Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ISO and IEC approve Office Open XML document format standard

The International Standards Organization (ISO) and International Electrotechnical Commission (IEC) have approved ISO/IEC DIS 29500, Office Open XML File Formats as an International Standard. Approval requires at least 2/3 (i.e. 66.66 %) of the votes cast by national bodies participating in ISO/IEC JTC 1 to be positive; and no more than 1/4 (i.e. 25 %) of the total number of national body votes cast negative. Both of these criteria were achieved, with 75 % of votes cast by national bodies participating in ISO/IEC JTC 1 being positive and only 14 % of all national votes cast being negative.
EDIT, ISO
http://www.iso.org/iso/pressrelease.htm?refid=Ref1123
.
Källa
http://www.ecma-international.org/news/TC45_current_work
/ISO_and_IEC_approve_Office_Open_XML.htm

EDIT obruten länk http://shorl.com/drostikapudredu
.

MS presspass
http://www.microsoft.com/presspass/press/2008/apr08/04-01OpenXMLVotePR.mspx
.
OpenStandards
http://www.consortiuminfo.org/standardsblog/article.php?story=2008040103...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag börjar med att berätta att jag knappast är insatt i frågan. Vill ändå delge mina funderingar. Att ISO kan köpas fick vi ju tillfälle att se i den svenska omröstningen. Visst kan jag ha en del åsikter om det. Vi håller oss till sakfrågan en stund: Microsoft får igenom sitt OOXML som en standard. Min första tanke är What's the problem? Microsoft har alltså släppt en standard öppen. Är inte detta vad vi alla vill? Ha öppna standarder? Ok, man kan hata Microsoft man kan till och med hata OOXML. Men bortser man från känslorna borde detta vara något gott. Standarden är på runt 6000 sidor skriver någon här i tråden. Och? Skall vi desstutom börja kräva att en standard får inte vara större än X antal sidor? Jag tror inte att det är bra att gå ut med ett hat mot detta. Snarare håller jag med dem som förespråkar att vi skall hjälpa OpenOffice att nå ut till användarna. Då spelar det ju ingen roll om OOXML är öppet eller ej - dvs den dag ingen använder det. Vi skall nog inte lägga för mycket känslor i det här, hade det varit Firman AB som släppte en öppen standard skulle vi varit lika arga då? Nej, jag tror det handlar om att det är Microsoft och deras dokumentformat. Inget annat. Sen kan vi ha synpunkter på ISO och hur man får igenom standarder där.. men det är en annan fråga och knappast vare sig Microsofts eller OOXML's fel.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tux-svens bild

Justerar även min signatur något så att den fortfarande passar. Det som äcklar mig är att Microsoft kan köpa sig en standard. Men nu är också mitt förtroende för standardiseringskommissioner sänkt för alltid.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hanss bild

borosens bild

Hur har det gått med de tekniska brister som fanns i det ursprungliga förslag som lämnades in till omröstning?
Har de rättats?
 
Jag tror inte att bristerna har rättats till, det har gått för kort tid för det, som använts för att debattera, käbbla och rösta.
 
Om de inte rättats så innebär det ju att ISO inte på något sätt är en garant för kvalitet.
Eftersom kvalitet inte är förknippat med ISO, så borde kommande standardiseringsarbeten kunna gå mycket fortare.
 
Hoppas jag har fel.

polters bild

Jag kommer konsekvent vägra att använda detta format. Jag fortsätter att skicka inlämningar i PDF. Denna process äcklar mig.
Hur ska man behålla förtroendet för ISO?
Ingenting som har 6000 sidor specar bör ens släppas in genom dörren.

trappskis bild

Synd att inte det här var ett kollektivt dåligt Aprilskämt Sad

mandolins bild

ISO kan äta fiskbullar och bli tillsagda på skarpen.

cryingfreemans bild

Debatten kommer nog att härja vidare längre än vad omröstningarna beträffar.
.
Det är inte konstigt att standarden är på 8000 sidor (numera), då alla applikationer verkar spara i sina egna XML-taggar. Den kände OOXML-kritikern och ODF-utvecklaren Rob Weir utvecklar detta på sin blogg:
.
http://www.robweir.com/blog/2008/03/disharmony-of-ooxml.html

_______________________________________

linuxnyheter.se

Lasps bild

Verkar som om Microsoft kanske har tagit ut segern i förskott!!
http://www.idg.se/2.1085/1.153425
Vad är det förnuftiga i detta?
Borde vi ha agerat starkare tidigare?
.

