Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kraschad hårddisk

En av våra datorer vill inte starta. Datorn i fråga kör Windows XP. Vid start spottar den ut en blåskärm med texten "UNMOUNTABLE BOOT VOLUME" ett par sekunder. Efter lite efterforskning har jag kommit fram till att felmedelande antingen beror på felaktig boot.ini fil eller en hårddiskkrasch.

Efter ett tag kunde jag utesluta att det var fel på boot.ini filen utan att det är fel på hårddisken. Det jag nu undrar är om det finns några möjligheter att få ut datan på hårddisken. Med tanke på att själva Windows faktiskt startar och kommer en liten bit in i startprocessen så borde ju inte allting på hårddisken ha gått förlorat.

Jag har provat med att sätta in Ubuntus livecd men den vill inte montera hårddiskens NTFS-partition utan spottar bara ut sig "BUFFER I/O ERROR". Några förslag?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Ubuntu är inte lämplig i detta sammanhang. (Vägrar ofta att starta om det är minsta fel på någon hårddiskpartition).

Testa med Puppy Linux. På LINUX.EXTON.NET finns fem varianter på svenska att välja på. Jag är ganska säker på - utifrån vad du berättat - att du med t. ex. Puppy-Exton Maxi kan rädda dina filer på C-disken (/dev/hda1).

Läs HÄR hur du monterar NTFS-partitioner.


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Beroende på hur kunnig man är så brukar jag rekommendera System Rescue CD. En samling program som kan vara av nytta i sådana här sammanhang. Du hittar den här:
http://www.sysresccd.org/Main_Page
-
Lycka till! Smile

andys bild

Prova att hålla in f8 tror jag att det var .
Och välj "last known good configuration"

Finns även lite andra alternativ att välja emellan.

extons bild

Såg att en medlem rekommenderat dig att använda System Rescue CD. Det systemet är dock rätt "svårt" att handskas med. Enklare är att använda Exton|Defender Super Rescue System (SRS) eller GRML-EXTON på svenska. Nyssnämnda system innehåller alla de räddningsverktyg som System Rescue CD har (och några till).


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET