Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Pardus!

Jag blev nyfiken idag då jag läste om Fedora 9 här på LP dock inte tillräckligt nyfiken på just denna distribution. Däremot på Pardus. Vad är Pardus? Jag har aldrig hört om distributionen förut. Men om det är så att den har en väldigt bra autokonfigurering och hårvarokonfigurering är den helt klart värd att titta närmare på enbart för att sprida Linux vidare.

Är också nyfiken på PiSi, pakethanteraren i Pardus. Hittade denna wiki artikel http://en.wikipedia.org/wiki/Pardus_(operating_system) distributionen är tydligen utvecklad från början av UEKAE och version 1.0 har funnits sen -2005.

Jag kör för närvarande enbart Gentoo och Debian personligen. Det fungerar bra för mig. Kan se att Pardus från början är baserat på Gentoo här http://www.linux.com/articles/59677

Det verkar dock som Pardus har gått sin egen väg genom åren. Distributionen har bland annats konstruerats om från grunden.Utvecklingen verkar ha gått framåt på alla sätt då pardus numera har sin egen pakethantare, egen brandvägg, och egna enkla sätt att stänga av startupptjänster(demoner). Pardus går att ladda ner härifrån http://pardus-linux.se/index.php.

Det som gjorde att jag blev extra nyfiken på pardus var för att det finns de som påstår att de fått igång wlanet efter en grundinstallation. Jag har dock inga möjligheter att verifiera dessa uppgifter utan kan bara anta att det verkligen är så.

Hoppas denna dist är något som går att sprida vidare till de som inte är linuxentusiaister. Mina försök med att sprida Ubuntu 7.10 har redan resulterat i att en person har bytt tillbaka till Windows 98.

Hursomhelst för att köra mitt W-lan på min laptop med Debian jag sitter på så behöver jag bara skriva wlan numer utifrån terminalen.Detta efter jag skrev ett alias i /root/.bashrc

Raden följer nedan kanske kan komma någon annan Debian användare till nytta.

alias wlan='ifconfig wlan0 up && iwconfig wlan0 && iwlist wlan0 scan && firestarter'

Hoppas att pardus kan bli den distributionen som jag kan locka folk över till linux med. För jag vet att saker folk tycker är riktigt bra sprider de vidare Smile Det var allt för mig denna morgon.