Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: Projekt familjevideo(VHS) -> MPEG4

Länge har jag känt att "någon" borde migrera familjens videofilmer ifrån VHS till digital form. Trots år av väntan har denne "någon" lyst med sin frånvaro, så nu strax före påsk tog jag äntligen tag i saken och införskaffade en videokonverterare. Köpet gjorde helt på vinst eller förlust då jag inte på förhand kontrollerat ifall adaptern skulle fungera med Linux - men lite spänning i vardagen ska man ju få ha. Väl hemma pluggade jag i USB-kontakten och spänningen var olidlig. Som ett trollslag ploppade en enhet video0 upp under "/dev" och dmesg signalerade att den hittat en "Pinnacle Dazzle DVC 90/DVC 100". Jag startade mplayer genom "mplayer tv://" och tog tio skutt upp i luften när mjukt flytande vacker VHS-video började strömma ut ur min skärm. Trots diverse trixande fick jag inget ljud, lösningen blev att dra en ren ljudkabel och plugga in till "line in". Dock har jag inte funnit något fungerande sätt att få mplayer att fånga ljud ifrån /dev/dsp".

Istället delar jag på processen och spelar in ljudet via gnomes mediaspelare (out.mp3 nedan) medan videosignalen samtidigt fångas och kodas av mencoder genom

mencoder tv:// -ovc lavc -o out.avi

För att förhandsgranska det mixade resultatet använder jag

mplayer out.avi -audiofile out.mp3 -delay 0

Justera "delay"-optionen så att ljudet synkas med bilden. Därefter görs mixningen genom

mencoder out.avi -audiofile out.mp3 -oac copy -ovc copy -delay 0 -o resultat.avi

Jag är mycket nöjd med resultatet rent kvalitetetsmässigt. Det som saknas är möjligheten att spela in ljud och bild i samma process så att man slipper den manuella synkningen. Om någon vet hur så är jag mycket tacksam för tips

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

En närmare studie av dmesg utdata visar att systemet inser att konvertern har en ljudkrets men drivrutin saknas. Dock ges ett produkt-ID som jag ska googla på när jag kommer tillbaka ifrån 56kb-land.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

hoths bild

Jag tog en något dyrare(?) väg och köpte en kombinerad VHS-bandare och DVD-brännare. Mest föe att min gamla VHS ändå hade givit upp andan och banden bara låg där och samlade damm. Om jag har konverterat allt än? Nää, det var ju bara nått år sedan jag köpte den...
Vi köpte strax efteråt en större TV. VHS gör sig verkligen inte på en stor TV. ;-(
 

Fördel:
- det går snabbt och enkelt,
- bild och ljud synkade
- kvalitet vid överföring inställbar
Nackdel:
- Sedan skall man ju ha tid att göra det också...

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

jonasbjorks bild

Ännu en kul ide från Kristian! Jag uppskattar att du dokumenterar hur du gör så andra kan göra samma sak. Bra jobbat igen, Kristian!

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Jag övervägde också att köpa en sådan, men eftersom jag redan har en DVD kändes det dumt (fick dock lägga ut ganska många hundrlappar på adaptern). Sen känns DVD-formatet aningen överdimensionerat jämfört med den kvalitet som banden har. Vi har "bara" 8 stycken 3-timmarsband så du kan gissa hur jag spenderar påskhelgen Wink Lyckligtvis behöver maskineriet bara passning vid start och avslut.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

hoths bild

Vi har liite fler band och har även en annan DVD-hårddiskinspelare. Jag hade knappast köpt denna heller om vi hade haft en fungerande bandare. Upptäckte för övrigt då att det var nästan omöjligt att hitta en ren VHS-bandare. Den (enda!) som fanns var billig smäck av tveksam kvalitet. Kändes billig redan att ta i. Upplevdes nästan som om formatet var dött... Wink

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

Släng över banden och en usbhårddisk på 3x12GB så skickar jag tillbaka filmerna i DV-format till dig så du kan klippa och klistra lossless.
Är lycklig ägare till en VHS/MiniDV-bandare med firewire ut. Den kör VHS rakt ut på firewire Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Man tackar men jag har redan överfört hela samlingen med gott resultat Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------