Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mandriva - back to the roots

Hmm.. är det bara jag eller är det någon mer som är sugen på att testa den senaste? Har googlat runt lite och kollat deras wiki.
Jag som var en trogen Mandrake användare för många herrans år sedan får nästan lust att återvända till mina rötter Smile

Men hur är det, måste man handla Powerpack för att få med allt det smidiga - dvs proprietära stöd - eller finns det en version att tanka där man ändock slipper allt trist mekk?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

JanPihlgrens bild

Vill du ha med proprietära stöd så får du nog krypa till korset och betala för PWP. Du kan "abonnera" på två versioner. Nu skulle det innebära 2008.1 och 2009.0.

Eller ge mig din adress så kanske "tomten" kommer mitt i sommaren Smile

mvh//
Jan P

ppcrulezs bild

Powerpack behövs egentligen inte, propritetära program och drivrutiner finns i non-free reprositories bara att lägga till det. Och installera det som behövs.

Men Powerpack har ett par saker du inte kan få i non-free och de är Cedega och LinDVD som ingår i Powerpack och som inte går att få den andra vägen.

Men tex flash och ati/nvidia drivers finns i non-free.

Sen är det klart att Powerpack är väldigt smidigt då det installerar allt sånt direkt.

Angående priser så finns följande alternativ:

  • Powerpack Subscription (1 year) 59€ (då får man ladda ner två stycken Powerpack, dvs då får man både 2008.1 Powerpack samt 2009.Innocent
  • Mandriva Linux Powerpack 2008 Spring Download version 49€
  • Sen finns det även boxed versions som kostar 69€ fast då får man en snygg box och manual.

Jag kanske ska tillägga att detta inlägg skrivs från laptopen där jag precis installerat Mandriva 2008.1. Allt fungerar klockrent... Jag installerade via nätverk deras gratis version och fick frågan om jag ville använda atis proprietära driver redan vid installationen, så installerar man via nätverk får man direkt non-free repron uppsatt direkt.

Jag kör 2008.0 på min andra burk och har gjort sen det släpptes och IMHO är Mandriva en av de absolut bästa distarna. De har verkligen gjort en uppryckning de senaste åren.

trappskis bild

Mandriva... den enda Disten jag prövat som totalthängt sig utan förvarning. Det var väldigt längesedan åas. men Tongue

tux-svens bild

Det var mycket smidigt att få igång med rätt språk, tangentbord, tidszon, internetanslutning, skärmupplösning och det mesta. Compiz kunde väljas vara med från början åxå. Det var positivt att KDE:s pager fungerade ihop med Compiz direkt!! (Detta är ett problem i Suse) Alla förväntade KDE-programmen fanns på plats. Det som INTE funkade var konqueror(!) Jag har ett flertal konqueror-processer igång, men kan inte se något konqueror-fönster...? EDIT: efter att ha loggat av/på en gång så fick jag åxå igång konqueror utan problem. Partitioneraren känner jag igen och gillar. Administrationsverktyget Mandrivas kontrollcentral är överhuvudtaget ganska trevligt. Printerinstallationen lyckades inte heller. Systemet klagade på att ett antal paket saknades men erbjöd sig inte att ta hem dem. Detta är ingen recension av Mandriva 2008.1 live - det är mitt första intryck bara.

EDIT: Printerinstallationen lyckades idag. Man var tvungen att lägga till några extra installationsrepos. Mandriva trodde från början att det var en paralellportsprinter. När den väl hittat USB-printernt fixade den allt, t.o.m konfigurationen av scannern och installationen av HP-toolbox skedde helt automatiskt.  Glad

---------------------------------------------------------------------------

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

elwiss bild

Det förstås, tittar man ut genom fönstret nu så ser det sannerligen ut som att tomten skulle kunna farande när som helst.
PP kostar väl inte så mycket? Under tusenlappen väl?
Har jag köpt en massa SuSE och OSX distar under åren skall jag nog kunna ge grodätarna en slant också som tack för gamla dar om inte annat.

