Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Det var då ett jäkla tjat!

Hur navelskådande får man lov att bli egentligen? Dagarna i ända håller dom på, distributionsanhängarna. Min distribution är bättre än din distribution! Sämst av alla är Microsoft, som aldrig gjort något gott för datoranvändarna över huvud taget. Vad man då bortser från är att de skapade en marknadsledande variant av operativsystem. Något som Linux nu har gott av, samtidigt som de naturligtvis hämmas av det.
.
Men hur skulle det ha varit om marknaden hade varit lika fragmenterad som de flesta andra marknader är? Hade Linux varit framgångsrikt om det skulle försöka adaptera och imitera 20 olika operativsystem? 30? Det tror inte jag. Samtidigt som Microsoft är ett skitföretag som gör allt för att låsa in användarna i sina egna lösningar, undrar jag om datorvärlden skulle se likadan ut utan dem. Jag säger inte att den per automatik skulle vara sämre, men att den troligtvis skulle se annorlunda ut. Och jag undrar om Linux skulle kunna skörda lika stora framgångar som det nu gör utan Microsoft.
.
Vidare förstår jag inte hur det kan finnas folk som orkar argumentera och gnälla över andra distributioners tillkortakommanden och den egna distributionens fördelar hela _hela_ tiden.
.
En seger för Ubuntu, SuSE, Mandriva, Debian, Gentoo, RedHat, Mint, Fedora, openSuSE med flera med flera är en seger för LINUX som helhet! Världen för Öppen källkod och Fri programvara är så tätt sammanlänkad att det inte spelar någon som helst helst roll vilken distribution man väljer. Användaren är aldrig inlåst till att bara använda ett alternativ. Det står oss fritt att byta när som helst. Allt som krävs är orken att installera (om).
.
Nu kommer säkert någon anal jävel och säger "Du listade inte distributionen [whatever] ovan, den är bäst!" Jag säger, dra något gammalt över dig. Om inte Linux-Sverige kan inse att all fri programvara förtjänar att lyftas fram kollektivt, utan en massa internt gnabb om vilken pakethanterare som regerar, vilken fönsterhanterare som är snyggast och mest genomtänkt, då är vi inte värda att tas på allvar.
.
Då kan vi fortsätta att föra en tynande tillvaro några år till, och gnälla på IDGs forum över alla onda Astroturfers och bakom-kulisserna-mök med omröstningar och avtal.
.
Eller så skärper vi oss och jobbar alla tillsammans mot samma mål för en enda dag på hela året, så att fördelarna med fenomenen Öppen källkod och Fri programvara, inte distributionen/windowsdödaren blaha blaha, framgår för hela svenska folket.
.
Vi är tillräckligt många för att göra det. Vi behöver bara få tummen ur, höja blicken från naveln och jobba stenhårt en ynka dag.
.
Det kommer att räcka.
.
Software Freedom Day

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild

Nåt annat som är illa är när vissa spenderar massor av tid på att gnälla om viktiga och bra projekt som GNU, FSF och liknande. Jag har ingen respekt för sådana personer.
I alla fall, så skall jag prata med lite linuxfolk här i skaraborg och se om man kan hitta på nåt tillsammans för den dagen. Jag jobbar visserligen för fri programvara dagligen men SFD är en intressant idé Smile ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

kanaljes bild

Du listade inte alla distributioner jag använder ovan, de är bäst! Wink

Marcuss bild

du glömde rubix Sad
.
Anyways, bra inlägg!

elwiss bild

"En seger för Ubuntu, SuSE, Mandriva, Debian, Gentoo, RedHat, Mint, Fedora, openSuSE med flera med flera är en seger för LINUX som helhet!"
Jaha, så om man kör OpenSolaris eller BSD så får man inte vara med i din fina klubb .. Sad

(kanske tur att jag inte gör det då Wink )

Kristians bild

Rätt attityd. Ett spadtag är bättre än 10 ord. Vi i sydskåne har en del fuffens för oss med jämna mellanrum. Nog för att vi käkar mycket pizza, men då och då arrangeras det saker. Har du inte möjlighet att komma ner och hälsa på så är du välkommen

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mindlights bild

Du menar att världen inte är svart eller vit?
Att IBM och Novell faktiskt bjäbbar om att Microsoft är elaka och lurar kunder med stängd mjukvara medans de själva drar in STORA pengar på stängda mjukvaror som Lotus Notes och Groupwise?
Att OpenSource-rörelsen måste enas bakom konceptet och inte stirra sig blinda på enskilda detaljer?
.
WOW! Jag säger bara en sak... WORD! Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

cryingfreemans bild

..att det bara är tillsammans som vi kan åstadkomma någon som helst inverkan i mediebruset.
.
Om alla skulle fokusera sina ansträngningar på en enda dag på hela året, eller åtminstone den vecka SFD infaller, skulle vi kunna få upp F/OSS på bordet under fikaraster, i morgonsoffor på tv och i media i övrigt. När alla vet vad F/OSS innebär tror jag att mycket är vunnet.
.
Registrera dig på http://forum.softwarefreedomday.se och posta ett meddelande så ska vi skapa dig en Skaraborgs-tavla som du kan rå om alldeles själv. Smile

_______________________________________

linuxnyheter.se

cryingfreemans bild

Stryk ska du ha! Wink Min pappa är starkare än din.

_______________________________________

linuxnyheter.se

cryingfreemans bild

.. men att jag bara är välkommen om jag inte har möjlighet att hälsa på, ska jag ta det som en freudian slip eller som ett regelrätt ogillande? Wink

För övrigt tror jag att en Fredrik från er redan är aktiv på http://forum.softwarefreedomday.se .. Se till att masa er dit ni andra också, så ska ni få en skinande fin forumtavla att planera er SFD i.

_______________________________________

linuxnyheter.se

cryingfreemans bild

..potato. OpenSolaris och BSD funkar hur bra som helst. Fri programvara som fri programvara. Alla är välkomna att fira Software Freedom Day. Kanske till och med de som utvecklat under MS-PL? Wink

_______________________________________

linuxnyheter.se

mikaeljs bild

Reggad nu och postat meddelande Smile ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Kristians bild

Ett "inte" för mycket Wink

Förra året ägnade vi åt muntlig "linuxraggning" och skivutdelning - det vore trevligt att göra något liknande igen

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

pluns bild

Nope... tror inte det.
.
Klarar man inte av att prioritera fram 3 distar till en nybörjare att välja mellan dvs OpenSuse, Ubuntu samt ev Fedora så får det vara.
.
"Stollarnas paradis"....
.
Givetvist så får de andra distarna sina avändare om vi blir fler....
Software freedom för mig...
.
Sen står jag inte ut med FSF-RMS pladder...värsta jag vet... urrkk!

fredrikperssons bild

Bäste Kristian, läser du inte dina mail? Det är ju ny kampanj på gång den 12/4

----------------------------------------------------
Jag faller för grupptrycket....
MöLUG - Svenska OSS-bloggar
Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson

cryingfreemans bild

Vad du tycker om Stallman och alla som är mindre pragmatiska än Bruce Perens och Linus Torvalds det vet vi redan. Smile
.
Givetvis skall man inte promota 400 linuxdistributioner under en publicitetsdag. Det är ju precis det jag säger. Att alla håller på och distributionskrigar splittrar ju hela F/OSS-rörelsen. Om de som gillar Slackware, Gentoo, Rubix, OpenSolaris, FreeBSD, Knoppix, Damn Small Linux, Linux From Scratch, Sabayon, Pardus, Mint osv. framhärdar i att just deras dist är den som är bäst för precis alla som börjar använda Linux kommer vi ju ingen vart.
.
Tror du att vi under SFD kommer att gå och dela ut Gentoo-, Slackware- eller LFS-skivor (eller för all del resten av de 400+) till folk så tror du fel. Det kommer att bli de två-tre du nämnde ovan, eftersom det är störst support-community bakom, de är enkla att sätta upp och utgör ett bra första insteg i F/OSS-världen. Om vi kan få även de som inte använder de stora distributionerna att inse att dessa duger för att lotsa in nybörjare i F/OSS-världen, då har vi vunnit mycket.
.
Nej, de kanske inte är enklast. De kanske har små problem, fula och osmidiga och ditten och datten. Men om vi hela tiden ska bygga upp en supportorganisation kring de "bästa" linux-distributionerna så kommer det aldrig att bli någon F/OSS i framtiden. Vi har stark uppslutning kring Ubuntu och kring (open)SuSE.
.
Låt oss använda detta till att få in användarna först och främst, och sen berätta om alla alternativ som finns.
.
Nybörjare behöver hjälp, och många nybörjare behöver mycket hjälp. Det går inte att åstadkomma med 7 medlemmar på ett obskyrt forum där max två pers är inloggade samtidigt. Det behövs install-partyn runt om i landet, där nyfikna kan komma och få sina datorer installerade. Det behövs ett forum med många hundra aktiva som kan ta över bördan av support från varandra. Det är detta som Software Freedom Day är till för.

_______________________________________

linuxnyheter.se

mikaeljs bild

Det är totalt ointressant vad plun har att säga om fri programvara, öppen källkod, linux etc. Tror inte dessa ämnen skulle få något positivt av att plun talar för det. Det är bara hatisk propaganda, felaktigheter osv. Plun borde luta sig tillbaka och vänta med att prata om detta tills han blivit lite av en linuxveteran. Så om fem år så kanske man kan se lite annat men risken är att det är kört där... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Kristians bild

Min elektroniska brevlåda har visat sig rymma stor visdom.....

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

cryingfreemans bild

.. över vad som förenar era strävanden och vad som skiljer dem åt, så ska ni se att ni har mer gemensamma åsikter än sakfrågor som ni tycker olika om.
.
Öppen källkod och Fri programvara är en rörelse som rymmer både fundamentalistiska idealister, idealister, pragmatiker och fundamentalistiska pragmatiker. Att alla har sina principer och slåss för dem är naturligt.
.
Men ett principiellt religionskrig gör inte någon rörelse något gott, speciellt inte om det som förenar är större än det som skiljer oss åt.
.
Trots att vi tycker olika om många saker så är det tanken om framgångar för FOSS som förenar oss. En sak som dock är helt säker, alla som involverar sig måste tro på tanken om Software Freedom Day, annars är det ju meningslöst för dem att engagera sig.

_______________________________________

linuxnyheter.se

mikaeljs bild

Hade Plun fokuserat på vad han tyckte var bra med Linux, Öppen Källkod och Fri Programvara istället för att nämna en massa skit om stallman och fsf så hade jag inte brytt mig.
Mina och pluns åsikter skiljer sig stort. Jag tycker det är bra med mångfald. Jag ser inte Suse och Ubuntu som dom viktigaste distarna. Jag tycker att FSF och Stallman gör mycket bra och är oerhört viktiga. Jag pratar om GNU/Linux och Fri Programvara då det är det viktigaste för mig. Mina åsikter liknar mycket det som man finner på gnu.org och fsf.org.
.
Jag har kört linux sen 1997 och har sett mycket av hur saker har utvecklat sig. Ubuntu har med sitt intåg i linuxvärlden skapat andra möjligheter vilket är bra, men ubuntu verkar också ha lockat till sig en grupp användare som vill ha bort dom som gjorde allt möjligt. Ubuntu hade inte existerat utan exempelvis Stallman eller FSF. Man behöver inte gilla allt en person gör. Jag vet ingen person som jag gillar fullt ut. Dock respekterar jag många för vad dom åstakommit och fortfarande åstakommer.
. ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

cryingfreemans bild

Jag håller med om att det är viktigt att ge andra cred för vad de åstadkommit.
.
Utan GNU skulle inte Linux ha varit någonting idag, eftersom Linux inte hade haft några tillämpningsprogram eller för den delen en kompilator att köra.
.
Det Ubuntu har gjort är att ha lockat till sig användare som inte är lockade utav Linux frihetliga och/eller politiska aspekter, utan har andra bevekelsegrunder. Det finns idag gott om alternativ att välja mellan:

1. Man behöver inte traggla med licensnycklar
2. Pakethanteraren sköter installation snyggt och enkelt
3. Det är coola skrivbordseffekter
4. Allting är gratis
5. (Nästan) allting är fritt
6. Jag har kontroll över vad som körs
7. Jag är inte beroende av något företag
8. Jag kan pilla i mina installerade program
9. Jag kan skriva egna program
10.Jag kan anpassa _allt_ till att bli precis som jag vill ha det.

