Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Är Linux säkert?

Datorföreningen hade bjudit in Jan Hedström från Red Hat att berätta om säkerhet i open source programvara och Linux. Föreläsningen hölls i Purple Scout's lokaler på stortorget i Malmö.

Janne började med att berätta om företaget Red Hat, lite historia, värderingar och hur Red Hat Enterprise bildades från Red Hat Linux. Vad Fedora är och varför Fedora är viktigt för Red Hat. Därefter kom han in på säkerhet i open sourceprogram och i synnerhet i Linux. Vad man bör tänka på för att säkra upp sitt linuxsystem och vilka verktyg som finns tillgängliga. En enkel checklista:

  • Se till att hålla systemet minimalt - ta bort onödiga paket.
  • Stäng ner alla nätverkstjänster som inte används.
  • Säkra upp ditt system med SE Linux.

Det var SE Linux, massor av SE Linux. SE Linux utvecklades från början av National Security Agency, NSA, som ett projekt för att säkra upp BSD. Vid 1998 gick de över till Linux och idag finns SE Linux med i den officiella linuxkärnan (www.kernel.org).

SE Linux är komplext, men Janne visade demonstrationer av hur det fungerar när man skriver policies för program och hur policies appliceras. Han visade hur enkelt det är att använda SE Linux för att säkra upp webbservern Apache med den template policy som skeppas med Fedora / Red Hat Enterprise Linux.

En mycket givande kväll för den säkerhetsintresserade!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Efter Janne var klar (två och en halv timme med säkerhet i fokus) var det tid för frågor. Jag ställde frågan "hur går det med XO?". XO är datorn som bland annat Red Hat utvecklat för One Laptop Per Child (OLPC). Svaret på den frågan blev en presentation (Impress) med historia, tankar, siffror, bilder på datorn, bilder på den grafiska miljön, ingående förklaringar på hur XO fungerar . XO är riktigt fräck! Tips för dig som undrat över nätverksanslutningarna i XO är IEEE 802.11s .

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

GNU/Linux är så säkert som man gör det, så klart. Men det har ju bättre förutsättningar än Windows från början, med saker som iptables och root-konceptet osv.

Verkar ha varit en trevlig sammankomst det där. Den där XO-datorn är något som jag hade köpt till mina barn om jag hade haft några. Den lämpar sig tydligen rätt bra, med tanke på hur slittålig den är. Barn är ju känd för att ta sönder saker. Om så bara för att se vad som händer. Smile

rejass bild

Jag och många andra som var på FSCONS i vintras fick möjlighet att leka lite med XO. Jag tog en bild på den ifall någon är intresserad.

kimjohanssons bild

Ta sönder saker bara för att se vad som händer är rätt många vuxna också bra på Smile

Undertecknad t ex...
---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

polters bild

*hosthost* Smile