Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fri IT i Skolan

Mozilla Webmaker L10n Makerparty Meeting + Webmaker Event [Stockholm i Juli]

Hejsan vi Mozilla Sverige Community folk ska ha 2 events i Stockholm i Juli 2015

https://events.webmaker.org/
16:e Juli: https://biblioteket.stockholm.se/kalender/global-maker-party-en-skaparfe... (Själv är jag hos släkten i Gävle då så ska inte hjälpa till men Åke Nygren och dom som är där är sjukt trevliga)

Mozilla Webmaker

Mozilla Webmaker projektet Mozillas sidor för skolor finns nu översatt i Beta version till svenska på: https://webmaker.mofostaging.net/sv/ rapportera gärna alla fel ni hittar till mig så kan jag rätta till dom

Ubuntu i Oracles VM Virtual box

Danska skolor byter till Openoffice

Danska Lyngby-Taarbæk installerar Openoffice på 1700 datorer. Syftet är bland annat hindra elever från att använda piratkopierad mjukvara.

openSUSE Education har släppt en release candidate

openSUSE Education har släppt den första release candidaten (RC) av openSUSE-Education Add On för linuxdistributionen openSUSE 11.0.

52 miljoner elever kör KDE nästa år

I Brazilien 2009 kommer kommer 52 000 000 elever använda GNU/Linux som operativsystem och KDE som skrivbordsmiljö. Denna storsatsning kommer definitivt att betyda mycket för det fria mjukvaruanvändandet i Brazilien - ett land som kan behöva de pengarna som de annars varit tvungna att lägga på Vistalicenser. Distributionen som eleverna kommer att använda kallas "Linux Educational 2.0" och baseras tydligen på Debian. Låter väl som ett sunt val i och med Debians breda community. Läs hela inlägget på Aaron Seigos blogg. IDG har också en artikel

.

Tunna klienter under skolelinux

Jag kommer framöver upprätta en terminalserver och nga klienter mha skolelinux.

Varefter framsteg görs skall härnedan dokumenteras med skärmdumpar och text. På svenska (ej norska!)

 

 

jb: Framtidstro

Visste ni att det är massor av elever som varje läsår blir underkända i Matematik i svensk skola? Inga hemligheter, vi kan läsa rapporterna och varningarna varje månad. Varför är det så att eleverna inte klarar av matematiken? Jag menar, det är ju samma matematik som vi läste när vi gick i skolan.. Har lärarna blivit sämre? På sätt och vis kanske, arbetsbelastningen på en lärare har ökat under de senaste åren. Lärarna skall ha flera kurser, de skall hålla på med administration kring eleverna och vissa hävdar att de inte hinner med. Fast det är ju samma lärare som är skolan som när jag och mina kompisar gick i skolan, i vissa fall har till och med kompisens mamma haft samma lärare..

Ubuntu på USB

Jag har efter mycket om och men fått till en beställning på 140 stycken USB-minnen till elever på skolan. De kommer köra Ubuntu på minnena, som går att köra i princip i alla datorer som klarar av att boota USB-enheter.

Under förra veckan hade vi sportlov i skolan och jag satt och byggde ett bootbart ubuntusystem på ett gammalt 1GiB USB jag hade hemma. Lite trixande innan det fungerade. Testade med ett nytt 4GiB USB-minne idag och det fungerade klockrent. Ubuntu bootar upp helt från USB.

England föreslår open source till skolor

Den statliga avdelningen för IT (Becta) i England föreslår skolor i landet att överväga uppgradering till Vista och Office 2007 och istället titta på Openoffice och Linux. De menar att det blir alldeles för dyrt att byta till Microsoft Vista och Office 2007. Det poängteras också att det är svagt att Microsoft Office inte har stöd för "odf" då detta är ett standariserat format.

Länk till källa

Prenumerera på innehåll