Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Montering

Jag önskar att någon kan förklara vad jag kan utläsa på den bifogade bilden.
Partion /dev/sda1 med mountpoint /. Betyder det rooten?
/dev/sda3/ är en annan större partition men varför är den boot? Jag trodde boot måste vara på samma som /? Är detta ett bra sätt att ha det?
Jag skall montera en USB-pinne (med en annan disp med en liveskiva) och har fått tipset att göra så här: mount /dev/sda1 /mnt/sda1. Vad står där egentligen?
När jag stoppar i pinnen i min nuvarande disp (Kubuntu) automonteras den som sdb1.
Jag är totalt förvirrad, och ja, jag har googlat men det har inte hjälpt (mig i alla fall). Kanske det finns någon som kan förklara detta för en "dummy" eller rekommendera någon artikel på lagom nivå... Jag har snart inte mer hår att slita, tussarna ligger överallt på golvet Smile

BilagaStorlek
dump1.jpg24.67 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

carljohans bild


Jag önskar att någon kan förklara vad jag kan utläsa på den bifogade bilden.
Partion /dev/sda1 med mountpoint /. Betyder det rooten?

Ja.


/dev/sda3/ är en annan större partition men varför är den boot? Jag trodde boot måste vara på samma som /? Är detta ett bra sätt att ha det?

boot och root måste inte vara samma partition. Bra eller inte beror förstås på, det kan finnas olika anledningar till att lägga upp det som du har det. T ex om man har flera linux-distar på samma burk, så kan man ha dem på olika root-partioner men använda samma boot-partion. På större system har man ofta en boot-partion lokalt på en maskin, medan root ligger på en helt annan maskin i nätverket, o s v.

mount /dev/sda1 /mnt/sda1. Vad står där egentligen?

Montera partionen (filsystemet) /dev/sda1 på (katalogen) /mnt/sda1. Linux skapar gränssnitt mot hårdvaran som liknar vanliga filer i en katalog som heter /dev/. sda1 är den första partitionen på hårddisk sda. /mnt/sda1 är däremot en helt vanlig katalog. Om du "monterar" /dev/sda1 på den katalogen så kommer du åt filsystemet där. Du kan t ex testa genom att skriva ...

  mkdir enkatalog
  mount /dev/sda1 enkatalog
  ls enkatalog

... så förstår du kanske vad jag menar (du måste göra detta som root eller med sudo). Återställ genom att skriva:

  umount enkatalog
  rmdir enkatalog

Vanligen blir först hårddisken i systemet sda (för scsi och sata, hda för ide-diskar), nästa disk blir sdb, etc. Om du kör ditt system hårddisken sda och lägger till en till disk, USB, eller annat filsystem så blir den (t ex) sdb, dess första partion sdb1, etc.

pbs bild

Är bilden tagen i Ubuntu eller Kubuntu? Det verkar nämligen som att detta system ligger på partitionen /dev/sda1 (eftersom GParted anger / som monteringspunkt för /dev/sda1).
 
Den andra disten som du har installerat verkar ha placerat sig på /dev/sda2. Den partitionen verkar dock inte vara monterad någonstans i det nuvarade systemet (klarar Ubuntu av att göra det här automatiskt?). Det här (senare installerade) systemet verkar också ha satt en boot-flagga på sin rootpartition (/dev/sda2), vilket är helt okej eftersom det säkerligen också är det här systemets grub som du använder. Innan detta system installerades har boot-flaggan säkerligen legat på /dev/sda1.
 
Det ser ut som att du har två swap-partitioner, vilket man inte behöver ha eftersom olika distar kan använda samma swap-partition. Om du vill spara diskutrymme så kan du ta bort den senare av dem (/dev/sda5).

hoths bild

Den är en extended partition som tar upp resten av hårdisken efter de två första partionerna. Nya partitioner skapas sedan i sda2 och dessa kan sedan monteras. Antagligen görs detta av något gammalt kompatibilitetsskäl och som man inte kan plocka bort. Allt är som det skall, i alla fall.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

640 kb RAM räcker för all framtid och en gräns på max fyra primära partitioner är väl tilltagen - jo tjenare. x86 borde kidnappas, bakbindas och sänkas på havets botten med all sin tunga legacy

----------------------------------

---------------------------------------

 

pbs bild

Jag menade faktiskt /dev/sda3, skrev bara fel.
 
Det går ju faktiskt att skapa mer än två primary partitioner, själv har jag fyra sådana (root, home1, home2 och swap), vilket är max. Detta med primary och extended partitioner är väl en begränsning av msdos-typens partition labels.

frilas bild

Förlåt mig, men vad har 640 kb RAM med detta att göra??

Kristians bild

http://www.faktoider.nu/640kb_eng.html
... myt eller ej

----------------------------------

---------------------------------------