_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

sloopys bild

Jag kanske är fel ute men blev inte ODF iso certifierat för några år sedan ?

hoths bild

För att knyta ihop aktuella trådar i ämnet.
 

Läs mer på
http://www.linuxportalen.se/node/9480

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

jonasbjorks bild

Efter en sådan här tråd är det intressant att höra vad ni tycker om detta.. Last month we announced that we would update the Office product so that the ODF translators could natively plug into Office and give people the same options they get from the other file formats. People will be able to set ODF as the default format in Office if that's what they want by simply installing the translators and then changing their settings. . De som kör Microsoft Office skall alltså kunna sätta Open Document Format (ODF) som standardfilformat. Hur ställer ni er till det? Det måste ju vara mardrömmen.. Källa Fick frågan tidigare ikväll om vad jag tycker om OOXML och gav ett mycket bra svar. jag väljer ju själv att inte använda det (ooxml), så vad är problemet? att jag inte kan tvinga andra att välja ooxml? som om jag har rätten att bestämma över andra. Kanske är tänkvärt för en del som har massor av åsikter kring OOXML.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pluns bild

Jo men det här är inte oväntat...
.
Förhoppningsvist så blir det slut på en massa käbbel och
underliggande orsaker som vissa haft.
.
Amerikansk press har den här karikatyren: (förstorat den lite)
http://pix.nofrag.com/5/b/3/bc08d4e49a78f3ba01a88020f80fe.html
.
I stället för att hata MS ska vi sprida OpenOffice.

Länk som SKA spridas http://sv.openoffice.org/

Slutligen så skulle TPB torpederas angående MSOffice torrents, skicka upp en hög falska... Smile

hoths bild

De hann bara igenom en bråkdel av bristerna. Sedan rann tiden ut och de kvarvarande behandlades inte utan godkändes rakt av. Helt enligt reglerna...

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

borosens bild

Det har ingen större betydelse för mig som person.
Jag har bara blivit en illusion fattigare, att ISO stod för kvalitet.
Det var ingen uppfattning underbyggd av fakta, utan bara något jag tog för givet.
 
OOXML är redan en ECMA-standard, behövs inte ISO för att göra den tillgänglig. Att den är tillgänglig är bra.
 
Jag vet inte vilka brister det finns i ODF, kan hända att den är värre än det som låg som till grund för ISO-omröstningen om OOXML.
Det som gör mig lite ledsen, är anledningen till hela denna historia. Organisationer och myndigheter har höjt rösten för att endast öppna standarder skall användas, för att säkra möjligheten att tillgodogöra sig dokumenten även i framtiden. Och så får vi en så tekniskt undermålig standard att leva med för överskådlig framtid.
 
Reservation för att den är rättad, även om jag tvivlar.
 
Lite raljerande:
De företag i Sverige som röstade ja i första omgången borde åtalas för samhällsfarligt beteende, om det nu finns något sådant.

pluns bild

Njau, du ska jobba för att du ska kunna lämna in dina uppgifter som ODF dokument om du känner för det, sen kan du ju även spara som pdf i OO om någon önskar det. Kniper det så även konvertera till OOXML men
det ska ju vara undantag.
.
Får man upp ögonen för OpenOffice så finns det inga kloka beslutsfattare som spärrar in någon i MSOffice. Enbart tokstollar som betalar, ett problem är piratandet av MSOffice...
.

http://sv.openoffice.org/

Smile

jentins bild

VA!!! Kör du inte openoffice :=)

Borde bli en slogan....

------------------------------------------
Det är gratis att prova Linux.

lokpests bild

Microsoft har alltså släppt en standard öppen.

Fel, Microsoft har lyckats få folk att tro att formatet är öppet. Det är problemet. Hade formatet varit öppet på riktigt hade ingen vettig människa protesterat.

denkas bild

Skandal

tufftuffs bild

Standarden kan knappast anses vara öppen. Den är full av referenser till Microsofts egna hemligheter vilket gör att endast Microsoft kan implementera den.
Dessutom kan den inte implementeras som opensource. Licensen säger att att standarden endast kan användas fritt för program som inte används kommersiellt. Och en sådan begränsning är inte kompatibel med GPL, och antagligen inte med för någon OSI-godkänd licens.
 
