Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

E-leg

Hej på er.

Jag tänkte skaffa mig eleg. Sökte här i forumet och hittade lite om det. Det verkar som att det funkar under linux, varjefall under ubunty. Jag använder själv suse. Det kanske finns någon där ute som har eleg och kör suse.

Tack på förhand.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag använder Swedbanks bank-id och det fungerar i SUSE och Ubuntu (vilka jag testat).

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

rolandfranss bild

Det enda jag har märkt av som problem ibland är att appleten för inloggning inte vill, men det är nog java som spökar lite.

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

gulfs bild

Det jag glömde att berätta var att jag har sebanken. Dom använder eleg från telia. Detta funkar under linux. Telia lämnar dock endast suport på ubuntu och ingent annan dist. Själv annvänder jag suse 10.3. Ett problem jag råkade utför var att första försöket att logga in misslyckades, men vid ett andra så lyckades det. Detta gälde både vid telias test på deras hemsida samt när jag godkände min deklaration.

alberts bild

Funkar det med Handelsbanken också? Det skulle vara smidigt att göra sina ärenden med försäkringskassan (VAB-dagar) via Internet, men det verkar vara knepigt att få igång Bank-ID med Handelsbanken under Linux. Därför skriver jag på pappersblanketter just nu. Jag äger ingen Windows-licens och tänker inte göra Bankärenden med en piratlicens. På jobbet kör vi också Linux.

tux-svens bild

över Nordea och deras Win-krav för e-leg. (Jonas föreslog att jag skulle byta bank, som han gjort) Nu hittade jag emellertid denna länken. Fast det är klart, med min närmast religiösa övertygelse om Linux-systemens förträfflighet så kan jag ju inte ens hämta hem certifikatet, eftersom det då krävs windows!! Wink
Någon som provat detta? http://www.ubuntulinux.se/node/1444
EDIT: Av Kristians inlägg uppfattar jag att man kan installera IE under Wine och ta hem den rackarns filen utan Windows. En lösning som skulle smaka fågel. Smile
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jonasbjorks bild

Ingen egen erfarenhet av Handelsbanken.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tufftuffs bild

Handelsbankens BankID funkar med java i Linux. Problemet är bara att få tag på det, Handelbanken använder ett certifikat (kallas för e-legitimation!) och ett Windowsprogram för sina egna tjänster! För linuxanvändare finns något slags block med engångskoder, det går att sköta betalningar och sådand den vägen. Men jag tror inte det gäller alla tjänster. Vid en snabbkoll tycks det krävas Windows för att få BankID, både som cerifikat och som smartcard.

//TuffTuff

alberts bild

Engångskoder funkar bra under Linux. Jag använder dem för räkningar. Men det räcker inte med engångskoder för Bank-ID. Jag har ett certifikat och Windowsapplikationen och för ett par år sedan fick jag igång dem under Wine. Problemet var att jag även behövde Internet Explorer under Wine för att det skulle funka. Enormt meckigt. Det skulle vara perfekt om det räckte med en Java-applikation och ett certifikat, helt utan Wine. Går det?

tufftuffs bild

Jag förstår inte riktigt vad du frågar. BankID fungerar under Linux som jag skrev. Det som krävs är SUN java, kör med 1.6 under Linux och SeaMonkey.
 
Har du provat att skaffa BankID med din inloggning? Jag tror att för få tag i det krävs Windows 2K, XP eller Vista med IE eller Firefox2, alternativt Mac 10.4 och Firefox2. Dessutom NexusPersonal och SUN java. Kanske Firefox funkar under Wine?
 
Själv har jag en gammal maskin med Win98 och Mozilla, SUN java 1.5, samt en äldre version av NexusPersonal. Det gick utmärkt att få ut BankID med det. Men jag misstänker att det blir problem när e-leget skall förnyas.
//TuffTuff

Kristians bild

Jodå, firefox funkar fint under wine. Behöver man IE och/eller vill automatisera installationen av grundläggande windowskomponter i wine finns http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Installation

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------