Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Det finns för många punkt Iso

När det gäller möjligheter att testa och känna på, de olika distributionerna borde det vara så att man enkelt kunde ladda ner en färdig installation typ VmWare eller Xen eller kanske tillochmed Virtual PC.
Det borde vara det första och enklaste sättet att testa en ny het distribution!
Vad är det som säger emot detta?
Det andra inte helt dumma sättet borde vara ett program som formaterar en minnespinne och ordnar allt så att man vid en ReBoot kommer igång med ett nytt operativ.
Varför är det inte så?
Ge mig sakskäl emot och exempel för!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Lasp!

Du glömmer att nämna gratisprogrammet VirtualBox. Absolut enklaste sättet att testa ett nytt OS är att köra det VirtualBox. Programmet kan lätt installeras i Windows XP/Vista och i de allra flesta (större) linuxsystem.

Vad gäller Linux livesystem så kan du köra dessa direkt från din hämtade ISO-fil i VirtualBox. Enklare kan det knappast bli!

LINUX.EXTON.NET

kimjohanssons bild

När det gäller iso-filer för livecd så kör jag dem i Virtualbox direkt. Men det du frågar efter är en VM färdig att köras, vilket säkert går att fixa, men blir inte de större än de installations-iso man kan ladda hem?
OIFS, man kan nog packa dem lite med zip.
Och hur smidigt är det att gå från VM till Diskinstalltion när man väl hittat "sin" dist? Kanske går att fixa men är det värt det just nu.

Just nu, när jag tittar på en ny dist så är ju tanken att eventuellt köra den skarpt och då kan jag likväl ladda hem installations-ison+-a.

Det är ju inget jag gör så ofta dock men just nu är det 64Studio som jag tänkt utvärdera för min lilla studio.
---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.
www.superkadavret.net

mindlights bild

VMware har ju sitt galleri där du kan hämta hem färdiga virtuella maskiner av diverse typer. Det är allt från firewallen m0n0wall till senaste Ubuntu.

Tyvärr är där en sak som gör att virtuella maskiner suger: Prestanda på bl a grafik.
OpenGL m m är tyvärr inget att ens fundera på och det gör ju att halva nöjet med att testa en dist försvinner för mig där.
Visst funkar Ubuntu lika bra i VM som utanför... men en stor del av dagens distar är det estetiska. T ex hur lätt det är att få igång Compiz Fusion t ex.

En installation på en USBsticka skulle vara 100% om det inte vore för att olika hårdvarutillverkare specar bootable USB-device på olika sätt i bios...vissa säger "fet diskett" och andra "hårddisk" om jag inte minns fel.
Men visst... USB vore det ultimata...då kunde du lätt visa det på dina kompisars datorer också....

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

polters bild

Jag förstår din tanke och ser vissa fördelar med den. Det som skjuter idén (halvt om halvt) i sank, enligt mig, är att installationen är bland de saker som jag tror är viktigast att testa.
Första gången man kör en textbaserad installation kan vara skrämmande om man är ovan och inte riktigt vet vad saker betyder. För övrigt så kan installations-processen vara buggig och i värsta fall lämna dig med en trasig partitionstabell eller liknande.

Men.. i vissa avseenden så kan jag hålla med om att din idé är bra, som till exempel om man vill demonstrera lite vanliga saker för potentiella Linux-kandidater.

extons bild

Lasp!

När jag tänker efter är nog kanske dsl-exton-qemu ett exempel på det du efterfrågar.

Hämta filen dsl-exton-qemu-4.2.5-92MB-080307.rar under Downloads På LINUX.EXTON.NET. Gör sedan så här:

1. Packa upp dsl-exton-qemu-4.2.5-92MB-080307.rar med WinRAR eller liknande i Windows XP/Vista.

2. Gå in i mappen dsl-exton-qemu-4.2.5-92MB-080307 och dubbelklicka på filen dsl-exton.bat. DSL-Exton (med senaste DSL) startar nu upp relativt snabbt. Din hårdvara och internetuppkoppling autokonfigureras under uppstarten. (Även om du har trådlöst).

Det är alltså fråga om en "färdig installation". DSL 4.2.5 som en "het ny distribution" kan dock kanske ifrågasättas.

LINUX.EXTON.NET