Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Scannerprogram till Ubuntu

Jag har fått hjälp med flera saker på detta forum och det är väldigt trevligt Smile
Nu har jag stött på nästa fråga, hur skall jag få min HP ScanJet 4890 att fungera med Ubuntu? Programmet XSane stöder inte min scanner Sad( Har "Googlat" en del på detta men i slutänden hamnar jag alltid på XSanes hemsida...
Finns det något annat program? Eller kan man "lura" XSane att fungera med osupprtade scannrar?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Det finns nog Kooka till Ubuntu åxå. Vet ej om det funkar heller men du kan ju googla lite och kolla. Drivisarna finns egentligen i HPLIP (hpaio tror jag den heter)
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Kristians bild

Går den via USB? Då skulle du kunna trixa till det genom att installera skrivardrivrutinen i Windows XP under den ickefria (gratis) versionen av VirtualBox (den fria har inget USB-stöd). Det är lätt att dela ut mappar till en virtual maskin med VirtualBox och det går säkert även att dela ut skrivare.

----------------------------------
MOSIG

---------------------------------------

 

carljohans bild

Kooka finns till Ubuntu, liksom även flegita. Du hittar båda i Synaptic så det är bara att ladda ned och testa. Som Tux-Sven påpekade behövs också HPLIP, men det har du säkert redan installerat, annars hittar du även det i Synaptic. Både Kooka och flegita fungerar utmärkt med min HP Photosmart. flegita klart snabbast och smidigast.

frilas bild

Kooka, där tändes en hoppets lampa tills jag såg att den också använder Sanes bibliotek. Det blev alltså nitlott där åsså Sad
Virtual Box under Windows funkar inte heller efersom jag endast har Linux på maskinen. Man skall väl inte behöva förlita sig till Windows...?

jentins bild

Det hjälper kanske inte dig nu, men någon annan sen, eller om du skall köpa ny scanner :=)

Din HP scanner är tyvärr inte supportad, varken av HP eller någon annan för tillfället.

http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html#SCANNERS

------------------------------------------
Det är gratis att prova Linux.

carljohans bild

flegita baseras inte på Xsane och är hursomhelst både snabbare och enklare att använda än Kooka och Xsane. Och kräver inte Windows ...

Kristians bild

Givetvis ska man inte "förlita sig på Windows" i första taget. Ibland sitter man dock med hårdvara som av någon inte stöds (även om det numera är ovanligt). Om alternativet är att överge linux som huvudsystem så tar jag hellre till orena lösningar.

Har du fler datorer hemma där någon kör Windows så dela ut skrivaren på nätverket så är problemet ur världen

----------------------------------
MOSIG

---------------------------------------

 

frilas bild

Har testat Kooka och Flegita men ingen av dem vill kännas vid att det finns en scanner överhuvudtaget. Det verkar som om skrivaren inte stöds av SANE så skall man inte göra sig besvär. Dystert, för jag är väldigt förtjust i min HP ScanJet 4890 och jag köper inte en ny för att kunna köra i Linux... Jag får koppla den till windowsmaskinerna igen Sad

hoths bild

Ofta har det strulad med parallellt anslutna scanners. men denna är ju en USB-ansluten så det borde gå bättre. Enligt vad som står om den så fungerar den bara med Xindows, men jag antar att du kollat support för alternativ redan på HP? Kanske behövs även Hplip, mest för printrar kanske. Men ändå. Ibland strular det ju med att få tag i den USB-anslutna enheten. Kanske är det ett sådant problem här också?
 

Möjliga(?) alternativa lösningar:


  • köra Windows-programmen i Wine?
  • köra Windows-programmen i en virtuell maskin på Linux?

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

Beror det bristande stödet på en bugg i Ubuntu eller stöds den VERKLIGEN INTE av Sane (att den inte finns på stöd-listan betyder inte att den inte stöds)? Prova någon annan dist som innehåller HPLIP via en live-cd och försök lägga till enheten där, tex. KNOPPIX

----------------------------------
MOSIG

---------------------------------------

 

frilas bild

Båda dessa alternativ kräver väl att Windows finns installerat på maskinen? Jag kör en renodlad Linux. Ska det va, så ska det...Wink

frilas bild

Om jag förstått det rätt är det inte (K)Ubuntu det hänger på utan att scannern inte alls har stöd för Linux. D v s antingen måste HP ge ut drivrutiner (vilket de inte gör) eller måste scannern finnas i SANEs "databas". Eller har jag missförstått det hela?

hoths bild

Nej, den första varianten gör det inte. Wine är inte Windows.
Ja, den andra varianten gör det. Windows körs som en egen "dator" i en process på Linux-datorn.
 

Är det "Windows-hårdvara"? I så fall är det bara att beklaga och bita i det sura äpplet. Då måste du köra scannern i någon form av Windows-miljö. Jag drabbades av det med min färglaserskrivare, en Canon LBP5200, som var omöjlig att få att fungera i något annat än Windows-miljö.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

Jo. Om man ska hårddra det så skiljer sig de flesta distar blott vad gäller grafiska teman, paketsystem och i hur de lägger upp filerna i /etc.

HP stödjer fri programvara. De har släppt HPLIP under fri licens, vilket ger stöd till en stor del av deras skrivare. Det känns lite underligt att just din inte skulle stödjas.

Jag har sällan hört linuxfolk beklaga sig över problem med just HP-skrivare, men nu var det en (ren?) scanner det handlade om. Jag har en gammal multifunktions-skrivare/scanner/kopiator ifrån HP och den funkar utmärkt med HPLIP

----------------------------------
MOSIG

---------------------------------------

 

tux-svens bild

med Linux. Mestadeles äldre produkter tror jag. Själv torskade jag på en HP Color Laserjet 1500 när jag hjälpte en person med "konvertering" från "det onda till det goda" ;-D
HP:s allt-i-ett maskiner funkar som regel mycket bra till Linux.
http://hplip.sourceforge.net/supported_devices/index.html
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!