Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux för alla - lite tankar

Jag har tänkt mycket på hur vi kan sprida linux, och hur vi kan göra linux större än vad det är. Jag har inte det slutgiltiga förslaget men har en del ideer som är dels på HUR vi ska marknadsföra oss, och också på HUR DU måste förändra ditt sätt när du pratar om det.

1. Slakta alla linuxproffs

ubuntu är bloated och det är inte vad linux egentligen handlar om. om man förstått vad linux handlar om så kör man slackware eller kompilerar själv

Vi har alla hört de här kommentarerna. På forum, av datateknikern, på irc. Det är en attityd som inte är hållbar om vi vill växa. Operativsystemet kan inte vara både pill med configfiler i consolen och användarvänligt samtidigt. Ett bra GUI är inte bloat - det är användarvänlighet. Du måste ändra din attityd om du gillar teminalen - visst den är bra när man kan med den - men lär ut synaptic istället för apt-get till en nybörjare. Gparted istället för fdisk. Det kommer att skrämma bort färre folk.

2. Fri programvara

Missförstå mig rätt - jag är helt och hållet för fri programvara. Jag lever för det och jobbar för det - men när det kommer till nybörjare är det irrelevant. Saker ska fungera, spelar ingen roll om det krävs propetiär(åh det ordet borde inte heller användas) programvara eller inte. Återigen - det handlar om användarvänlighet och att saker fungerar - inte om nästintill religiösa tankar och ideal som måste efterföljas.

3. Sluta prata linux

Ja. Du hörde rätt. Sluta tjaffsa om linux. Sluta prata om att det finns 200 distrubutioner som alla är nästan likadana som man kan välja på. Sluta prata om Gnome och sluta prata om Kde. Ingen som kört windows kommer förstå konceptet ändå.

Prata om opensuse. Eller ubuntu. Berätta vad som är bra med det. Berätta varför det är ett bra alternativ till vista/xp. Men säg inte "du borde köra linux". Folk har hört talas om linux, de vet att det är vit text på svart skärm. Visa ubuntu istället, skicka en länk till en youtubevideo på compiz. Bränn en liveskiva och ge bort. Men förvirra inte användaren med 1000 olika val. Jag är stolt över att det finns så många distar och att man kan välja fritt - men det ska man inte behöva göra innan man har provat.

4. Dela ut skivor

Det här är faktiskt en riktigt bra ide. Det betyder inte att dela ut skivor på stan. Men ha några extra skivor liggandes så att du kan ge en skiva till din kompis när hon blir imponerad över wobbly windows. Kompis till kompis är bästa sättet att sprida fri programvara. Och ge henne samma dist som DU kör eller som du kan bra, så att du kan ge support när hon inte hittar det hon vill.

Efteråt kan du gott skriva ett enkelt mail som förklarar enkare saker:
msn = pidgin
word, excel = open office
så här laddar du hem program (jag ger alltid vlc som exempel för det har folk i windows)
samt förklarar filsystemet (att man bara behöver bry sig om /home/user/)

5. Slakta alla linuxproffs

Japp jag har sagt det förut. Men det kanske är det allra viktigaste av allt jag har sagt. Skippa attityden. Var ödmjuk. Visa upp ett trevligt och snällt community.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hampies bild

Jag håller med dig till fullo: man kommer inte locka vanliga dödliga till linux genom långa diskussioner om hur ondkefullt propretäriära format är eller hur kraftfull terminalen är. Vanliga datoranvändare vill kunna spela sina mp3:or och wmv:er utan problem och kunna klicka sig till det mesta.

En annan sak som jag reagerat på är att man i fråga om hjälp när det kommer till linux denna 'alla borde ha linux-attityd' till trots ändå kan möta en tegelvägg. Det verkar som om man för att förtjäna arr få hjälp skall ha testat allt i världen tänkbart och googlat allt annat också ibland (men det varierar förståss!). Att lösa problem är lärorikt men någonstans finns det en gräns för hur mycket visdom man skall pracka på de som faktiskt vågat ta klivet från Windoesn't till Linux (eller som larsemil säger Ubuntu/OpenSUSE/annan dist).

Frågar någon efter hjälp med något som faktiskt är lättgooglat skulle man kunna ta sig en halv sekund och googla det åt henom! Om linuxcommunityt börjar vara ett varmt och hjärtligt stycke folk som kanske avskaffar lite av den nästan komiska formalian när det kommer till hjälp (tänker mest på hur #suse på freenode är) skulle det antagligen gå mycket lättare. Får man inte hjälp med felande linux går man tillbaka till Windoesn't och öppensås sprids.. mindre.

