Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Föreläste på Bergagymnasiet i Eslöv

Idag var jag iväg till Bergagymnasiet i Eslöv och föreläste om programmering för elever där. Jag bjöd med min vän Lennart Jansson som är en sådan där windowskille som utvecklat en hel del programvara för Windows. Jag tyckte det var en bra ide, jag pratar ju bara open source och Linux, det hade varit bra för eleverna att få höra om hur det är i Windows också.

Jag berättade om hur det går till när man utvecklar programvara i linuxmiljö, lite om versionshantering och vikten av att lära sig uppskatta tid. Lennart berättade hur det går till att utveckla i .NET-miljö och hur Sourcesafe (versionshantering som Subversion/CVS) fungerar. Vi betonade att det viktigaste inte är vilket språk man väljer som är det viktiga, bara det inte är Visual Basic! Wink Det viktiga är att man har roligt och känner glädje i det man gör.

Några frågor kom efter vi var klara. Hur kommer jag igång med Linux var en av dem, jag rekommenderade (jag vet att ni kommer fråga) att man skall börja med den dist kompisarna kör och gärna Fedora, openSUSE eller Ubuntu (alfabetisk ordning) då de är nybörjarvänliga och har bra info på nätet. Någon frågade om hur man programmerar 3D-spel och jag berättade om hur Defekt X fungerar och vill man begränsa sig till Windows är det nog lämpligast. Jag pratade gott om SDL och OpenGL och vilka fördelar de har.

Nu kanske en del tycker jag är konstig, men jag ville verkligen ge eleverna en ärlig bild av hur marknaden ser ut. I min värld kodar alla för Linux, i Lennarts kodar alla för Windows.. Vad är rätt, vad är fel? Det finns inget bra svar på den frågan. Jag vet iaf att eleverna på Bergagymnasiet i Eslöv fick en ärlig föreläsning där de fick tillräckligt med information om olika språk och teknologier för att själva ta beslut på vad de vill göra. Min förhoppning är att de börjar programmera öppen programvara för Linux naturligtvis.

Är du elev på en gymnasieskola och skulle vilja att jag kommer och föreläser för er? Be din lärare gå in på www.transfer.nu . Transfer är en ideell organisation som förmedlar föreläsare till skolor i Sverige. Föreläsningarna är kostnadsfria för skolan och vi som föreläser gör det för att vi tycker det är roligt. Läraren går in på hemsidan och önskar en föreläsning, det kan till exempel vara "Vi vill att Jonas Björk kommer till oss och berättar om öppen- och fri programvara". Sen tar Transfer kontakt med mig och vi kommer överens om en tid som passar både skolan och mig, sen kör vi!

Glöm inte: ha roligt!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

patrikisakssons bild

Vad roligt att eleverna tog åt sig er information - jättebra strategi att ha båda världar där representerade.

Du och jag får väl ta en fika en dag ...

Its not hard if your mind can do it

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

frilas bild

Låter kul. Synd att jag inte var med... Wink

misiu_mps bild

YAY!
Jag gick på Bergagymnasiet!

mindlights bild

Mycket bra upplägg.
Just biten med att ta med en Windows-kille gör att du framstår som mer trovärdig och detta är en sån sak Linux-communityt tjänar på, när folk väljer Linux aktivt för att de har koll på båda sidor. Det är sådana människor som gör oss starkare.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Fick mail från läraren som beställde föreläsningen:

Tack för en bra föreläsning!

De intryck som jag hörde var positiva!

Jag tyckte att ert upplägg var bra! Det kändes som att ni lyckades tilltala de elever som är intresserade av programmering och har funderingar om att fortsätta inom detta.

Jag tyckte att det var bra att du tog med dig en som använde Microsoft som kunde väga upp din "open-source" mentalitet! Smile Om du förstar hur jag menar!

Som sagt, trevligt, bra och inspirerande!

--
Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .