Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

utbildning

Mozilla Webmaker

Mozilla Webmaker projektet Mozillas sidor för skolor finns nu översatt i Beta version till svenska på: https://webmaker.mofostaging.net/sv/ rapportera gärna alla fel ni hittar till mig så kan jag rätta till dom

Vill du skapa ett företag?

http://www.industryplayer.com/ kan du ladda ner ett spel och lära dig att skapa ett företag och driva det.

Detta är dock på engelska.
Det finns 2 olika versioner utav detta spel.
IP

Installera från källkod i SUSE Linux

Att installera program från källkod är inte så svårt, men det kan krångla. När du har laddat ner källkoden är den troligen komprimerad med gzip (.gz) eller bzip2 (.bz2) och arkiverad med tar (.tar). Ett paket som distribueras så kallas för tarball. Du kan hitta källkod för många program på följande sidor: http://freshmeat.net/, http://sourceforge.net/, http://www.gnomefiles.org/ och http://www.kde-apps.org/ .

Vi har valt att ladda ner den påhittade filen joonix-1.2.tar.gz och skall extrahera källkoden så vi kan börja jobba med den. Vi använder kommandot tar för att extrahera filerna från arkivet, eftersom arkivet är komprimerat med gzip (det ser vi på filändelsen .gz ) måste vi packa upp arkivet först.

Uppsala universitet öppnar källkoden i Studentportalen

Studentportalen på Uppsala universitet gör det möjligt för studenter och anställda att via webben sköta stora delar av sin studieadministration. Nu lägger universitetet ut källkoden till Studentportalen, vilket gör att intresserade att läsa koden och vidareutveckla portalen.

Läs pressmeddelandet från Uppsala universitet:
http://info.uu.se/press.nsf/pm/9DB668BB20F64A0FC125738B002FA

FOSS konferens i Tammerfors 2/10 - 3/10

FOSS-konferensen Openmind äger rum i Tammerfors den 2/10 och 3/10. Intressanta föreläsare lovas för bägge dagar.

Testa dina Linux-kunskaper

Du kan nu fritt testa dina kunskaper om Linux för att se om du behöver gå någon kurs. Det relaterar till de olika kurser och de praktiska prov man kan genomföra för att bli certifierad (CLP och CLE). En hel del av frågorna är generellt om Linux och vissa relaterar till SUSE och ny funktionalitet, såsom virtualisering med Xen mm.

Jag har tidigare även skrivit om fritt utbildningsmaterial.

Läs Open Source på gymnasiet

Jag har under en längre tid varit engagerad i att starta ett gymnasieprogram inriktad på Open Source. Nu till hösten kommer den första klassen börja på Teknikprogrammet - Open Source i Helsingborg. Skolan denna utbilning kommer gå på heter Tychobraheskolan.

Det finns möjlighet att söka till Open Source fortfarande, även om intresset för utbildningen har varit stor.

Gratis mattekurser på nätet

"En nationell matematiksatsning med gratis grundkurser på sex språk i matematik för alla på nätet offentliggjordes på lördagen inför 1.600 matematiklärare i Stockholm."

Läs mer hos DN eller gå direkt till Webbmatte.se

Internet hemma till alla elever

Brittiska regeringen satsar på att ge alla elever internet även efter ordinarie skoltid. "Allt mer lärande sker hemma därför är det viktigt att ge alla elever nödvändiga verktyg", sa skolminister Jim Knight när han invigde den stora utbildningsmässan BETT i London 10 januari. Under BETT presenterade också statliga myndigheten Becta en ny forskningsrapport om hur IT och lärande förändrat skolornas arbete i Storbritannien.

Prenumerera på innehåll