//TuffTuff

pluns bild

Jo säkerligen Smile
.
MS mästerbloggare är den här
http://blogs.msdn.com/jasonmatusow/

turbokapitalists bild

Bra inlägg men som får ett par tillägg:

  • MS spec'n är inte öppen. Licenskrångel utesluter FOSS-bruk och utvecklingen av spec'n sker mest backom stängda dörrar.
  • MS spec'n når numera närmare 7500 sidor. De 50 problem som bearbetades nyligen lade till ungefär 1500. Nu är det bara flera hundra till att ta hand om -- fast en del verkar vara så grundliga att in kunna fixas allt

Vägen framåt ser ut nu lika som före: förtsätta med OpenOffice.org, Koffice och de andra som grejer industrins valda format: OpenDocument, vilken är dessutom öppet i mer än bara namnet.

turbokapitalists bild

Men nu är också mitt förtroende för standardiseringskommissioner sänkt för alltid.

Njaa. Det var ett av målen. Då har de lättare att sedan klubba genom vilken som helst defakto spec. Hänvisas direkt till sida 3 högst up i första stycket i partiets egna handboker:
http://www.groklaw.net/pdf/Comes-3096.pdf
Teman upprepas i handboken och genom åren.
.
Det var inte de tekniska ansvariga i NB som blev till quislingar. Bara att de sysslar endast med tekiska detaljer. I många fall kunde rösten ändras genom att ersätta styresmanen 1.0 med MS Mullvad 2.0. Se även samma källan sida 3 'stacked panels' och sida 45 'stacked panel discussions' och sidor 51 och 52 'jihad' och 'FirstWave Program'
.
Alltså fast den skurkar skatteplikten och redovisar med 2-3 parallela bokföringsystem som de flesta företagen är det ändå ganske lika en (skadlig) rörelse. Svar och bekämpning funker bara då det tar hänsyn till bägge komponenter.

turbokapitalists bild

Det är likaväl att agera nu.
.
Saken är inte avgjort ännu. Visst ska astroturfare komma och försöka med rök och buller att klubba genom sina agenda men den hela cirkusen kan stannas till fördelen av europas handel:

If any national standards organizations do make appeals to JTC1, the
Joint Technical Committee of ISO and the International
Electro-technical Commission (IEC) that worked on the draft, then
Microsoft may have to wait several months longer while the appeal is
heard, according to Section 11 of the ISO/IEC JTC1 Directives.

Ur Network world.

borosens bild

Att det går att spara och öppna odf-dokument med Office är väl bra.
 
Jag fattar inte din koppling mellan detta och en tekniskt undermålig spec dock.
Hur tänkte du nu?

hoths bild

Hadde OOXML varit ett sant öppet format och möjligt för andra att implementera så hade det inte varit något problem. Nu är det ju inte det utan bara ännu ett stängt format från Microsoft.
 

Om Microsoft vill stödja ODF så har jag inget emot det. De är därmed välkommna att konkurrera på lika villkor runt ett standardiserat Office-fomat. Vill de delta så kan det bara gynna formatet som sådant; "Kan Microsoft stödja ODF så kan vi använda det". Fast alla kommer inte nödvändigtvis att använda produkter från Microsoft.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

tux-svens bild

När det gäller Microsoft så kan de säkert "lägga till" någon egen "feature" även till ODF för att försöka skapa någon ny form av inkompatibilitet. MS är ju inte kända för att följa andras standarder precis. Men det får framtiden utvisa. Klart är att MS blivit lite "upptryckta mot väggen" i alla fall, så att dom förhoppningsvis kände att det inte bara är att "glida fram på en räkmacka" och göra precis som man vill.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

polters bild

April april! Smile

Kristians bild

"ett problem är piratandet av MSOffice.." - så sant,något som Microsoft är beroende av eftersom det vänjer in unga användare i en viss kontorssuite vilken de förmodligen sedan också kommer välja när de själva startar ett företag.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Källa? Gärna Microsofts egna ord.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

turbokapitalists bild

s k OSP gäller inte GPL och gäller inte heller nya format / nya versioner av formatet.

"New versions of previously covered specifications will be separately considered for addition to the list."
och undantag särskilt för GPL:
"...we can't give anyone a legal opinion about how our language relates to the GPL or other OSS licenses..."

Ur
http://www.softwarefreedom.org/resources/2008/osp-gpl.html
men de som vill kan söla ner sig med den på MS webbplatsen, sök efter "Open Specification Promise" i sökmotorerna.

hanss bild

Dock så var visst inte det här ett skämt, vilket jag först trodde. Inte lika kul tyvärr.

lokpests bild

Free Software Foundation Europe kritiserar OOXML: http://www.sweden.fsfeurope.org/documents/msooxml-questions.en.html

De här killarna brukar vara mycket vettiga och veta vad dom talar om Smile