Compizvideor på Youtube ställer jag mig dock tveksam till: de visar ingenting som jag lockas av. Ofta så innehåller de en svart jättefrän bakgrund, någon textblaffa på skrivbordet som visar hur det står till med datorn processor/er och en AWN samt någon som visar den übercoola 3d-kuben och att fönsterna beter sig som deg när man skakar dem. Jag skulle hellre vilka fokusera på att man nästan aldrig behöver starta om linux, att man kan göra flera saker samtidigt som att t.ex. installera något utan att datorn laggar ihop, att det finns flera skrivbord, att det finns öppensåsprogram som motsvarar de flesta propretiära Windoesn't-programmen och framförallt: än så länge är linux väldigt säkert ur virussynpunkt!

En annan sak som skulle underlätta för folk är om det fanns tillgång till guider på Internet. Det finns miljontals riktigt bra och pedagogiska guider för ur man skapar mästervärk med Adobe Photoshop men för Gimp finns det inte ens i närheten så mycket. Jag har faktiskt letat och letat men det jag hittat har inte varit tillfredställande.

OpenOffice som vore underbart att pracka på även Windoesn't-användare och som nästan liknar gamla Word till pricken har jag heller inte funnit guider till (det verkar knappt finnas böcker att köpa om det i Sverige). Många vill kunna lära sig använda något och just för att det inte finns så stora andra möjligheter än att pröva sig fram eller läsa en jobbig dokumentation på engelska så kan det hända att de tröttnar (Nu var dock OO.org inte ett bra exempel).

Vill man sprida linux anser jag det personligen lika viktigt som det är att pracka på folk CD-skivor och erbjuda dem support att man är snäll och trevlig och kaserar den dryga datornördasttityden som vissa besitter, skriver guider och genomgångar (på svenska) för program som ickedatornördar är intresserade av (OpenOffice, Gimp, Blender, Scribus, Firefox, KDE/Gnome etc. etc.) samt gör dessa lite pedagogiska (= har med bilder).

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

Kristians bild

Kom igen grabbar och tjejer, fram med en penna för nu kör vi!

http://wiki.imbumba.se

---------------------------------------

 

svenduss bild

Du har rätt sluta Besserwisser Oskyldig

Förslag till Marknadsföring

Vi kan Skapa en Linux Video gemensamt Flört

Vi kan Fixa skärm videoer ifrån apps i Linux inte för mycket Lul-Lul som på Youtube
Vi skapar en uppload på en se domän
jag har ett uppload php skript som funkar bra
sen är det bara för alla att ladda upp och ner och redigera medlemmens videor till en sevärd högupplöst streamat film
för sen ladda upp den för bedömning
Föreslår formatet Avi 640x480 för redigering
Därefter konverterar man videon till.flv och fixer en swf player
en bra konveterara ligger online på
http://media-convert.com/konverterar
Swf spelaran är lätt at fixa i Adobe Flash CS3 Professional
På den färdiga film sida lägger vi ett skript för inbäddning på valfri blog eller webbsida

Exempel video klicka här Obs låt videon spela färdigt ! se vad som händer Cool

 

Äntligen ! Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon är här !

Slakta för alt i http://www inte alla linuxproffs men sluta Besserwisser !

(många onödiga radbrytningar borttagna. /marcus)

---

Svendus

mikaeljs bild

Känner inte igen mig riktigt i det du skriver men att folk säger sånt är jag inte överraskad om. Gui för mig har aldrig varit bloated, jag använder gui till vissa sysslor. Jag sitter visserligen 75% av min tid med terminalen. Terminalen ger mig ett fönster istället för att ha ett för filhanteraren, en för editorn, osv.
Att sluta skriva om terminalen och verktyg som finns däri är något som jag inte vill se. Det finns plats för båda här på portalen.

Hur kan man byta ut fdisk mot gparted. Jag har inte sett någon installer med gparted? Bara en undran Smile

Pratandet om och spridandet av fri programvara känns riktigt viktigt. I en värld där en stor mängd windowsanvändare kör piratversioner av program så känns det avgörande för framtiden. Eller är det så att vi vill att folk skall komma över med samma attityd som dom hade? Att när dom börjar växa med linux så skall dom köra piratversioner av sådana betalprogram som finns till linux? En nyväckt phpkodare finner intresse i Zend studio men vägrar att betala. Zend studio finns ju redan att tanka ner på piratsidor.

Nu till det som jag inte kan hålla med om. Jag vill inte sluta prata Linux, eller rättare sagt, GNU/Linux. Att specifiera sig mot en dist känns dumt. Men visst jag kan börja skriva en massa texter om debian eller slackware. Jag kan ställa mig och dela ut debian och slackware skivor på stan. Ubuntu kommer jag aldrig att skriva om (i alla fall inte positivt). Och jag kan inte dela ut ubuntuskivor. Jag har för många dåliga erfarenheter av ubuntu att det är omöjligt för mig att prata om den. Därför efterfrågar jag att man pratar om GNU/Linux i allmänhet för då slipper man åsikter om olika distributioner.

