink