Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

HP böjar sälja linuxdatorer

HP kommer att börja sälja både bärbara och stationära pc-datorer med Novell Suse Linux förinstallerat. Redan i år ska de första datorerna dyka upp på butikshyllorna.

Pc-jätten Dell säljer redan datorer utrustade med Ubuntu, samt datorer med Suse Linux på vissa marknader i Asien. Även Lenovo levererar Suse Linux-datorer sedan en tid tillbaka. När nu även HP tar steget över till Linux innebär det alltså att tre av världens fyra största pc-tillverkare nu erbjuder Linux som förinstallerat operativsystem - enbart Acer har ännu inte börjat sälja Linuxutrustade datorer.

Att HP valt Suse Linux framför exempelvis Ubuntu visar att HP fortfarande ser företagsanvändare som den främsta målgruppen för Linuxdatorer.

Återstår väl att se om HP kommer sälja PCn med linux även i Sverige.

Nyhetskälla: Computer Sweden,
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.151171

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

För att vara helt korrekt så säljer då även Asus datorer med Linux.
dvs EeePC
.
http://eeepc.asus.com/global/
.
Nu är det då Xandros man valt som fått "en liten klick" att få "spel"...Smile Portning pågår. Debian har vissa filer (även Ubuntu).

polters bild

Vilka butikshyllor talar vi om? Kommer jag kunna springa in till Siba och köpa mig en SUSE-burk? Det vore ju kanon, verkligen, men jag tvivlar på att så är fallet. Nåja, jag är inte helt pessimistisk. Detta är goda nyheter.

manstroms bild

Wonderbar! Diggar blandningen av HP och SUSE.

elwiss bild

Tyvärr är jag skeptisk, inte endast för att HP inte verkar vilja kommentera saken utan för att man hört detta förut. Risken är väl att det blir en "Dell" dvs, ingen telefonförsäljare kan berätta om de har det och i deras internetbutiken är dte näst intill att hitta burkarna.

Men OM det är så att de dyker upp på hyllorna blir jag grymt impnerad.

rolandfranss bild

Det är väl positivt om flera av de stora börjar sälja datorer med diverse distros, men jag kommer inte att jubla förrän de börjar marknadsföra det lika som det där andra operativsystemet som är så vanligt förekommande.
Man kan bara hoppas att de landvinningar de gör kommer alla till del, vad gäller lösningar.
nope "sudo rm -rf" doesn't med read manaul really fast...

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

mindlights bild

Vafaaaaaaan.....du hann före mig! Wink
Det är konkurrens om ifrågasättandet nu märker jag.
Får skärpa mig och vara snabbare m a o.

Angående ditt inlägg: Håller med dig i stort.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pcfixarens bild

"enbart Acer har ännu inte börjat sälja Linuxutrustade datorer."

Inte det ?
vad sägs om den här
http://www.pricerunner.se/pl/223-864579/Stationaera-datorer/Acer-Power-S...

eller den här
http://www.pricerunner.se/pl/223-918115/Stationaera-datorer/Acer-Power-M...

även HP hade för något år sedan en modell som såldes med linux
modellen ifråga hette dx2000 vill jag minnas men den var rätt så dyr med tanke fpå vad man fick för hårdvara för pengarna celeron cpu 256 mb ram och 40 gb disk för ca 4000kr inte så prisvärt när det fanns betydligt snabbare modeller för ett lägre pris så den blev troligtvis ingen stor succe och togs därmed bort ur sortimentet.
Det vore ju bra om de ny linuxmodellerna som det nu handlar om gick att köpa utan problem i vilken Onoff, Siba eller Elgianten butik som helst men jag tvivlar på att det blir så inom överskådlig framtid men om alla linuxanvändare i sverige och övriga världen gjorde ett besök i närmsta liknande butik och frågade om detta så kanske det skulle påverka utbudet en del. vem vet

ps
även Toshiba i Italien har haft planer på att böja ta in linuxbaserade datorer i sortimentet
vet inte hur det gick med detta dock
http://news.softpedia.com/news/Toshiba-Could-Also-Ship-Ubuntu-On-Their-N...

_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:

http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se http://ammdata.se

Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

mindlights bild

Det är oundvikligt att Linux kommer vara det föredragna OSet på skrivbordet i framtiden. Däremot måste det få ta tid och mogna och marknadsföring är en del av den mognaden.

Men det kommer...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Om du syftar på svenska Dell så kan det ju bero på att de inte säljer Dell-datorer med Linux på den svenska marknaden, än Smile Förstår om telefonförsäljare agerar ovissa i ärendet för att inte helt skrämma bort en potentiell kund.
-
Hur som helst, partnerskapet mellan datortillverkare och Linux-distributioner tenderar väl att luta mer åt att det är Linux-distributionerna som erbjuder sina distributioner på en viss hårdvara, snarare än att det är datortillverkaren som erbjuder Linux på sin hårdvara. Hänger ni med? För det är mycket riktigt som du säger att Dell "gömmer undan" Ubuntu-datorerna, och det är logiskt med tanke på att det är på det stora hela ganska liten efterfrågan på det. Majoriteten vill fortfarande köpa en dator med Windows på, så utbudet anpassas efter majoriteten. MEN, om man istället besöker Ubuntus hemsida så har det fram tills ganska nyligen varit VÄLDIGT tydligt att man kan köpa Dell-datorer med Ubuntu. En stor banner har synts på förstasidan. Även detta ganska logiskt eftersom det för en användare redan intresserad av Ubuntu och Linux blir en mer naturlig väg att gå. Just nu har bannern ersatts av en annan som gör reklam för Landscape. Men Dell-datorerna går att hitta via Partners-menyn. Ganska så enkelt med andra ord.