Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vilka utvecklingsverktyg använder ni?

Jag är nyfiken på vilka verktyg ni utvecklare använder. Kör man med eclipse/netbeans/visual studio/slickedit eller håller man sig till emacs/vim/geany/gedit? Vad används för versionshantering? Ingenting, patchar, CVS, SVN, GIT, Bazaar?
Vilket byggsystem används? "Det inbyggda i IDE:n", comp.sh, manuell makefil, automake, cmake?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iveqys bild

Jag använder vim tillsammans med make och subversion.

Vim är underbar och riktigt riktigt bra. Nackdelen är att det krävs att man kan vim ordentligt för att tjäna på det. Skriver man mycket text eller utvecklar mycket så rekommenderar jag att man använder en ordentlig textedtor som man lär sig. Vim har fördelen att jag kan använda den till labbrapporter och allt annat skrivande (som till exempel det här).

Jag skriver en hel del hemsidor med en massa php. Då är vim underbart eftersom jag kan ssh:a in till servern, köra vim lokalt på servern och sitta med webbläsaren bredvid min terminal (widescreen är underbart).

make använder jag för att jag varit för lat för att lära mig något annat. Jag kan inte heller make tillräckligt bra. Detta är dock något som jag inte har prioriterat tillräckligt mycket men som funkar bra.

subversion använder jag till och från. Jag har inte särskillt mycket nytta av det själv när jag skriver egna projekt och när jag skriver tillsammans med någon annan kan de oftast inte hantera utvecklingsvertyg så som subversion.

Utveckling och skrivarbeten med andra blir ofta i gobby.

Jag funderar på att lära mig git. Dock har jag inget behov av det än sålänge.

Bra iniativ med den här tråden. Vad använder du själv?

jonasbjorks bild

Jag har ingen favorit utan brukar köra det som finns till hands. Tror inte man skall binda upp sig på en miljö utan klara flera. Skall jag ändå utse en vinnare måste det bli Eclipse som jag började med nyligen (förra året) och gillar skarpt. EMACS fast 2000-tal nästan Wink Versionshantering kör jag CVS, Subversion och numera lite Bazaar också. Varför så många olika? De projekt jag jobbar i ligger på publika servrar (berlios.de och sf.net t.ex.) och jag kör det de erbjuder, orkar inte bråka om att VCS1 är bättre än VCS2.. Wink Bazaar kom jag i kontakt med genom Ubuntu, har ett bzr-repo hos dem på launchpad där jag försöker förstå hur det fungerar. Ovanför nämns det att det är smidigt att logga in med ssh och köra vim direkt där.. Hört talas om X11-forwarding i SSH? "ssh -Y host.server.com gedit" fungerar lika bra, du loggar in med SSH och startar gedit på maskinen du loggar in på.. Gedit kan naturligtvis bytas ut mot den editor du vill köra..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

trappskis bild

det blir mycket Visual Studio ska erkännas eftersom det är IDE:n som används i skolan... Tyvärr finns det mycket att gnälla på i VS även om det i överlag är ett hyffsat trevligt IDE. Kraschbenäget som fan och ibland extremt trögt. Samt får du inte kompilera din kod om det inte ligger i ett projekt som automatiskt måste ligga i en Solution för att göra det hela extra jobbigt.
Iom detta blir din stackars katalog där du från början bara hade tänkt haft lite källkod överbefolkad av andra filer som Visual Studio behöver. den största platsätaren är Intellisense database som tar upp flera gånger mer plats än vad din kod gör.
Men även Dev-cpp används.
&nbps;
Körde nano en sväng när vi hade en kurs när vi satt i Linux... la in lite syntax-highligting så blev det fint.
 
Javan kodades i Notepad++
Jag installerade faktiskt Eclipse en sväng. Men jag gillade inte Eclipses pysslande med Workspaces heller. Så det försvann innan jag riktigt satte mig in i den. Åas. tilltalade mig UI:t inte helt.
Netbeans ligger installerat men jag har klarat mig bra utan hittills så.
Inte helt kär i interfacet där heller.

Den labben vi gjorde med en optimerings funktion för AMOS kodades direkt i AMOS med dennes egna LISP-tolk.
 
 
Senaste kursen har jag dock använt Dev-Cpp hemma och VS i skolan när det kodats. det har varit C och C++ då som kodats.

 
Körde SVN när jag och en polare gjorde ett projekt ihop för att hålla lite koll på koden. Fungerade riktigt smidigt där.
 
Byggsystem... pft. Allt kompileras manuellt Tongue
Nja inte riktigt IDE:n inbyggda är det som gäller.
Smidigast så...
Lite pillande med parametrar och ev. paths bara.
Javan gjordes manuellt men.

Bäst UI av alla IDE:N har nog Dev-Cpp. det är avskalat och utan lull-lull. Synd bara att det inte utvecklas längre då det finns lite småbuggar kvar som skulle må bra av att fixxas.

mikaeljs bild

wingide/vim/spe
git
scons ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

alberts bild
  1. emacs
  2. svn
  3. Makefile/automake/"make menuconfig"

Redigerat. På jobbet använder vi "make menuconfig", samma system som Linuxkärnan använder. Hemma brukar jag använda en manuell Makefil om det är ett litet projekt med alla filer i samma katalog. Om det är ett större projekt använder jag automake. En fördel med det senare är att det är väldigt enkelt att debianisera ett paket som använder automake. Alltså att göra .deb filer av det som går att installera på debian-baserade system (t.ex. Ubuntu).

algells bild

Eftersom jag nu utvecklar mest när jag är på jobbet så nämner jag det som jag jobbar med där. Utvecklingen sker på OpenVMS maskiner och vi använder därför HP CMS som versionshanteringssystem och HP MMS som byggsystem.
Texteditorn jag använder på jobbet är dock samma som hemma, dvs Vim.

fsns bild

1. Eclipse

2. Subversion

3. Maven

rickards bild

gvim
subversion
gdb
automake
och kanske valgrind då och då

...är nog de som går hetast

Kristians bild

Emacs, bazaar och cmake. Den första är precis som vim lite knepig i början innan man lärt sig den riktigt - men därefter har man en universalmiljö som man verkligen kan röja runt i. De andra två är väldigt lätta att komma igång med och fungerar riktigt smidigt.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

iveqys bild

x11 forwarding (som jag brukar köra med ssh -X, men det borde väl inte vara någon prestandaskillnad?) är mycket mycket långsammare och ibland helt olidligt långsamt.

Det är inget alternativ. En del bra klienter har dock möjligheten att köra ett program lokalt men editera en fil över en ftp eller ssh anslutnin (ja vim kan göra detta med). Det kan vara ett alternativ. sen finns ju fuse också så att man kan montera en ssh anslutning som en lokal mapp. Möjligheterna är många med linux som ni alla vet.

Har inte hittat något program som kan mäta sig med vim när det gäller stora filer eller långsamma anslutningar än. Vim är skrivet för just detta...

en häftig sak är de gånger jag suttit på internetcafé och skrivit om min hemsida från min hemsida med hjälp av anyterm

Kristians bild

http://www.codeblocks.org/

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

iveqys bild

varför bazaar istället för git och vilka fördelar ser du med cmake?

trappskis bild

Jag som hade fått för mig att den också var ganska död... Men det verkar onekligen inte så. Kanske ska orka kika in den vid tillfälle då.

fsns bild

x11 forwarding (som jag brukar köra med ssh -X, men det borde väl inte vara någon prestandaskillnad?) är mycket mycket långsammare och ibland helt olidligt långsamt.

 

Mmmm, med lite tricks kan man använda lbxproxy, low bandwidth X proxy. Då blir det snabbare. Jag överlåter åt alla att googla på lbxproxy själva.

 

Har inte hittat något program som kan mäta sig med vim när det gäller stora filer eller långsamma anslutningar än. Vim är skrivet för just detta...

 

Nepp. Vi är skrivet för att vara en visuell editor i kontrast till ed, som var radorienterad. Att det fungerar bra över långsamma anslutningar är en effekt av att den är teckenbaserad, inte ett designmål. ed är ännu effektivare än vi om man räknar i antal överförda bytes för användargränsnittsuppdateringar. Vi är helt enkelt en lycklig kompromiss i detta avseende.

Kristians bild

Bazaar är busenkel att starta med och är liksom git distribuerad. CMake har en enkel syntax i motsats till tex. automake. Det är enkelt att bygga beroendeträd och att skriva byggregler. De script som automake genererar förutsätter att scripten kommer köras under någon form av UNIX (eller cygwin på windows). CMakes syntax är i sig portabel men scripten som genereras är anpassade till aktuell platform (ett skäl till att KDE har gått ifrån automake till cmake, då man vill kunna bygga KDE på Microsoft Windows). Slutligen tillåter cmake "out of source builds", vilket gör det smidigt att korskompilera.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

iveqys bild

tack jag ska kolla in det. Det hade varit trevligt att ha...

angående vi så bifogar jag en text som förklarar bättre vad jag menar.Källan är http://www.theregister.co.uk/2003/09/11/bill_joys_greatest_gift/

No. It took a long time. It was really hard to do because you've got to remember that I was trying to make it usable over a 300 baud modem. That's also the reason you have all these funny commands. It just barely worked to use a screen editor over a modem. It was just barely fast enough. A 1200 baud modem was an upgrade. 1200 baud now is pretty slow.

9600 baud is faster than you can read. 1200 baud is way slower. So the editor was optimized so that you could edit and feel productive when it was painting slower than you could think. Now that computers are so much faster than you can think, nobody understands this anymore.

The people doing Emacs were sitting in labs at MIT with what were essentially fibre-channel links to the host, in contemporary terms. They were working on a PDP-10, which was a huge machine by comparison, with infinitely fast screens.

So they could have funny commands with the screen shimmering and all that, and meanwhile, I'm sitting at home in sort of World War II surplus housing at Berkeley with a modem and a terminal that can just barely get the cursor off the bottom line.

It was a world that is now extinct. People don't know that vi was written for a world that doesn't exist anymore - unless you decide to get a satellite phone and use it to connect to the Net at 2400 baud, in which case you'll realize that the Net is not usable at 2400 baud. It used to be perfectly usable at 1200 baud. But these days you can't use the Web at 2400 baud because the ads are 24KB.

oabocws bild

SXEmacs (med SLIME, of course), ACL (ibland även LW). git, gnu arch, cvs (beror på vilket projekt det rör sig om), dito med make etc.