Det är väl tänkt att Linuxportalen skall vara ett community för alla typer av linuxanvändare? Jag skulle snabbt tappa intresset om det bara skrevs om nybörjarsaker. En bra sida har lite av båda och låter användaren själv välja vad denne vill läsa om.

//En van linuxanvändare men inte linuxproffs Wink

 ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

larsemils bild

fast du. jag har aldrig sagt att linuxportalen.se ska vara bara nybörjarsaker. jag syftar dock på att NÄR vi vänder oss mot nybörjare ska göra som jag föreslog.

 

Annars känns det som att du missförstog hälften av det jag skrev, i varje fall det om fri programvara. Gparted är med i ubuntus installation t.ex. Annars menar jag att det är enklare att använda den i din desktop än att använda fdisk.

mikaeljs bild

Jag hade en liten magkänsla om att jag missuppfattat en del.... :/

 ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

rolandfranss bild

Håller med till fullo. Attityden måste ändras. Ändras måste också tjatet om det elaka Microsoft. Man säljer inga produkter genom att tala om hur dåliga motståndarnas produkter är.

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

svenduss bild

Det är väl u-nödigt att jämföra Linux med något annat system 

Linux är ju suveränt i alle hänseende I am LINUX

Mac har kört sin kampanj think different and I am a mac i am Windows i många herrens år  Varför skal Linux användera göra samma mistag med marknadsföringen som mac OSX
Det primära i en Marknadsföring är efter vår mening att skapa en eler flera videor som visar möjligheterna i Linux och hur lät det har blivit att hantera systemet  Windows Vista är och blir en vissen gren som kräver aldeles för mycket av hårdvaren  

---

Svendus

elwiss bild

"Visa möjligheterna i linux".. Hmm. Möjligheterna i slackware med gnome? Möjligheterna i Linspire och KDE?

För nybörjarna tror jag faktiskt på att vara dist-specifik och klargöra att det är Linuxbaserat, men ack så det skiljer sig ifrån Ubuntu och Slackware, ifrån KDE och Fvwm osv. Inte undra på att de kan bli förvirrade.

cryingfreemans bild

Håller också med i det du skriver. En av de stora utmaningarna är att lägga sig på rätt nivå för nybörjare. Det finns många sätt att nå ut, och några av de idéer som jag driver är att göra en instruktionsfilm i DVD-format för att fixa det mest nödvändiga för att komma igång med exempelvis Ubuntu. En annan är att ge ut en sponsrad gratistidning för att sprida konsumentsidan av Linuxplattformen. I huvudsak riktar sig Linux-tidningar till antingen utvecklare eller systemtekniker, men väldigt sällan till de som vill klippa film, göra trycksaker eller animera 3D och spela spel. Får vi fart på konsumenterna tror jag att mycket är vunnet.

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

urbans bild

Vi tänker nog rätt lika Glad

http://ubuntu-se.org/drupal/node/515

Nu tar vi dem!

_______________________________________________________________

http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

mauths bild

Din första punkt är helt snett ute. Det är tio år sedan man möttes av den där 1337-attityden. RTFM har jag inte sett på många år.

Om den första kommentaren ligger på fel nivå och man påpekar det kommer det en bättre förklaring på en gång.

De gånger jag sett hänvisningar till google brukar det vara en länk och ibland med tillägget "Google är din vän" och det är oftast någorlunda vana användare som råkar ut för det.

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

larsemils bild

åh. den attityden ser jag fortfarande varje dag tyvärr. när någon frågar hur ett kommando fungerar, och de får till svar man kommando. Visst det står där. Men manualerna är inte skrivna för människor.

Kristians bild

Det är en bra ide' till en wiki-sida "Hur man läser manualsidor" med enkla exempel på hur grekiskan ska tydas Smile

"Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.  Unless he doesn't like sushi—then you also have to teach him to cook.”—Auren Hoffman, Herald Philosopher

 

---------------------------------------

 

Kristians bild

Jag har själv skickat google-länkar, men då med en sökning vars första resultat är lösningen på användarens problem. Användaren har då fått en lösning, samt tips på hur de ska googla för att i framtiden lättare hitta vad de söker (om de inte orkar vänta på LP-svar) Smile

"Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man to use the Net and he won't bother you for weeks"

---------------------------------------

 

wuweis bild

C Dawson har en poäng i att se till att den dist du ger bort verkligen funkar. Läs hans blogg om det på http://education.zdnet.com/?p=1626

Vi måste vända på året! lära oss se skillnad på ansvar och skyldighet och inse våra begränsningar

Vi måste vända på året! lära oss se skillnad på ansvar och skyldighet och inse våra begränsningar