Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gnome eller KDE?

Jag vet att denna fråga är väldigt gammal, men vilket rekommenderas? Att välja mellan Gnome och KDE känns lite ibland som att välja mellan Linux och Windows, iaf för en nybörjare som mig.
Linus Torvalds förespråkar väl KDE om ja inte minns fel.

Nån som har en bra sida där man kan läsa om framtidsutsikterna för de båda varianterna?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

flodiss bild

Ville bara tillägga att jag försökt öppna de tidigare diskussionerna om ämnet här på Linuxportalen, men min Internet Explorer bara hänger sig då.

- f l o d i s -
'embrace the inevitable'

- f l o d i s -
'embrace the inevitable'

jonasbjorks bild

Prova och se vad du gillar själv Smile. Linus är kritisk mot GNOME ja, han skriver bland annat:
This "users are idiots, and are confused by functionality" mentality of Gnome is a disease. If you think your users are idiots, only idiots will use it. Sen kan man fråga sig om man skall följa Torvalds ord som någon lag. Själv kör jag GNOME dagligen, trots att jag tycker KDE är en bättre skrivbordsmiljö. Det finns mängder med applikationer skrivna för KDE (kde-apps.org) och de flesta integrerar sig i skrivbordsmiljön. Sånt saknar jag i GNOME.. men jag kör GNOME iaf.. skumt va? Smile

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

dps bild

KDE är betydligt snabbare än Gnome, så en fördel där för KDE.

jentins bild

Kanske inte världen nyast lista men ändå

http://www.psychocats.net/essays/kdevsgnome

För övrigt e jag KDE människa då jag tycker gnome är hemskt :=)

------------------------------------------
Det är gratis att prova Linux.

Marcuss bild

Allt handlar bara om vilka du vill bli ogillad av.
-
Kör du KDE hamnar du i underläge här, då de flesta kör Gnome.
-
Jag känner att jag är en KDE människa. Mycket möjligheter och väldigt bra applikationer, de som finns i gnome tycker jag inte uppfyller lika hög standard. Andra säger att där är för mycket möjligheter i gnome. Men det e väll mest hjärnbarken som sätter stopp antar jag =).
.
Jag testkör gnome nu i en vecka. Den gör väll vad den ska men det där extra, som kde har, fattas.
.
Prova KDE och se vad du gillar mest därefter!
.
/m

jansson99s bild

Jag kör Ubuntu och Gnome. Kan jag utan problem installera och testköra KDE? Eller är jag helt ute och cyklar då?

hoths bild

För dess funktioner och konfigurerbarhet. Att den är mest lik Windows är också en fördel när nya användare skall lockas över.
Ser också fram emot KDE4 som lovar bli mycket spännande. Jag har inte testat än eftersom jag brände mig på en tidigare test och bara har skarpa maskiner hemma.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Jag kör Gnome och har alltid gjort. När det gäller standardutseende så föredrar jag Gnomes paneler framför KDEs plottriga dito. Den största anledningen till att jag håller mig till Gnome beror på att det tillhör GNU-projektet. Det känns som en väldigt genomarbetad skrivbordsmiljö. Den passar mig väldigt bra. KDE ser jag inte riktigt varför jag skulle gå över till i dagsläget. Sen det här med mjukvaror som ingår i själva miljön är inget jag tänker på. Jag använder OpenOffice, Firefox, Thunderbird, VLC, osv så jag vet inte hur fäst jag är vid själva skrivbordsmiljön i det avseendet.

tomasuus bild

Själv kör jag xfce, Gnome och KDE. Just för tillfället kör jag nog ändå mest xfce och gnome. Alla har funnits med bra länge. Personligen tror jag nog alla kommer hänga med ett bra tag till. Så det som avgör för min del är smaken. Men jag kan inte säga vilken av dessa som är bäst de fyller alla sin funktion på det ena eller andra viset. För min del avgör mitt dagshumör och dagsform vad jag använder för stunden!

Kristians bild

Kör firefox Wink

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

flodiss bild

Jag har kört mycket Gnome på Ubuntu och jag har väl inte haft problem med det. Har även kört lite SLED10 med Gnome och samma där, inga problem.
Anledningen för ja valde Gnome från början var väl att Gnome såg så snyggt ut i Ubuntu, så rent å prydligt medan dåvarande versionen av KDE såg rörig ut som fan (Linspire 4.5 tror ja de va).

Nu i OpenSuse 10.3 så börjar ja bli nyfiken på KDE. Ser snyggare ut.
De är väl en smaksak i slutändan antar jag.
Jag följer inte Linus Torvalds ord som en lag men hans åsikt väger lite in ändå måste jag säga.

- f l o d i s -
'embrace the inevitable'

- f l o d i s -
'embrace the inevitable'

dps bild

Jadå!
kör sudo apt-get install kubuntu-desktop i en terminal

jonasbjorks bild

Eller

$ sudo apt-get install kdesktop kde

Så slipper du Kubuntu-brandningen Wink Välj sessionen KDE i GDM genom att klicka på alternativ -> session när du loggar in..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jeffs bild

Kör de flesta GNOME? Det tycker jag inte det verkar som, det verkar ganska fifty-fifty tycker jag.

I vilket fall, testa båda. De har båda sina speciella fördelar och nackdelar. Själv blir jag som allra mest produktiv med KDE och det är det som räknas. Sen må jag rådigga Tango-ikonerna som är standard i GNOME, men inget hundrar mig att ta in dem i KDE. Perfektion! Smile
_______________________
Jeff - Din egen delivery service

------

Kristians bild

GNU? Bahwh! Var är plun?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

flodiss bild

Brukar göra det, men på jobbet är det IE som gäller tyvärr.

- f l o d i s -
'embrace the inevitable'

- f l o d i s -
'embrace the inevitable'

pluns bild

Jo Linus har ju en bra förmåga att reta gallfeber på
vissa av Linux etablissemangets små inlåsningar.
.
Det här är ju en liten skröna där Linus skrev ett inlägg i
Gnomes maillista och irriterade sig över att vissa funktioner
i Gnome krävde "nörd" nivå inkl terminalkunnande.
.
Hursomhelst är KDE 3.5 totalt ointressant att prova, däremot
bör man då ge sig på KDE 4.02 som nu finns.
.
Vad man sedan väljer är helt utifrån vad man vill åstadkomma med
en dator. Mycket i KDE kommer ju från Windowstänket.
Själv blir jag mest uttråkad i KDE miljön och ser Gnome miljön
som klart kreativare. Hardy som jag kör har precis fått in Gnome 2.22 och de har då gnetat vidare men helt klart lider av "konservatism"....
.
Hursomhelst "smaken är som baken"....Smile

EDIT
*box miljöerna ska då undvikas av newbies eftersom det oftast enbart leder till att man tröttnar plus ett trasigt system, rena skräpet

FoHs bild

Hehe Smile Nu är jag iofs också (?) emot det rent fanatiska i att bara "få" hålla sig till GNU-program och liknande fria program om man inte vill placeras i samma fack som Steve Ballmer, det här RMS-tänket som jag kallar det. Men GNU-projektet har många stabila och "trygga" program att luta sig emot. Det är väl genomtänkt. Jag föredrar att bygga på Gnome än att köra KDE, för mig känns det som en tryggare väg att gå.

mikaeljs bild

"trasigt system, rena skräpet"? kan du utveckla hur du tänker där?
-
Jag tolkar det som att alla *box varianter ger en ett trasigt system. Vilket inte är det minsta sant. Att *box inte är för nybörjare kan jag hålla med om men att det skulle skapa problem för systemet är så felaktigt det kan bli. Jag kör själv openbox och fluxbox och dessa kan inte bli mycket bättre. Stabila snabba och hyfsat enkla att komma igång med. Och man behöver inte greja så himla mycket med terminalen med ett *box då man kan nå grafiska lösningar via menyn Smile
-
Personligen gillar jag terminalen men jag kan sköta dom flesta sysslor "grafiskt". Stora skillnaden är att datorn inte blir så slö och man slipper en massa grafiskt lull-lull. Inga störande ikoner, inga bars med massa konstigheter... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jonasbjorks bild

KDE 3.5 totalt ointressant? För dig kanske, men de tusentals KDE-användare som kör KDE 3.5 då? För dem är det inte alls ointressant.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hoths bild

Vill du använda KDE så skall du använda 3.5.x.
Testa KDE 4.0.2, javisst. Men du skall inte ha det som huvudsaklig/enda version av KDE. För det är det ännu alltför instabilt och sedan så tror jag att det saknas lite för mycket applikationer än.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!