Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En serverdator!

Det var ett tag sedan jag skrev här senast på linuxportalen. Jag skulle utan minsta tvekan kunna säga att jag har haft fullt upp sista tiden. Jag köpte en bok idag på engelska "Linux Bible 2008 Edition"

Boken ser riktigt lovande ut och beskriver inte enbart en distribution utan flera. Jag kan inte ens jämföra boken med alternativ skrivna på svenska. Då marknaden för Linux i Sverige inte är så stor. Tillåt mig att säga ännu. De flesta bra böcker jag läst på svenska har oftast haft några år på nacken. Den här boken däremot luktar verkligen kvalitet och det följde med en linux dvd och cd skiva med totalt 16 olika distributioner på.

Det står saker i boken som hur man adminstrerar sitt eget Webhottel/server och hur man skapar sina egna linux boot cd:s. Samt kapitel för nybörjaren som installerar linux första gången. Boken kostade runt 450 spänn och var ingen reabok. Men jag kan nog säga redan nu att det varit välinvesterade pengar även om jag mest har skummat igenom boken än så länge.

Jag har planer på att införskaffa en bättre begagnad dator som jag ska andvända som server. Det som Linux från början främst är gjort för. Det kommer bli en relativt ny erfarenhet att adminstrera mitt eget webhotell. Jag har ju domänen http://www.smartcomputer.se flera domäner kommer jag nog också införskaffa den närmaste tiden.

Jag har börjat jobba en del med sidan men är långt ifrån nöjd. Är bland annat tvungen att andvända ett webinterface i Internet Explorer 7.0 när jag arbetar med denna.

Men som sagt det kommer bli ändring på detta när jag skaffar min egen server-burk. Tänkte även ställa in och ha en egen mail-server,Apache, php och Mysql på denna. Har införskaffat böcker om php, mysql samt sql bland annat.

Funderar på om jag ska andvända Debian alternativt FreeBSD på denna burk. Är fortfarande lite osäker på valet? Skulle vara kul att köra FreeBSD i något annat än en virtuell miljö eller på något annat än en gammal xbox för omväxlings skull.

Fördelarna med Debian däremot är att det känns som jag kan det bättre än FreeBSD i dagsläget.

Debian är stabilt. Pakethanteraren är suverän. Det används främst som jag förstått det till servrar. Även om jag just nu använder det på min laptop. Jag får se hur det blir.

Är ju väldigt nyfiken på att kolla mer på FreeBSD och använda det i något sammanhang där jag kan ha rejäl nytta av systemet.