Vad som är viktigt när man marknadsför något är att appellera till "kundens" (i brist på ett bättre ord) bevekelsegrunder, och inte i första hand till sina egna.
.
Debian kan passa dig väldigt bra, eller gNewSense eller Mint, men det är i första hand inte dina preferenser som är viktiga. Linux är så brett att alla kan använda det av sina egna skäl, det gäller bara att hitta dem.
.
På ett partikonvent för Vänsterpartiet kan man bygga på att Linux är ett system som bygger på Marx teorier om "åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga".
.
På ett partikonvent för Folkpartiet kan man kanske betona de liberalistiska idéerna bakom Fri programvara och Öppen källkod.
.
För en moster som vill ha en dator som Bara Funkar (tm) kan man visa henne hur enkelt det är att installera program och uppdatera med pakethanteraren, och att använda i allmänhet.
.
För en gamer kan man visa hur Wine kan köra de coolaste spelen, och hur många tuffa FOSS-spel det finns. Och så kan man visa hur häftiga skrivbordseffekter man kan få genom Compiz.
.
Men man måste rikta sig till målgruppen. Till det mesta fungerar mainstream-distributionerna (som Ubuntu och openSuSE) bäst, enligt min åsikt. Inte minst eftersom de är enkla att komma igång med och kompromissar på ett bra sätt mellan idealism och användbarhet.
.
När sedan människorna man lockat över till Linux väl är inne i fållan och inser vilken potential som finns, då kan man guida dem vidare mot andra distributioner som passar deras behov. Så kan man installera "vrms"-paketet och köra med jämna mellanrum för att visa dem att de kör 99,5% fri programvara på sin dator. Så blir de nöjda över att de kör i huvudsak fri programvara också.
.
Idealet hade givetvis varit om siffran hade varit 100%, men jag tror inte att det är så många som i allmänhet är beredda att kompromissa med användbarheten i så hög grad.

_______________________________________

linuxnyheter.se

mikaeljs bild

Finns inte så mycket att tillägga till det som du sagt egentligen. Håller med om det mesta. Dock valet av distribution beror helt på hur situationen ser ut. Jag kan ställa mig och dela ut ubuntu/suse-skivor på stan förrutsatt att dom sen gör arbetet själva. Har jag installparty eller på nåt annat sätt behöver vara den som visar/sköter installation då väljer jag Debian.
Även om man vill ge support på andra distributioner så är det alltid inte så lätt. Även om jag kan hitta tillräckligt med information via google etc för att komma vidare med denna support. Då är det oftast smidigare att fokusera på den distributionen som man kan själv.
Ubuntu må vara enklare men jag finner Debian att vara stabilare och mer pålitlig. Smile
.
Sen så finns det alltid saker man inte gillar med dom flesta personer. Ta till exempel Eric S Raymond som är en vapengalen amerikansk fundamentalism. Han har egenskaper som jag nästan avskyr medans det finns saker han gjort som jag har stor respekt för. Stallman har sagt saker som man inte håller med om men han förtjänar stor respekt. ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

svenduss bild

Undrar ibland om Linux pigviner har sans för Humor ?

---

Svendus

jensos bild

Förhoppningsvis kan vi återgå, till den respekt som fanns. För andra distributioner och personersval av distribution, som fanns för några år sedan.

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

jentins bild

För min del så tycker jag de olika distributionerna är som kvinnor, antingen fastnar man för en o håller sig till den hela livet. Eller så testar man lite olika innan man finner den rätta.

Enda fördelen med distributioner är att, det är ingen som slår en brödkavel i huvudet på dig om du skulle känna för att vara otrogen :=)

-------------------------------------

www.jentin.com

montahues bild

nu jämför du linuxdistar med seriefiguren fridolf's fru. ett vanligt misstag bland de datornerdar som inte kan skilja fiktion från verklighet.

Kristians bild

Verkligheten överträffar alltid dikten, på gott och ont Smile

---------------------------------------

 

montahues bild

Det var ett djävla nice brandtal det där (inte ironi).

Men du missade att nämna att AmigaOS är den bästa disten;)

*suck* 1200'n står i garderoben med philipsskärm o allt, ska ta fram den i morrn o fingra på den. http://safir.amigaos.se På det här forumet handlar det inte om mjukvara, bara en frustrerad önskan om hårdvara.

 

iampenguins bild

"Vad man då bortser från är att de skapade en marknadsledande variant av operativsystem."

 

Kanske för att de inte gjort det..

mindlights bild

Du får gärna vidareutveckla det där?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...