tux-svens bild

Finns det nå'n live CD av Mandriva 2008 att tanka ner och prova lite? Är Mandriva 2008.1 och Mandriva 2008 Spring samma sak?
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lasps bild

Kunskap kan vara färskvara, men Trappski, varför lade du in denna kommentar?
Vilken version av Mandriva var det du testade och när.
Och vad har din kommentar med dagens version att göra?
Jag är tacksam för att vi tillsammans för Linux framåt, inte hackar på det andra testar.
Är det OK?
.

_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

JanPihlgrens bild

59Euro x 9.30 = c:a 550:-
Lycka till. Smile
mvh// Jan P

ppcrulezs bild

Live skivan heter Mandriva One, och finns att tanka hem från http://www.mandriva.com

2008.1 är samma som Mandriva 2008 spring. Mandriva släpper numera en ny release var 6:e månad.

pbs bild

I ett visst skede hade Mandrake/Mandriva rätt så stora problem med sitt hårdvarustöd/stabilitet. Det ledde också till att många lämnade M. Dessa problem har dock varit historia sedan länge.
 
Att prata om detta kan vara befogat ut ett historiskt perspektiv men även för att understyka att det faktiskt har blivit en förbättring på den här punkten.

trappskis bild

Ja den var inte så givande får erkännas. Det var mera en nostalgisk inflikning...

Om jag inte minns helt fel var det precis vid skiftet Mandrake/Mandriva...
Jag ville testa en annan lite enklare dist så jag slapp störa min polare varje gång något gick fel.
Jag var rätt ny på Linux då och hade ingen tillgång till internet så jag behövde något som i princip fungerade rakt av.
Men när hela alltihopa hängde sig sporadiskt helt utan förvarning efter ett relativt kort tidsintervall fick Mandriva se sig Besegrad av SuSE för ett litet tag.
Innan man såklart hittade tillbaka till sina rötter i Slackware igen Smile

Lasps bild

Tack pb för den förklaringen.
Då är inlägget ovan inte så dumt kanske Wink
_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

ppcrulezs bild

Mandriva hade problem med version 2005 och även 2006. Och då hade de releasecykel på 1 år. Från och med 2007.0 har de blivit riktigt bra och sen dess kör de halvårs releasecykel.

Jag kör fortfarande Mandrake 10.1 på servern och har gjort i många år. Den funkar kanonbra, jag har till och med bytt ett moderkort (från AMD till Intel) utan att behöva ändra nått Smile

Jag gillar Mandriva skarpt och tycker deras senaste distar är grymt bra... och helt klart värda att testa

elwiss bild

Det är sant, minns inte säkert men var det inte mandrake 8.x som var ett så hiskeligt hafsverk? Vi snackar vämjelig översättning, knappar som låg utanför formulären (och därför inte gick att trycka på såvida man inte identifierade den lilla bit som skymtade) osv. Det var då jag köpte SuSE.
Testade dock mandriva 2007 lite hastigt och då verkade den trevlig. Får nog ge mig på det igen

brakjollers bild

Jag vill utfärda en liten varning för Mandriva One och det gäller de språk som finns att välja. Svenska var inte med i 2007:an, till min mosters stora förtret. Däremot finns alla språk med på Free-versionen (den är större och har då mer plats för sådant "onödigt" som språk).

distens bild

Blev också sugen på att prova Mandriva. Håller på att tanka hem Mandriva 2008 spring Free. Cool

--------------------

Play Ogg

elwiss bild

Jag blåste in mandriva one - KDE i18n extra för svenska - i vmware igår. Så långt verkar allt trevligt, men jag har inte gjort så mycket med det  ännu.

Det första intrycket är dock många gånger bättre än det jag får av det ubuntu bruna - men det är ju personlig smak Smile