Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

wlan med Ndiswrapper?

Testar KNOPPIX-EXTON, från live-DVD, men den stöder inte wlan så jag har försökt att installera win-drivrutin m h a Ndiswrapper.
Inf-filen ligger på ett USB-minne och när jag kör Ndiswrapper via GUI får jag meddelandet:

The ndiswrapper module has been loaded but there is no new device. Perhaps Ndiswrapper is not working with you driver file.

När jag kör via Terminalen (hu...) så blir det så här:

root@1[usb]# ndiswrapper -i w70n501.inf
w70n501 is already installed. Use -e to remove it 
root@1[usb]# ndiswrapper -l Installed ndis drivers:
w70n501     driver present
root@1[usb]# iwconfig
lo    no wireless extensions.

eth0   no wireless extensions.

eth1   no wireless extensions.

sit0   no wireless extensions.

root@1[usb]#

Bifogar .inf-filen. Är den i rätt form?

Hur får jag detta att funka?

BilagaStorlek
w70n501.inf_.txt45.6 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Frila!

Det är väl inte så illa att du bara har inf-filen på USB-stickan (och inte övriga driver-filer)?

Linux är inte svårare än Windows. Bara (lite) annorlunda

LINUX.EXTON.NET

misiu_mps bild

Börja alltid med att söka internet om andra fick liknande kort att köra. Är det internt eller pcmcia kort använd kommandot lspci för att se vilken chipset den har. För USB använd lsusb. Sen sök efter din chipset (lägg till ordet linux eller ndiswrapper) på nätet och se vad du hittar. Visas det inget namn (med lspci eller lsusb), bara ett nummer (t. ex 046d:c30e)- sök på det istället. Du kommer antagligen behöva drivrutiner från WinXp och inte Vista. Sen kan du behöva en viss äldre version av drivrutinerna (se om du hittar info på nätet).

frilas bild

På stickan finns:

SetupWLD.EXE
SetupWLD.INI
w20mlres.dll
w20ncpa.dll
w70n501.cat
w70n501.inf
w70n501.txt
w70n51.sys
w70n5msg.dll
w70n5.sys
WLANVer.tic
wldmlres.dll

frilas bild

Tack för tipset! Men jag har tänkt om. Stöder inte distron wlan från början känns det inte riktigt modernt så jag väljer att prova/testa någon annan. I nödfall, om allt annat är toppen och man verkligen vill ha distron så kan man använda sig av ditt tips.

extons bild

Frila!

Ok, då vet jag inte. Verkar som om du får ta fasta på meddelandet "Perhaps Ndiswrapper is not working with your driver file". (Som det nu är känner Ndiswrapper inte av ditt kort). Förslag: Googla med sökorden w70n501 knoppix ndiswrapper wlan (om du inte redan gjort det).

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Jag vill inte förstöra din bild av verkligheten men vill ändå berätta en sak. Jag installerade nyligen Windows XP på min ena laptop som har ett Intel 3945 wireless kort. XP hittade inte kortet och jag behövde ladda ner drivare från intel.com för att kunna köra trådlöst. Anledningen till att inte alla linuxdistributioner stödjer alla wlan-kort från början är att de flesta drivare har ofria binärer som behövs för att kortet skall fungera (även kallat firmware). Eftersom vi försöker få helt fria (fri som i frihet, inte som i gratis) linuxdistributioner faller det sig naturligt att vi inte har stöd för all hårdvara från början. Att döma ut en linuxdistribution (oavsett vilken) för att den inte stödjer ett specifikt kort från början verkar bara larvigt. Om kortet fungerar i en annan dist kommmer det fungera i den dist du väljer också.

--
Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

frilas bild

Jag har aldrig skrivit att jag dömer ut distron, bara att jag väljer att prova en annan eftersom jag inte reder ut det med, som jag anser, rimlig arbetsinsats.
Och, jag har inte heller uppfattningen att Windows skulle vara bättre på drivrutiner. Det är ju delvis därför jag försöker lära mig Linux Smile