Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nyfikenhet!

Jag är en oerhört nyfiken person och jag vill gärna testa massa olika saker. Något som jag varit nyfiken på länge nu är GNU/Hurd. Huruvida det finns en vettig framtid för Hurd eller inte är inte så intressant för mig just nu. Utan det viktiga är att testköra ett projekt som låter intressant.
-
Jag har provat att installera Hurd en gång tidigare i qemu med blandade resultat. Denna gång så kommer jag att göra en "riktig" installation på en compaq presario 5000 med 700mhz cpu, 700mb ram, 16mb nvidiakort m.m.
-
Första steget nu blir att läsa en massa och att genomföra en installation. Sen skall jag bygga vidare på detta och tanken just nu är att skapa en server. En desktopdator är inte aktuell med tanke på att man inte kan få ljudkort att fungera.
-
Om allt går som jag hoppas så kommer jag senare att titta mer på hur allt fungerar och sen försöka bli en av Hurds utvecklare. Jag vill gärna se en "fullt" fungerande version av Hurd. Och av personliga anledningar som jag inte kommer gå in på så hoppas jag att Hurd blir ett stabilt alternativ till Linux.
-
Min fritid är i alla fall planerad för ett bra tag framöver. Jag skall gå vidare med att lära mig pythonprogrammering, leka med hurd och sen i framtiden så skall jag lära mig c för att kunna bidra till Hurdprojektet.
-
För mig som missade starten av Linux så är Hurd extra intressant. Jag fick ju aldrig vara med när Linux kom till och började utvecklas till att bli en schysst kärna. Jag kom in i linuxvärlden 1997 och då hade saker kommit rätt så långt.
-
Vem vet... i framtiden så kanske man kan svara "jag kör GNU/Hurd på mina datorer" när någon undrar vad man kör. Tills dess så får man "nöja sig" med att svara Debian GNU/Linux.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

Varför "GNU/Hurd" och "Debian GNU/Hurd" och inte "Debian GNU/Hurd"?

Debiangänget har ju pillat Hurd ett bra tag nu...

http://www.debian.org/ports/hurd/

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild

Eum.. Jag förstår inte din mening till 100% Tongue
Jag valde att skriva GNU/Hurd för att det är kortare. Jag har hämtat ner Debian GNU/Hurd K16 och den skall jag installera. På mina andra datorer så kör jag Debian GNU/Linux Smile ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

kimjohanssons bild

Och var kör du Zenwalk?
---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

mindlights bild

Jag menade inte att "rätta" dig...
Men du sa att i framtiden kunde du komma att säga att du körde GNU/Hurd istället för Debian GNU/Linux.

Jag uppfattade det då som att du inte visste att Debian redan kastat sig över Hurd och, då Debian egentligen är ett distributionssystem som egentligen är oberoende av kernel, lanserat det under just Debian GNU/Hurd...

....men det visste du redan. Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild

i qemu Smile ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild

oh! Smile
såg inte ditt inlägg som en rättelse. Var nyvaken och förstod först inte riktigt vad du menade Smile
Debian verkar vara dom ända som seriöst arbetar med hurd. Utvecklingen verkar vara längre än vad jag trodde. Läste i Hurdwikin och då såg det ut som att man knappt fick nåt. Debian har 2 dvd-skivor med godis... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~